Αίγιο: Ζητούν τώρα απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, αλλά ο δήμος δεν μπορεί;

lt;span id=”_ctl21__ctl0_NAImages”>Αίγιο: Ζητούν τώρα απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, αλλά ο δήμος δεν μπορεί;

Το κλείσιμο των τοπικών αγορών της Αιγιάλειας, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού και η βαθιά οικονομική κρίση που διαφαίνεται, άγνωστο μέχρι πότε και για πόσο χρονικό διάστημα, έχει θέσει τις περισσότερες δημοτικές παρατάξεις της Αιγιάλειας σε «εμπόλεμη κατάσταση», ζητώντας από τη δημοτική αρχή να ενσκύψει πάνω στα πραγματκά προβλήματα της τοπικής οικονομίας, «βάζοντας πλάτες» στον επιχειρηματικό κόσμο. Μοναδικό και κοινό αίτημα όλων των δημοτικών πτερύγων, είναι η μείωση ή ακόμα και η απαλλαγή, για όσο χρειαστεί, από τα δημοτικά τέλη αλλά και τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΑ, για το 2020.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της πανδημίας και του γενικευμένου λουκέτου καταστημάτων εστίασης, εμπορικών, ξενοδοχείων κ.ά., ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Γούτος ζήτησε από τη δημοτική αρχή να εξετάσει μειώσεις στα τέλη, προτεραιότητα στις πληρωμές ντόπιων προμηθευτών του δήμου και ανάκληση κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών ή άλλων για τη μη τήρηση ρυθμίσεων παλαιοτέρων οφειλών από δημότες και επαγγελματίες.

Η καθυστέρηση στη λήψη ενός πακέτου αποφάσεων, από την πλειοψηφία, τον ώθησε στο να επανέλθει, καταθέτοντας (με τους δημοτικούς του συμβούλους) έγγραφο αίτημα (στις 3 Απριλίου) για κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Προτείνει:

– Κατάργηση του τέλους 80% στα τιμολόγια ύδρευσης της ΔΕΥΑΑ.

– Κατάργηση όλων των αποφάσεων για αυξήσεις των δημοτικών τελών (από 20% έως 50%) τον Οκτώβριο του 2019.

– Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών (κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού κ.ά. για τους επαγγελματίες.

«Η περιοχή ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις., με αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της. Οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των δημοτών και να τους διευκολύνουμε. Δεν βλέπω άμεση επιστροφή στην κανονικότητα. Επιφυλάσσομαι ακόμα και για το αν θα μπορούμε να πηγαίνουμε στα μαγαζιά, το καλοκαίρι» λέει και κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι «δείχνει να μην χαμπαριάζει τίποτα».

Στο αντεπιχείρημα του δημάρχου ότι ο δήμος δεν βγαίνει οικονομικά, ο Χρ. Γούτος σημειώνει: «Πώς λειτουργούσε πριν την αύξηση των τελών; Δεν είναι λοιπόν ανεύθυνη η αντιπολίτευση που ζητά όσα ζητά. Ανεύθυνο είναι ο κ .Καλογερόπουλος να μη βοηθάει τώρα τους συνδημότες του, χωρίς να λέω ότι πρέπει να τους χαριστούν όλα» καταλήγει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο».

Από τις 15 Μαρτίου, αμέσως μετά την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, λόγω κορονοϊού, η επικεφαλής της – συνεργαζόμενης με τη δημοτική αρχή – παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» και αντιδήμαρχος Βασιλική Ψυχράμη, διαισθάνθηκε το τεράστιο οικονομικό πλήγμα στους επαγγελματίες της περιοχής, την – εκ των πραγμάτων – πλήρη αδυναμία τους να καλύψουν υποχρεώσεις τους και τον κίνδυνο μη μελλοντικής λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Αρχικά, στήριξε το αίτημα του κλάδου για «πάγωμα της καταβολής δόσεων διακανονισμού οφειλών, αλλά και τη μείωση δημοτικών τελών, με αναστολή πληρωμών προς τον δήμο, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», ως μέτρο ελάφρυνσης.

Τώρα, με νεότερες δηλώσεις της, η κ. Ψυχράμη παίρνει και πάλι δημόσια θέση και επιμένει να ζητά, ο δήμος ν’ απαλλάξει τους πληττόμενους επαγγελματίες από τα ανταποδοτικά τέλη, λέγοντας πως έχει θέσει το θέμα προσωπικά στον δήμαρχο.

«Μπορούμε να κάνουμε άλλη στόχευση. Να βάλουμε άλλες προτεραιότητες, λόγω αναβολής δράσεων του δήμου κι έτσι να πάμε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Η δημοτική αρχή πρέπει να πιέσει για κρατική επιχορήγηση, αφού δήμος έχει τις έκτακτες ανάγκες με τον κορονοϊό από τη μία και από την άλλη συνεχίζει να αιμορραγεί οικονομικά για τη μεταφορά των απορριμμάτων» τονίζει.

Επί της ουσίας, η κ. Ψυχράμη, ασχέτως αν τόσο ο κ. Καλογερόπουλος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Καλαμίδας αρνούνται αλλαγές στα όσα έχουν συνθέσει τον τρέχοντα δημοτικό προϋπολογισμό, αιτείται:

– Διερεύνηση μειώσεων ή και απαλλαγών από τα δημοτικά τέλη.

– Διάλογο με τον δήμαρχο.

– Εξέταση όλων των αιτημάτων επαγγελματιών και αγροτών.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνει πως «κάτι πρέπει να γίνει».

Η δημοτική παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας «Μπροστά» και ο επικεφαλής της Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, κρίνοντας ως δύσκολες τις ώρες, εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης του κορονοϊού, προρέπει σε κοινωνική αλληλεγγύη και τη λήψη γενναίων μέτρων από τον δήμο.

Τάσσεται υπέρ της οικονομικής στήριξης των δημοτών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής, με βάση το πλαίσιο του εμπορικού συλλόγου. Προτείνει:

– Μειώσεις, απαλλαγές ή και χάρισμα δημοτικών τελών.

– Χρονικές παρατάσεις στην πληρωμή οφειλών.

– Ασκηση πίεσης προς τη ΔΕΗ για να μην κόψει το ρεύμα σε κλειστά ή λειτουργούντα (με μειωμένους τζίρους) καταστήματα.

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος δηλώνει σχετικά: «Ευχολόγια μόνο και καθημερινές προτροπές του δημάρχου, δεν φτάνουν. Δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει πως να πλένουμε τα χέρια μας, αφού είναι άλλες οι υποχρεώσεις του και δεν πρέπει να τις ρίχνει αλλού. Πρέπει ναι ασκήσει πίεση στο κράτος. Η κατάσταση θυμίζει πόλεμο. Καταρρέουν οι δραστηριότητες. Οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί είναι κλειστοί και τι θα γίνει με τα παιδιά και τη φύλαξή τους» υπογραμμίζει.

Η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ και η επικεφαλής της Αγγελική Κουρή, θεωρεί ότι η ατομική ευθύνη από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει τα μεγάλα κενά στην τοπική οικονομία και καλεί τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει έκτακτα κονδύλια.

Επικεντρώνεται στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και ζητά επιτακτικά μέτρα ανακούφισης για όλους. «Η κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα με την πανδημία του κορονοϊού βρίσκει τον λαό απροστάτευτο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, όπως όμως και την αγωνία των κατοίκων, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των εμπόρων. Η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να σταθεί αρωγός στους πολίτες, με άμεσα μέτρα που μπορούν να τους ανακουφίσουν» δηλώνει η κ. Κουρή και προτείνει:

– Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη μικρών επιχειρήσεων και μικρομάγαζων και επαγγελματοβιοτεχνών.

– Απαλλαγή από καταβολή μισθωμάτων στον δήμο όσων μισθώνουν περιουσία του κι έχουν κλειστή επιχείρηση.

– Απαλλαγή αγροτών από αρδευτικά τέλη για όσο κρατήσει η κρίση.

Τέλος, αναμένει, τα σοβαρά αυτά θέματα να συζητηθούν σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ανοιχτές για όσους ενδιαφερόμενους.

Εμφανώς ενοχλημέμνος από τα «εύκολα» αιτήματα παραγωγικών φορέων και λόγια «απλά» από δημοτικούς παράγοντες που τα στηρίζουν «άκριτα» κατ’ αυτόν, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, χωρίς να αποκλείει κάποια οικονομικά μέτρα, τα τοποθετεί «εντός της πραγματικότητας», όπως εξαρχής δηλώνει.

Λαμβάνει ως δεδομένο ότι κόβονται έοσδα από τον δήμο και θέλει πρώτα να δει τι τελικά θα μπορεί να εισπτράττει, την ώρα που από τη μειοψηφία – όπως πιστεύει – βλέπει «συμπεριφορές αοριστίας και χάους».

Επιτίθεται με επιχειρήματα και κρίνει τους συναδέλφους του επικεφαλείς δημοτικών συνδυασμών, για τους οποίους λέει: «Δεν κάθονται μέσα στη φωτιά, αλλά απέξω και πυρώνονται. Τους ενδιαφέρει να παίρνουν τα μικρόφωνα για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους ύπαρξη».

Θεωρεί πιθανή μία μέριμνα για τη μίσθωση κοινοχρήστων χώρων από καταστηματάρχες (τραπεζοκαθίσματα, ξαπλώστρες, ομπρέλες κ.λπ.), αλλά απευθύνεται σ’ όλους όσοι με ευκολία λένε για μειώσεις και απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη.

«Να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, αλλά είναι άδεια. Το ταμείο του δήμου ασφυκτιά. Αιμορραγούμε από τα περυσινά σκουπίδια. Αλλοι δήμοι που θα λένε για απαλλαγές τελών, έχουν σκουπίδια; Ελπίζω ν’ αντέξουμε, να’ χουμε και να μπορούμε να μειώσουμε οικονομικά βάρη. Υπεύθυνος είμαι εγώ και όχι ο Εμπορικός σύλλογος ή η αντιπολίτευση. Σε βάθος χρόνου λοιπόν οι λύσεις» τονίζει.

Ο κ. Καλογερόπουλος θέτει τα κριτήρια για να μπορέσει ο δήμος να βοηθήσει:

– Να το επιτρέπει ο νόμος.

– Οι δυνατότητες που έχει η Οικονομική Υπηρεσία.

– Η πολιτική επιλογή.

– Οι περικοπές εξόδων

– Ο ρεαλισμός

– Η τεκμηρίωση στοιχείων και όχι άστοχα

– Να μη δημιουργούνται τρύπες

Για δε τους πολιτικούς του αντιπάλους, που τον εμφανίζουν άβουλο, τους απαντά ότι κι αυτός θα μπορούσε να πει πολλά περισσότερα μέτρα απ’ αυτούς, αλλά δεν το κάνει.

«Πρόκειται για πολιτικό ευχολόγιο και πολιτικό μπουχό. Πώς θα καλυφθούν τα έξοδα του δήμου για τα σκουπίδια; Να περιμένουμε τον θαυματοποιό Θεό; Ετσι μιλούν αορίστως και αενάως, προς άγρα ψήφων! Ετσι για να μένουν στην επικαιρότητα, ακόμα και όταν διακυβεύεται η υγεία των πολιτών» καταλήγει.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM