Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη
Μια ιστορική συμφωνία τέθηκε σε ισχύ σαν σήμερα στις 16 Φεβρουαρίου 2005, το Πρωτόκολλο του Κιότο.
Η συγκεκριμένη συμφωνία στόχο έχει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου και υπογράφτηκε από 141 χώρες μεταξύ άλλων και της Ελλάδος. Το φιλόδοξο αυτό Πρωτόκολλο έλαβε χώρα τον Δεκέμβριου του 1997, στην παλιά πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Κιότο, εξ’ ου και το όνομα της και προέκυψε από τη Διεθνή Σύμβαση για την κλιματική αλλαγή, που είχε υπογραφεί στη Διάσκεψη του Ρίο το 1992.
Μέσα στις βασικές αρχές του πρωτοκόλλου είναι και η μείωση των έξι βασικών ρύπων (διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, πρωτοξείδιο του αζώτου, υδροφθοράνθρακες, υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες και εξαφθοριούχο θείο), από τις βιομηχανίες που θεωρούνται υπεύθυνες για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι αυτό που ακούμε συνέχεια, πως μολύνει την ατμόσφαιρα καθώς είναι αυτό που ευθύνεται κατά ένα μεγάλο μέρος για το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Στόχος του Πρωτόκολλου ήταν η συνολική μείωση των εκπομπών τουλάχιστον κατά 5% την πενταετία 2008-2012 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Να σημειωθεί πως το 2012 στην Ντόχα του Κατάρ το Πρωτόκολλο αναθεωρήθηκε όπως και το 2015 στο Παρίσι. Τα κράτη που συμμετείχαν, αποφάσισαν μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, που προβλέπει σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη «αρκετά κάτω» από 2 °C έως το 2100.
Το παράδοξο του Πρωτοκόλλου είναι πως από τη συμφωνία λείπει η χώρα που ρυπαίνει περισσότερο τον πλανήτη όσο καμία άλλη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το 2001, ο τότε πρόεδρος Μπους, θεώρησε πως η συνθήκη θα κόστιζε αρκετά στην οικονομιία της χώρας του και για να ξεφύγει από αυτήν, εξέφρασε τις αμφιβολίες του κατά πόσο ισχύει επιστημονικά το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου.