Του Χάρη Φλουδόπουλου

Εν μέσω της έντονης μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει τις αγορές ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού, η συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναδεικνύεται κεφαλαιώδης για τη στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας του ελληνικού συστήματος ηλεκτρισμού. Ειδικά η συνεισφορά των αιολικών είναι σημαντική, καθώς καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας στις βραδινές ώρες της αιχμής της ζήτησης, ενώ παράλληλα, λόγω της αυξημένης παραγωγής, “ψαλιδίζουν” τις χονδρεμπορικές τιμές και περιορίζουν τις εισαγωγές. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), την περασμένη Τρίτη, τα χερσαία αιολικά πάρκα κάλυψαν το 32,6% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρισμού στη χώρα μας, παράγοντας συνολικά 44,4 GWh. Η παραγωγή αυτή αναλογικά κατέταξε τη χώρα μας, την ίδια ημέρα, στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά ως προς τη συνεισφορά των αιολικών πάρκων για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια που παρουσιάζονται εν μέσω της κρίσης του COVID-19.

Ρεκόρ ΑΠΕ

Και δεν είναι μόνο τα αιολικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς του Ελληνικού Ενεργειακού Χρηματιστηρίου (EnEx), οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρισμού, καλύπτοντας με την παραγωγή τους μεγάλο κομμάτι της ζήτησης, που λόγω των έκτακτων μέτρων εμφανίζει ασυνήθιστα υψηλές αιχμές. Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς του χρηματιστηρίου ενέργειας, στη διάρκεια της κρίσης καταγράφεται, έστω και εν μέσω περιορισμένης ρευστότητας, ισχυρή συμβολή και των άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ (μεγάλα φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες βιομάζας κ.λπ.). Ενδεικτικά, την περασμένη Τρίτη οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, περιλαμβανομένων των αιολικών, κάλυψαν περίπου το μισό της συνολικής ζήτησης. 

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του (EnEx), κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού η συνολική κατανάλωση κινείται μεταξύ 125 και 133 GWh, δηλαδή παρουσιάζει αρκετά ισχυρές διακυμάνσεις, με την παραγωγή των ΑΠΕ να ξεκινά από 20% και να φτάνει πάνω από το 50%.

Στην επίμαχη περίοδο οι ΑΠΕ βοήθησαν να καλυφθούν οι ανάγκες του συστήματος με “πράσινη ενέργεια” ακόμα και στις υψηλές αιχμές της ζήτησης, που έφτασαν ή και ξεπέρασαν τα 7 GW. Την ίδια στιγμή, καταγράφηκαν και εξαιρετικά χαμηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά: Αποκορύφωμα η περασμένη Τρίτη, όταν η μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος (ΟΤΣ) έπεσε στα 27,11 ευρώ/MWh. 

Στην αρχή της κρίσης, στις 9 Μαρτίου, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς του ενεργειακού χρηματιστηρίου, οι τιμές ήταν υψηλότερα, στα 41,42 ευρώ/MWh, με τη συνολική κατανάλωση στις 125.848 MWh. Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης καλύφθηκε από θερμικές μονάδες, ακολούθησαν οι εισαγωγές, με τη συνεισφορά των ΑΠΕ να κινείται πάνω από το 20%.

Μία εβδομάδα μετά, στις 16 Μαρτίου, η κατανάλωση παρουσίασε αύξηση στις 132.521 MWh, ενώ η μέση οριακή τιμή συστήματος ήταν 43,585 ευρώ/MWh. Τη συγκεκριμένη ημέρα οι ΑΠΕ κάλυψαν περίπου τη μισή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή ξεπέρασαν τόσο τη θερμική παραγωγή όσο και τις εισαγωγές.

Η “φωτογραφία” της αγοράς

Ως προς την τρέχουσα εικόνα της αγοράς των αιολικών, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, στα τέλη του 2019 υπήρχαν εγκατεστημένα 3.023 MW χερσαίων πάρκων. Τα περισσότερα εξ αυτών (1.017 MW) είναι εγκατεστημένα στη Στερεά Ελλάδα και ακολουθούν Πελοπόννησος (556 MW), Αν. Μακεδονία και Θράκη (416 MW), Δ. Ελλάδα (228 MW), Κρήτη (194 MW), Αττική (148 MW Τροιζηνία και νήσοι), Κ. Μακεδονία (119 MW), Ιόνια Νησιά (106 MW), Ν. Αιγαίο (91 MW), Δ. Μακεδονία (61 MW), Β. Αιγαίο, Θεσσαλία (19 MW) και Ήπειρος (2 MW).

Ποια είναι, όμως, η κατάταξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των αιολικών πάρκων;

Όπως δείχνει η ετήσια στατιστική της ΕΛΕΤΑΕΝ για το 2019, στην πρώτη θέση με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ βρίσκεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 554,1 MW. Ακολουθεί ο όμιλος Ελλάκτωρ με 292 MW, η Iberdrola Rokas βρίσκεται στην τρίτη θέση με 250,7 MW, στην τέταρτη η Eren Group με 242,7MW, ενώ στην πέμπτη η EDF EN Hellas με 238,2 MW. Η πρώτη δεκάδα κλείνει με τις Enel GP 200,5 MW, Mytilineos 168,8 MW, CF Ventus 123,4 MW, ενώ κάτω από 100 MW έχουν οι ΔΕΗ Ανανεώσιμες (78,5 MW), ENTEKA, Eunice, Elsewedy και άλλες μικρότερες εταιρείες.

Deal εν μέσω κρίσης για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ακόμα μία σημαντική πτυχή που αποτυπώνει τη σημασία των όσων συμβαίνουν στην αγορά των αιολικών τις τελευταίες εβδομάδες ανέδειξε και το σημαντικό deal για την εξαγορά των πάρκων της R.F. Energy από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Συγκεκριμένα, το Νο 1 της εγχώριας αιολικής αγοράς, στις 16 Μαρτίου, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς ενός πακέτου αιολικών πάρκων ισχύος 270 MW της εταιρείας R.F. Ομαλιές ΜΑΕ, που ανήκε στην R.F. Energy. Σε αυτήν τη φάση προβλέπεται η κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 180 MW, με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς των νέων αιολικών πάρκων που δρομολογεί στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να υπερβαίνει τα 400 MW και η συνολική αξία επένδυσης τα 550 εκατ. ευρώ. 

Επιπλέον, ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει ήδη δρομολογήσει επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ σε αιολικά και περιβαλλοντικά έργα, καθώς και σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, όπως ο υβριδικός σταθμός Αμαρίου στην Κρήτη και το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. 

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM