Οι μάσκες κατασκευάζονται από την Επαγγελματική Ένωση Εκπαιδευτών Κατάδυσης (Professional Association of Diving Instructors – PADI), σε συνεργασία με την Rash’R, μια εταιρεία που πουλά αθλητικό εξοπλισμό φτιαγμένο από οικολογικά υλικά.

Κάθε επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα κοστίζει περίπου 20 δολάρια και διαθέτει πέντε φίλτρα αντικατάστασης. Η τιμή της, σύμφωνα με την PADI, αντικατοπτρίζει το κόστος για τη δημιουργία κάθε μιας από τις μάσκες.

Οι κατασκευαστές διευκρινίζουν ότι δεν κερδίζουν από την πώληση του προϊόντος. «Είμαστε περισσότερο ένας οργανισμός που δρα από καρδιάς. Νοιαζόμαστε για τον ωκεανό και την καταδυτική κοινότητα, επομένως θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν βγάζουμε κέρδος σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Οι μάσκες, που μπορεί κανείς να προ-παραγγείλει, έρχονται σε πέντε διαφορετικά σχέδια με έμπνευση από τον βυθό. Μία από αυτές είναι σχεδιασμένη ώστε να είναι κατάλληλη για παιδιά 4-10 ετών.

Με 15.000 μάσκες να έχουν ήδη παραγγελθεί, ο οργανισμός και η Rash’R πρέπει να αυξήσει την παραγωγή για να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Με βάση τα στοιχεία από τις μέχρι τώρα παραγγελίες, οι μάσκες έχουν βοηθήσει στη συλλογή και την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μπουκαλιών βάρους πάνα από μισό τόνο.

Παρότι αρχικά η χρήση τους συστηνόταν μόνο για τους επαγγελματίες της υγείας ή για όσους φροντίζουν ασθενείς ή ευπαθείς ομάδες, οι προστατευτικές μάσκες θεωρούνται πλέον ως ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κάποιες χώρες μάλιστα εξετάζουν την υποχρεωτική χρήση τους σε δημόσιους χώρους ενόψει της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

A scuba diving group is making face masks out of recycled ocean plastic, by Alicia Lee, CNN

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM