
Ένα από τα “παρεπόμενα” της πανδημίας με οικολογικό αντίκτυπο είναι οι χιλιάδες χρησιμοποιημένες μάσκες και γάντια τα οποία καταλήγουν στον βυθό των θαλασσών και γίνονται τροφή για ψάρια και θηλαστικά με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
«Οι μάσκες και τα γάντια δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα κυρίως στα μεγαλύτερα ζώα, όπως οι θαλάσσιες χελώνες και τα πτηνά. Όμως επηρεάζονται και τα ψάρια. Πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν οι μικροοργανισμοί. τα φυτά και το πλαγκτόν. Τελικά, κινδυνεύει ολόκληρη η διατροφική αλυσίδα. Διότι τα πλαστικά διασπώνται σε πολύ μικρότερα κομμάτια. Αυτά γίνονται τροφή για τα ψάρια και τελικά καταλήγουν σε εμάς. Είναι πραγματικό τραγικό και πρέπει να αναλάβουμε δράση» υποστηρίζει ο Τζορτζ Λεονάρντ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας «Ocean Conservancy»
Στο ιατρείο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Προστασία των Ωκεανών», εκατοντάδες πολίτες φέρνουν πτηνά και μικρά ζώα που έχουν καταπιεί μάσκες. Κάποια από αυτά πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις. Οι επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να σταματήσουν να πετούν μάσκες, αφού το μόνο που καταφέρνουν είναι να δηλητηριάζουν μικρά, ανυπεράσπιστα ζώα.
#menoumespeedy