Με τις επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες να πλήττουν τις ευρωπαϊκές πόλεις περισσότερο από ποτέ, η εκπομπή Climate Now καταπιάνεται με το ζήτημα «τι μπορεί να γίνει για την προστασία των ευάλωτων». Από τη Ρώμη, η εκπομπή μας ενημερώνει πάνω στις τελευταίες προσπάθειες αντιμετώπισης των κινδύνων για την υγεία από τους καύσωνες.
Στο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας, η εκπομπή Climate Now παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα στοιχεία του «Κοπέρνικου» για τις θερμοκρασίες- ρεκόρ του Ιουλίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής, σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν ο τρίτος πιο θερμός Ιούλιος που έχει καταγραφεί ποτέ. Για την Ευρώπη ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιούλιος στην ιστορία- με θερμοκρασίες κατά 1,4 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο για το διάστημα 1991-2020. Μόνο ο Ιούλιος του 2010 ήταν πιο θερμός σε σχέση με τον φετινό.
Στον χάρτη με τις ανωμαλίες της θερμοκρασίας, βλέπουμε μια μικτή εικόνα σε όλη την Ευρώπη. Είχαμε σφοδρούς καύσωνες από τη Βαλτική έως την ανατολική Μεσόγειο, με θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς Κελσίου.
Η Λιθουανία βίωσε το μεγαλύτερο σε διάρκεια κύμα καύσωνα στην ιστορία της. Και η Βόρεια Ιρλανδία έσπασε το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε τους 31 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, από την Πορτογαλία έως τη Γερμανία και μέρη της βορειοδυτικής Ρωσίας, το κλίμα ήταν πιο κρύο σε σχέση με το μέσο όρο.
Στη Ρώμη τώρα και στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, οι τοπικές υγειονομικές αρχές έχουν προσαρμόσει ένα σύστημα τηλεϊατρικής για ασθενείς με Covid και το χρησιμοποιούν για να προλάβουν ασθένειες που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες.
Η διευθύντρια Ντονατέλα Μπιλιότι φροντίζει ώστε οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους να λαμβάνουν συχνά συμβουλές για τον καύσωνα που κυμαίνονται από την προσαρμογή των φαρμάκων τους έως το να πίνουν νερό. Ταυτόχρονα, ο επιστήμονας Αντρέα Σεσίλια εργάζεται πάνω σε ένα νέο σύστημα συναγερμού για την υγεία που αφορά το λεγόμενο φαινόμενο της «Αστικής Θερμικής Νησίδας». Το φαινόμενο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης σε δυνητικά επιβλαβή επίπεδα.
Ο επιστήμονας δήλωσε στην εκπομπή: «Κατά μέσο όρο στη Ρώμη η αστική θερμική νησίδα φτάνει σε ένταση τους 3,4 βαθμούς Κελσίου. Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι στο κέντρο της πόλης τη νύχτα είναι κατά μέσο όρο 3,4 βαθμούς πιο ζεστά από ό, τι είναι στην ύπαιθρο. Αλλά έχουμε παρατηρήσει επίσης κορυφώσεις της τάξης των 6,2 βαθμών Κελσίου. Έτσι είχαμε πάρα πολύ ζεστές νύχτες στην πόλη».
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας συστήματα προειδοποίησης που βασίζονται σε καιρικά γεγονότα και κλιματικά δεδομένα.
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, λέει η ειδικός Φραντσέσκα ντε Ντονάτο που υποστηρίζει ότι οι προειδοποιήσεις για καύσωνα πρέπει να προσαρμόζονται στους τοπικούς πληθυσμούς. «Δεν υπάρχει ένας παγκόσμιος ορισμός για τον καύσωνα. Δεν υπάρχει ένα παγκόσμιο επίπεδο θερμοκρασίας που να είναι δυνητικά επικίνδυνο για ολόκληρη την Ευρώπη ή παγκοσμίως.
Συνεπώς, στη Ρώμη οι 32 βαθμοί μπορεί να είναι μια κανονική θερμοκρασία για το καλοκαίρι. Για το Ηνωμένο Βασίλειο ή για τη Φινλανδία, η θερμοκρασία αυτή είναι πολύ υψηλή. Επομένως, οι συνθήκες πρέπει να προσαρμοστούν και τα συστήματα προειδοποίησης πρέπει να είναι εξειδικευμένα για κάθε πόλη».
Σύμφωνα με μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα, οι επιστήμονες αποδίδουν το 37% των θανάτων που σχετίζονται με την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο μεταξύ 1991 και 2018, στην υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλούν οι άνθρωποι.
Πηγή: Euronews & Copernicus