Η κλιματική αλλαγή βλάπτει τις διατροφές των παιδιών παγκοσμίως, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Σε μια ανησυχητική νέα μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κλιματική αλλαγή βλάπτει τη διατροφή των παιδιών καθώς στις αναπτυσσόμενες χώρες με αυξημένες θερμοκρασίες υπάρχει μια πιο φτωχή διατροφή.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες είχαν συχνά μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διατροφική ποικιλομορφία των παιδιών από ό, τι τα κέρδη που παρατηρήθηκαν από την πρόσβαση στην εκπαίδευση, το καθαρό νερό και τη μείωση της φτώχειας, δήλωσε η μελέτη των ΗΠΑ στο περιοδικό Environmental Research Letters.

«Αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό. Αυτό δείχνει ότι σε πολλές περιοχές αυτές οι θετικές κοινωνικοοικονομικές και δημογραφικές αλλαγές μπορεί να μην είναι επαρκείς για να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις ενός μεταβαλλόμενου κλίματος στο μέλλον», ανέφερε η μελέτη.

«Η αύξηση των θερμοκρασιών και η αυξανόμενη μεταβλητότητα των βροχοπτώσεων θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ποικιλομορφία της παιδικής διατροφής, υπονομεύοντας ενδεχομένως εκτεταμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας.»

Περίπου 144 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως καταστρέφονται από τον υποσιτισμό και αντιμετωπίζουν το μέλλον της κακής υγείας, της κακής εκπαίδευσης, των χαμηλών αποδοχών και της φτώχειας, σύμφωνα με τη UNICEF.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, με τη μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη των δεσμών μεταξύ της παιδικής ποικιλίας και του κλίματος διατροφής εξέτασαν παιδιά ηλικίας πέντε ετών και κάτω σε 19 χώρες σε όλη την Ασία, την Αφρική, τη Νότια και την Κεντρική Αμερική.

Σε πέντε από τις έξι περιοχές, διαπίστωσαν σημαντικές μειώσεις στην ποικιλομορφία της διατροφής των παιδιών όταν υπήρχαν υψηλότερες θερμοκρασίες – είτε μακροχρόνια θερμότητα είτε πάνω από τις μέσες θερμοκρασίες κατά το έτος της έρευνας ή το προηγούμενο έτος.

«Οι μελλοντικές κλιματικές αλλαγές έχουν προβλεφθεί ότι θα επηρεάσουν τον υποσιτισμό», δήλωσε η επικεφαλής Meredith Niles, επίκουρος καθηγητής διατροφικών και επιστημονικών τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

«Αλλά μας εξέπληξε το γεγονός ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν ήδη αντίκτυπο».

Ο οικογενειακός πλούτος ήταν ο μεγαλύτερος μοναδικός παράγοντας της ποικιλίας της διατροφής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά έτρωγαν κατά μέσο όρο 3,2 ομάδες τροφίμων από τις 10 πιθανές 24 ώρες πριν από την έρευνα – το ήμισυ των παιδιών σε πιο εύπορες χώρες όπως η Κίνα.

Υπήρχαν ωστόσο και καλά νέα

Οι υψηλότερες από τις μέσες βροχοπτώσεις τόσο μακροπρόθεσμα όσο και κατά το προηγούμενο έτος συνδέθηκαν με την πρόσβαση σε μια ευρύτερη ποικιλία τροφίμων στη Δυτική και Νοτιοανατολική Αφρική και την Κεντρική Αμερική.

Ο Paolo Vineis του Imperial College London, ο οποίος έχει μελετήσει τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στις ασθένειες, δήλωσε ότι η επιδείνωση της διατροφής μπορεί επίσης να συνδεθεί με τις αλλαγές στη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων, όχι μόνο με την κλιματική αλλαγή.

«Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι σημαντική, διότι ο μετριασμός των επιπτώσεων της βιομηχανίας τροφίμων θα ήταν ταχύτερος και θα είχε επίσης μετριασμό για την ίδια την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation.

Τι είδους λύσεις μπορούν να βοηθήσουν;

Η εκπαίδευση των επενδυτών σχετικά με τους οικονομικούς κινδύνους και τις πιθανές ευκαιρίες της κλιματικής κρίσης θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιομηχανία τροφίμων να προσαρμοστεί στις κλιματολογικές επιπτώσεις που ήδη γίνονται αισθητές, ανέφερε το Earth Institute του Πανεπιστημίου της Κολούμπια

«Η επισιτιστική ασφάλεια θα είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα, κυρίως επειδή το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είναι σχετικά φτωχό και τα τρόφιμα θα γίνουν όλο και πιο σπάνια και ακριβά», δηλώνει ο Peter De Menocal, διευθυντής του Κέντρου Κλίματος της Κολούμπια.

Όσον αφορά τη βελτίωση της διατροφής παγκοσμίως, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ τονίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα που στοχεύει στην προστασία της διατροφής των παιδιών, ιδίως για «ευάλωτους πληθυσμούς σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στις τροπικές περιοχές όπου αναμένονται οι πιο βαθιές κλιματικές αλλαγές».

Επιμέλεια: Δήμητρα Τάγκα