Κείμενο του Τάσου Σαραντή.

Υστερα από την πρώτη, αιφνιδιαστική απόπειρα εγκατάστασης ανεμογεννήτριας στο Πάνειο όρος -αναγνωρισμένο αρχαιολογικό χώρο νοτιοανατολικά του Υμηττού- εν μέσω καραντίνας, οι δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής αλλά και κάτοικοι κινητοποιούνται δυναμικά για να σταματήσουν την καταστροφή

Aκόμη ένα μέτωπο ανοίγει κατά της εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών, εξαιτίας των καταλυτικών επιπτώσεών τους στο φυσικό περιβάλλον, αυτή τη φορά μέσα στην Αττική και συγκεκριμένα στο Πάνειο όρος, που εκτείνεται νοτιοανατολικά του Υμηττού, ανάμεσα στην Κερατέα και τα Καλύβια Θορικού. Το Πάνειο όρος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1995, ενώ τμήμα του βουνού κάηκε το καλοκαίρι του 2007, αλλά την άνοιξη του 2009 πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αναδάσωση.

Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου από την «Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος Α.Ε.» του ομίλου «Ελλάκτωρ», αποτελούμενου από 27 ανεμογεννήτριες των 900 kW η καθεμία, διαπλάτυνση υπάρχοντος δρόμου και διάνοιξη νέου και διαμόρφωση 27 πλατωμάτων με εκχέρσωση 2 στρεμμάτων έκαστο, προκειμένου να συναρμολογηθούν και να ανεγερθούν οι ανεμογεννήτριες στην τελική τους θέση. Ωστόσο, ο νεότερος σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών.

Η απόπειρα έναρξης εργασιών για την εγκατάσταση της πρώτης ανεμογεννήτριας στο Πάνειο όρος από την εταιρεία «Αιγαιοηλεκτρική Στεφάνας Αττικής Α.Ε.» έγινε εν μέσω των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού, έπειτα από άδεια ανέγερσης που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Μαρκοπούλου στις 24 Απριλίου, στην κορυφή Πανί. Το γεγονός προκάλεσε την άμεση παρέμβαση των τοπικών αρχών και κατοίκων των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, που κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και αίτημα διακοπής εργασιών στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου, το οποίο αποφάσισε την προσωρινή διακοπή των εργασιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Επιπλέον, σε κοινή τους δράση οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής έκλεισαν τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής (22/5) τον δρόμο προς το Πάνειο όρος, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των δημοτικών τους συμβουλίων, αλλά και απόφαση της Διαδημοτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί, διασφαλίζοντας τη διακοπή των εργασιών. Εκτοτε, έχουν τοποθετηθεί οχήματα των δήμων που εμποδίζουν την πρόσβαση στους εργολάβους και ομάδες φύλαξης σε 24ωρη βάση.

Οπως ανέφεραν οι δύο δημοτικές αρχές, αντιτίθενται στη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών υπέρ ενός σχεδιασμού θολού, σχεδόν ατεκμηρίωτου, που αναπτύσσεται ερήμην του στρατηγικού σχεδιασμού των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των αναγκών της. Και εκφράζουν την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τη φυσική ακεραιότητα του βουνού εξαιτίας των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν στον ορεινό όγκο για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών (αρκετά χιλιόμετρα νέων δρόμων, πυλώνες, καλώδια μεταφοράς και τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις).

«Το Πάνειο όρος για τους δήμους μας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για ήπια ανάπτυξη με μονοπάτια περιπατητικά και διαδρομές αναψυχής, καθώς και για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών του τουρισμού που εδραιώνονται παγκοσμίως», αναφέρουν ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, και Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς.

Πνεύμονας πρασίνου

Μια πληροφορία για παρέμβαση εισαγγελέα και αστυνομίας προκειμένου να ανοίξει η αποκλεισμένη πρόσβαση προς το σημείο εργασιών της εταιρείας που έχει αναλάβει την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας προκάλεσε νέα κινητοποίηση το πρωί της Τρίτης (26/5), παρουσία των δύο δημάρχων, αρκετών δημοτικών συμβούλων και πολιτών.

Η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια, καθώς και ο Δήμος Λαυρεωτικής κατέθεσε αίτηση αναστολής των εργασιών για το εδαφικό κομμάτι του σημείου εγκατάστασης που βρίσκεται στην κυριότητά του, ενώ ο Δήμος Σαρωνικού ζήτησε την ανάκληση της άδειας, καθώς διαπιστώνονται πολλές παρατυπίες στην έκδοσή της, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

«Χωρίς να είμαστε αντίθετοι με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χωρίς να τις δαιμονοποιούμε, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην τοποθέτησή τους στο Πάνειο όρος επειδή είναι ένα βουνό σχεδόν μέσα στους οικισμούς των Καλυβίων της Κερατέας, αλλά και του Λαγονησίου από τη νότια πλευρά, είναι ένας πνεύμονας πρασίνου για την Αττική που τον έχουμε μεγάλη ανάγκη και η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι τόσο μεγάλη που θα επηρεάσει πάρα πολύ τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Πέτρος Φιλίππου.

«Είμαστε αντίθετοι για περιβαλλοντικούς λόγους και εκτιμάμε ότι η Αττική των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τέτοιου είδους επεμβάσεις, εκτός από την καταστροφή του ελάχιστου πρασίνου που έχει απομείνει στην περιοχή μας. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από χρόνια, όταν είχαν ξεκινήσει να γίνονται χώροι ανεμογεννητριών στην Αττική και είχαν προταθεί πάρα πολλά σημεία, τελικά αποκλείστηκαν όλα και απέμεινε μόνο το Πάνειο όρος. Σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει τίποτα σχεδόν να προσφέρει από τις ανάγκες που έχει η Αττική, εκτός από το να κερδίσουν οι εργολάβοι και να καταστραφεί ένα βουνό», ανέφερε.

Την Κυριακή (31/5) το Κοινοτικό Συμβούλιο Κερατέας συνδιοργανώνει με όλους τους φορείς της πόλης πεζοπορία στον χώρο όπου επιδιώκεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες. Εκεί θα συναντηθούν με πεζοπόρους που θα φτάσουν από τα Καλύβια. Σε σύσκεψη την Τετάρτη 3 Ιουνίου καλεί τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής για τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Καλυβίων την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Τέσσερα κυκλαδίτικα νησιά ενάντια στα αιολικά

Με κεντρικό σύνθημα «Ούτε στα νησιά ούτε πουθενά, ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά» φορείς, σύλλογοι, πολίτες και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης σε Τήνο, Πάρο, Ανδρο και Νάξο προχωρούν σε γενικευμένη και διανησιωτική διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων την Κυριακή (31/5).

Η διαμαρτυρία διοργανώνεται ενόψει της εκδίκασης των αιτήσεων ακύρωσης του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που αφορά την εγκατάσταση 95 ανεμογεννητριών στα 4 νησιά (76 πλέον, έπειτα από πρόσφατη τροποποίηση της άδειας) από κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου, του Ιωάννη Σαμαρά και της «ENEL GREEN POWER HELLAS A.E.», τις οποίες έχουν καταθέσει φορείς, πολίτες, οι 4 εμπλεκόμενοι δήμοι και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και μετά την πρόσφατη βίαιη επίθεση της αστυνομίας σε πολίτες που αντιδρούσαν στη δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή Πράσσα της Τήνου.

Στη συγκέντρωση στην Πάρο καλεί η Δημοτική Επιτροπή για τις Ανεμογεννήτριες, στο Κάστρο στην Παροικιά στις 11.00 π.μ. Η Επιτροπή Αγώνα Ανδρου ενάντια στις ανεμογεννήτριες καλεί σε συγκέντρωση τη ίδια ώρα στον Ορμο Κορθίου. Στη Νάξο καλεί στη συγκέντρωση η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου στην Παραλία Χώρας στις 11.00, ενώ στην Τήνο καλεί η Συνέλευση Πολιτών για τις ανεμογεννήτριες στο Ηρώον στο Πασακρωτήρι στις 12.00.

Πηγή: efsyn.gr