Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης στην τελευταία του συνεδρίαση για το 2021, εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του στην κατασκευή δυο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), στις περιοχές «Μαυροράχη» και «Βατράλι-Πηγάδια-Νερόμυλος» των Κερδυλιών, με 7 και 6 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) αντίστοιχα, δίπλα στις κοινότητες Στεφανινών και Ασπροβάλτας. Πρόκειται για την τοποθέτηση 13 συνολικά ανεμογεννητριών, από τις 77 που υπάρχει η αρχική πρόβλεψη να τοποθετηθούν στα Κερδύλια Όρη. Τα όρη αυτά βρίσκονται μεταξύ των νομών Σερρών και Θεσσαλονίκης, συνέχεια της μεγάλης ορεινής αλυσίδας Κερκίνης – Δυσώρου – Μαυροβουνίου – Βερτίσκου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, λαμβάνοντας υπόψη του και τις ομόφωνες αποφάσεις – αρνητικές γνώμες του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, των δυο συμβουλίων των Κοινοτήτων Ασπροβάλτας και Στεφανινών, της Επιτροπής Ποιότητας του δήμου Βόλβης και 9 συλλόγων και φορέων της περιοχής, γνωμοδοτεί αρνητικά στην έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Όρων (ΜΠΕ) και την κατασκευή των δυο αιολικών σταθμών για περιβαλλοντικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους.
Οι πρώτοι δυο ΑΣΠΗΕ γειτνιάζουν άμεσα με την προστατευόμενη ζώνη Natura 2000 και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Κερδυλίων. Μάλιστα εκείνος της Μαυροράχης βρίσκεται και εντός της Natura, περιέχοντας και τμήμα του δημοτικού δάσους Στεφανινών για το οποίο δεν έχει ζητηθεί άδεια, ενώ εκείνος της περιοχής «Βατράλι», περιέχει ανεμογεννήτρια σε απόσταση λιγότερη του χιλιομέτρου από το συγκρότημα της χριστιανικής αδελφότητας «Λυδία» και μόλις 1,5 χλμ από την παραλία «Κυανή Ακτή» της Ασπροβάλτας.
Οι δυο αυτές εγκαταστάσεις με τις ανεμογεννήτριες τους, θεωρούνται πολύ σοβαρή απειλή για το ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής, καθώς αναπτύσσονται εκεί όπου διαβιούν σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη αρπακτικών, πτηνών, νυχτερίδων και θηλαστικών (λύκος, ζαρκάδι, αγριόγατα). Ειδικότερα, η αποψίλωση εκατοντάδων στρεμμάτων και η λειτουργία των ανεμογεννητριών, όπως αναφέρεται στην ενημέρωση, απειλούν κινδυνεύοντα με εξαφάνιση μεγάλα και μικρά αρπακτικά όπως χρυσαετός (μόλις 6 ζευγάρια στην ευρύτερη περιοχή), κραυγαετός, φιδαετός, σφηκιάρης κ.ά., πουλιά του δάσους, όπως σπάνιους δρυοκολάπτες (μαύρος, λευκονώτης κ.ά.), ενώ θα είναι καταστροφική η επίπτωση τους σε αρκετά απειλούμενα είδη δασικών νυχτερίδων που φωλιάζουν στην περιοχή, σύμφωνα με τον δήμο.
Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης επισημαίνει στην απόφασή του ότι στην Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση που συνοδεύει τις ΜΠΕ δεν υπάρχει μελέτη επιπτώσεων στην ορνιθοπανίδα σε βάθος χρόνου και ειδικά για τις νυχτερίδες απουσιάζει κάθε πιθανό μέτρο προστασίας τους, με μοναδική σύσταση την παρακολούθηση των επιπτώσεων αφού λειτουργήσουν οι ανεμογεννήτριες!
Εξίσου σημαντικό, όπως σημειώνεται, είναι το γεγονός ότι οι περιοχές κατασκευής των ΑΣΠΗΕ, θα επηρεάσουν και τα δεκάδες μεταναστευτικά είδη που διέρχονται από την περιοχή, για να καταλήξουν και στη λίμνη Βόλβη, ορισμένα από τα οποία είναι ιδιαίτερα σπάνια (λευκοπελαργός, ερωδιοί κ.ά.).
Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, «και τα δυο έργα για να υλοποιηθούν προβλέπουν την εξαφάνιση μεγάλων δασικών περιοχών από δρυς και οξιές, δέντρων που υλοτομούνται. Ειδικά στο έργο εντός του δημοτικού δάσους των Στεφανινών, όπου υπάρχουν συστάδες υψηλής ξυλοπαραγωγικής αξίας, θα υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα των δασεργατών του δήμου Βόλβης», γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει την διαμαρτυρία της Τοπικής Κοινότητας και του Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας Στεφανινών.
Επιπρόσθετα, εντοπίζεται το πρόβλημα της απουσίας πρόβλεψης επιπτώσεων από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, σε μια περιοχή που ήδη έχει πληγεί πολλάκις και πρόσφατα από καταστροφικές πλημμύρες.
Τέλος, όπως τονίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, ο δήμος Βόλβης δεν είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά έχοντας ως βασική πολιτική του την προστασία του περιβάλλοντος (εφαρμόζει το πιο προηγμένο σύστημα ανακύκλωσης στην Ελλάδα, διατηρεί επί δεκαετία 8 Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές του, διαθέτει από τα ισχυρότερα εθελοντικά κινήματα σε εκστρατείες καθαρισμού δημόσιων χώρων, κατόρθωσε να έρθει πρόσφατα το φυσικό αέριο με υγροποιημένη μορφή), με ιδιαίτερο στόχο την ανάδειξη της λίμνης Βόλβης, ως πρότυπο οικοτουρισμού, δεν μπορεί να συναινέσει στη δραματική υποβάθμιση της και θα αγωνιστεί μαζί με φορείς, συλλόγους και κατοίκους, για τη μη εγκατάσταση των αιολικών σταθμών στο ευαίσθητο οικοσύστημα των Κερδυλίων.
Πηγή:greenagenda.gr