
Ελάχιστες φορές θα μας έχει περάσει, το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στον πλανήτη, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία το να πετάμε το φαγητό μας, εκτός από τα όσα μπορεί να μας έλεγε η μάνα μας.
Tα στοιχεία για τη σπατάλη τροφίμων είναι σοκαριστικά, την ώρα που από τα υπολείμματα φαγητού του ανεπτυγμένου κόσμου θα μπορούσε να τραφεί ο πληθυσμός ολόκληρου του πλανήτη! Στα σκουπίδια καταλήγουν τουλάχιστον το 1/3 των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο- περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 88 εκατομμύρια τόνοι τροφής σπαταλιόνται ετησίως μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σπατάλη τροφίμων κοστίζει περίπου 143 δισεκατομμύρια ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία κάθε χρόνο. Την ίδια ώρα, το φαινόμενο συμβάλλει στην κλιματική κρίση, καθώς ευθύνεται έμμεσα για το 15% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Μέχρι το 2030, στόχος είναι η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων να μειωθεί κατά 50%.
Την ίδια στιγμή, ενώ 112 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο κάθε άτομο στην ΕΕ πετάει στα σκουπίδια 173 κιλά τροφής ετησίως.
Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, κατά κεφαλήν οι Έλληνες πετούν κάθε χρόνο 196 κιλά τρόφιμα και η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στη σπατάλη τροφίμων.
Το φαινόμενο της τεράστιας σπατάλης τροφίμων έχει περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Για την παραγωγή τροφίμων καταστρέφονται σημαντικοί βιότοποι, θέτοντας σε κίνδυνο εξαφάνισης χιλιάδες είδη σε όλο τον κόσμο.
Οι χώρες που μετρούν τη σπατάλη τροφίμων αντιπροσωπεύουν μόλις το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Με αναθεώρηση της κοινοτικής Οδηγίας για τα απόβλητα το 2018 θεσπίστηκε η υποχρέωση όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μετρούν τα απορρίμματα τροφίμων. Η πρώτη πανευρωπαϊκή μέτρηση των απορριμμάτων τροφίμων σε εθνικό επίπεδο έχει προγραμματιστεί για το 2020, με τα βασικά δεδομένα αναφοράς που θα συγκεντρωθούν, να υποβληθούν στην ΕΕ και να συμβάλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤΡ