Το 2023 θα είναι πιο ζεστό από το 2022, το οποίο ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία. Ανάλογη ανακοίνωση έκανε και η Γαλλία. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου επίσης συνεχίζουν να αυξάνονται. Εξάλλου, από το 2003 έχουν καταγραφεί τα δέκα πιο θερμά έτη, υπογραμμίζει η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Η φετινή χρονιά προβλέπεται ήδη να είναι θερμότερη από το 2022, το οποίο παγκόσμια σύνολα δεδομένων κατατάσσουν ως το πέμπτο ή έκτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.

Προς το παρόν, το πιο ζεστό έτος από το 1850 είναι το 2016, τη χρονιά ενός μεγάλου «Ελ Νίνιο» στον Ειρηνικό, το φυσικό φαινόμενο που υπερθερμαίνει τον πλανήτη. Ο επικεφαλής μακροπρόθεσμων προγνώσεων του βρετανικού Met Office, Ανταμ Σκίφ, είπε ότι το 2023 μπορεί να μην σπάσει αυτό το ρεκόρ, καθώς δεν υπάρχει Ελ Νίνιο, όμως βάσει όλων των προγνωστικών μοντέλων και της αύξησης των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων, θα είναι σίγουρα πολύ ζεστό.

Πρόβλεψη που προς το παρόν επιβεβαιώνεται. Χώρες σε όλη την Ευρώπη έχουν βιώσει θερμοκρασίες ρεκόρ του Ιανουαρίου, λένε οι μετεωρολόγοι. Τουλάχιστον οκτώ ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν την πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου ποτέ. Οι κλιματολόγοι κάνουν λόγο για ένα «ακραίο γεγονός» που δεν μοιάζει με τίποτα στην ευρωπαϊκή ιστορία. Χώρες όπως η Πολωνία, η Δανία, η Ολλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Λευκορωσία και η Τσεχική Δημοκρατία αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι ήδη 1,2 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής. Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ότι το 2023, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί από 1,08 έως 1,32 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από την κλιματική αλλαγή από ό,τι άλλες.