Να σταματήσει άμεσα η αδειοδότηση μεγάλων έργων (αδειοδοτικής κατηγορίας Α) μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, έως ότου ολοκληρωθούν και θεσπιστούν τα υπό κατάρτιση σήμερα πλαίσια προστασίας τους, ζητούν και πάλι με κοινή επιστολή τους επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επίσης, ζητούν ο διάλογος με το υπουργείο να γίνει σε ουσιαστική βάση και επί συγκεκριμένων θεμάτων ή ρυθμίσεων.

Η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Greenpeace και WWF, ουσιαστικά «έθεσε τις κόκκινες γραμμές» στις σχέσεις του χώρου των περιβαλλοντικών οργανώσεων με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις τους κατά την κατάρτιση του 4685/20 (ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα), ότι βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωπες με νέες προβληματικές ρυθμίσεις (όπως αυτές για τον αιγιαλό που εντάχθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού) και κατηγορούν το υπουργείο για προσχηματικό διάλογο.

«Δεδομένων των μεγάλων μεταβολών και της επιδείνωσης του θεσμικού πλαισίου προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, και με δεδομένη την εκκρεμότητα ολοκλήρωσης των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και των προεδρικών διαταγμάτων προστασίας των περιοχών Natura, οι οργανώσεις κρίνουν αναγκαία την οριζόντια αναστολή των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης όλων των έργων που κατατάσσονται σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς στην αδειοδοτική κατηγορία Α και χωροθετούνται σε περιοχές Natura 2000, μέχρι να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα», υπογραμμίζουν.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν από προκαθορισμένη τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Στη διάσκεψη το υπουργείο παρουσίασε στις οργανώσεις τη φιλοσοφία του νέου χωροταξικού/πολεοδομικού σχεδίου νόμου και του σχεδίου για τα πλαστικά μιας χρήσης που προετοιμάζει, ενώ οι οργανώσεις ζήτησαν η συζήτηση να γίνει επί συγκεκριμένου κειμένου και όχι επί γενικών αρχών. Επανέλαβαν την αντίθεσή τους στον περιβαλλοντικό νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε, ενώ από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η κριτική που δέχεται είναι υπερβολική και άδικη.

Οι οργανώσεις κάλεσαν το ΥΠΕΝ να αποφύγει νέες σημειακές ή φωτογραφικές τροποποιήσεις των χωροταξικών πλαισίων (Περιφερειακών και Ειδικών, όπως για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), αλλά να δρομολογήσει διαδικασίες αξιολόγησης της εφαρμογής τους, θέτοντας έτσι ένα ευρύτερο ζήτημα για τη στρατηγική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: