«Είμαι η Γκρέτα»: το κορίτσι του οικολογικού αγώνα γίνεται ντοκιμαντέρ

greta thunberg diamartyria
cnn.com

Η Γκρέτα Τουνμπεργκ, η Σουηδή έφηβη που ρίχτηκε στη μάχη του πιο άγριου πολιτικού debate των τελευταίων ετών -καταφέρνοντας πολλά παραπάνω απ’ όσα περιμέναμε από ένα άτομο της ηλικίας της-, μας συστήνεται μέσα από ένα αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ που είναι ήδη διαθέσιμο στην πλατφόρμα Hulu από τις 13 Νοεμβρίου.

Η ταινία, παρά τις κριτικές που έχει δεχθεί για την αργή κινηματογραφική ροή της, πετυχαίνει να μας παρουσιάσει την πλέον χαρακτηριστική περσόνα της Γκρέτα, η οποία με το πάθος και την αποφασιστικότητά της γοήτευσε, ενέπνευσε, αλλά και εξόργισε χιλιάδες ανθρώπους ανά την υφήλιο.

«Η αλλαγή θα έρθει, είτε το θέλετε είτε όχι», φαίνεται να είναι το πιο δημοφιλές τσιτάτο της νεαρής οικολόγου, η οποία βρίσκεται στα μέσα μια ατέρμονης προσπάθειας να πείσει με τη δράση της τους πολιτικούς ηγέτες πως η επίλυση της κλιματικής αλλαγής θα έπρεπε να τεθεί ως προτεραιότητα για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους και του πλανήτη.

Όπως προαναφέρθηκε, το σκηνοθετικό στυλ του ντοκιμαντέρ είναι πολύ πιθανό να κουράσει τον θεατή, καθώς επικεντρώνεται σε υπερβολικό βαθμό στο πλεούμενο ταξίδι της Γκρέτα -μιας και αρνείται να ενδώσει στα αεροπορικά ταξίδια- προς την Νέα Υόρκη, όπου και συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Υπενθυμίζουμε ότι η δράση της Γκρέτα Τουνμπεργκ έγινε viral κυρίως μετά τη συμμετοχή της σε μια σειρά εβδομαδιαίων διαμαρτυριών για την κλιματική αλλαγή έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, τον Μάρτιο του 2019.

Τον Φεβρουάριο του 2020, μάλιστα, η Γκρέτα δημιουργήσει τη δική της ΜΚΟ, το ίδρυμα «Γκρέτα Τουνμπεργκ» για να ενισχύσει τον αγώνα της υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ντορίνα Παπαγεωργίου