Ένας μεγάλος πυρήνας σκόνης από την Αφρική προβλέπεται να φτάσει στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις προβλέπονται επί του παρόντος στο ανατολικό Τέξας και τη Λουιζιάνα, με όλες όμως τις νοτιοανατολικές πολιτείες να επηρεάζονται, ειδικά στις παράκτιες περιοχές.
Η πραγματική κατάσταση που μας δίνει μια σαφή εικόνα για το που έχει φτάσει το σύννεφο σκόνης δίνεται στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες από την EUMETSAT.
.ros-inlineA_title::before { content: “”; width: 100%; height: 1px; background: #cfcfcf; display: block; top: 5px; position: relative; }
.ros-inlineA_title { margin: auto; }
.ros-inlineA_title .ad_label { width: 95px; font-family: Roboto Slab; font-size: 10px; font-weight: 400; line-height: 8px;color: #cfcfcf; position: relative; background: #fff; text-align: center; margin: 0 auto 5px; }
Η πρώτη δορυφορική φωτογραφία έχει ληφθεί από τον δορυφόρο πολικής τροχιάς και η δεύτερη από τον MSG (από τον δορυφόρο Meteosat Second Generation ) Το προϊόν Dust είναι ένα σύνθετο RGB (Κόκκινο, Πράσινο, Μπλε) προϊόν βασισμένο σε δεδομένα καναλιού υπερύθρων . Έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί την εξέλιξη των dust storm κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Επίσης είναι χρήσιμο για τη διάκριση των τύπων νέφους (π.χ. ανίχνευση Cirrus) και την ανίχνευση χαμηλής στάθμης υγρασίας. Το Dust RGB αποτελείται από δεδομένα από έναν συνδυασμό των καναλιών SEVIRI IR8.7, IR10.8 και IR12.0.
Τα προγνωστικά στοιχεία με υψηλή ανάλυση καταγράφονται από την υπηρεσία Copernicus στο βίντεο που ακολουθεί τα οποία μας δίνουν την πρόγνωση μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Παρουσιάζουμε παράλληλα και την κίνηση του του κύματος σκόνης όπως προβλέπει το σύστημα Skiron του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σημειώνουμε ότι η Ομάδα Ατμοσφαιρικών μοντέλων και Πρόγνωσης Καιρού του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουν κάνει μια πρωτοποριακή έρευνα στην ανίχνευση της σκόνης από την Έρημο Σαχάρα χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες του δορυφόρου της ΝΟΑΑ AVHRR και αναπτύσσοντας αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης. Tα μοντέλα αυτά χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά τα τελευταία χρόνια και οι προγνώσεις διατίθενται καθημερινά από τη διεύθυνση http://forecast.uoa.gr.
ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ
Ένα τόσο μεγάλο σύννεφο σκόνης μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στον καιρό, καθώς φέρνει ξηρότερο και πιο σταθερό αέρα, που σημαίνει λιγότερη βροχόπτωση. Τα λεπτά σωματίδια σκόνης μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό λίπασμα, επομένως είναι ευεργετικά για το έδαφος. Τα σύννεφα σκόνης της Σαχάρας καταστέλλουν επίσης την τροπική δραστηριότητα, πράγμα που σημαίνει μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη τροπικών καταιγίδων και μείωση του αριθμού κατά την παρουσία τους. Τα σωματίδια της σκόνης στην ατμόσφαιρα βοηθούν στη δημιουργία όμορφων, ανατολών και ηλιοβασιλέματος, καθώς τα σωματίδια σκόνης διασκορπίζουν το φως.
Από την αρνητική πλευρά, τα λεπτά σωματίδια σκόνης μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα, υποβαθμίζοντας την όραση, προκαλώντας ερεθισμό των ματιών και μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα αναπνευστικά. Αυτό δεν είναι καλό λόγω της εξέλιξης της επιδημίας τουCovid-19 η οποία συνεχίζεται σε πολλές πολιτείες στα νοτιοανατολικά. Τα λεπτά σωματίδια σκόνης μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές σε άτομα που έχουν λοίμωξη από Coronavirus εάν η σκόνη εισπνέεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Η συγκέντρωση σκόνης δεν φαίνεται πάντως να φτάνει σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα, αλλά οι τελευταίες προβλέψεις αύξησαν την προβλεπόμενη ποσότητα σκόνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: