
Ενώ τα περισσότερα κράτη του Ευρωπαϊκού χώρου μπαίνουν σε δεύτερο lockdown το ένα μετά το άλλο, με την κατάσταση σε ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία να έχει ξεφύγει προ πολλού, η Σλοβακία καινοτομεί αποφασίζοντας πως αυτή τη φορά θα στραφεί στη λύση των μαζικών τεστ στον πληθυσμό αντί της πατροπαράδοτης καραντίνας.
Και πράγματι, μέσα σ’ ένα μόλις Σαββατοκύριακο η πολιτεία κατάφερε να εξετάσει τα 2/3 του σλοβακικού πληθυσμού – περί τα 5,4 δηλαδή εκατομμύρια- εκ των οποίων το 1,06% βρέθηκε θετικό στον ιό, ενώ προγραμματίζεται δεύτερος γύρος εξέτασης για το επόμενο σαββατοκύριακο. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει από τον ιό 219 συνολικά Σλοβάκοι.
Η υποβολή σε τεστ δεν είναι υποχρεωτική για τους πολίτες, ωστόσο σε περίπτωση που κυκλοφορούν έξω χωρίς αποδεικτικό αρνητικού τεστ, η αστυνομία δύναται να τους κόψει πρόστιμο.
Για όσους βγήκαν θετικοί, προβλέπεται άμεση καραντίνα διάρκειας 10 ημερών.
Στόχος της Σλοβακίας δεν είναι άλλος από το να εξετάσει όλον τον πληθυσμό της, μέθοδος που έχει στεφθεί με επιτυχία σε κάποιες πόλεις της Κίνας, εκ των οποίων η Wuhan, στην Νότια Κορέα καθώς και στο γειτονικό μας Λουξεμβούργο.
Μάλιστα η κυβέρνηση δεσμεύεται απέναντι στους πολίτες της πως αφού διενεργηθούν τα τεστ και η απόπειρα αυτή αποδειχθεί αποτελεσματική, μεγάλο μέρος των μέτρων πρόληψης και καταστολής μέλλει να αποσυρθεί.
Η κριτική
Παρόλο που μοιάζει ως ιδανικό σενάριο σε σχέση με τον καθολικό εγκλεισμό, η συγκεκριμένη μέθοδος αμφισβητείται από ειδικούς, ως προς την ρεαλιστικότητα του σχεδίου αλλά και ως προς την αποτελεσματικότητα.
Τα ιατρικά κέντρα και οι χώροι πραγματοποίησης τεστ είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο είναι εξοπλισμένα για να τεστάρουν μια ολόκληρη χώρα μέσα σε δυο βδομάδες. Παράλληλα, κριτική έχει δεχθεί κι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνήθηκε το ζήτημα από τους θεσμούς, με τους πολίτες να στέκονται συχνά ελλειπώς ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν αναλόγως την κατάστασή τους.
Σημαντικότερο όλων όμως είναι το γεγονός πως τα μαζικά τεστ δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μέθοδο καταστολής του ιού, αλλά περισσότερο έναν τρόπο επιβράδυνσης της κατάστασης, που θα γυρίσει τη χώρα μερικές βδομάδες πριν. Το lockdown μπορεί να αποφευχθεί για λίγο, αλλά σε καμία περίπτωση δε διαγράφεται ως μελλοντικό σενάριο.
Ο Pavol Jarčuška, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της κυβέρνησης και επιδημιολόγος, στις δηλώσεις δυσπιστίας απέναντι στα μαζικά τεστ απαντάει λέγοντας πως καμία άλλη χώρα στον κόσμο πριν από τη Σλοβακία δεν προέβη σ’ ένα τόσο εκτεταμένο εγχείρημα, κι ότι η επανάληψη των τεστ PCR και το επόμενο σαββατοκύριακο είναι αυτή που μάλλον θα κάνει τη διαφορά.
Ντορίνα Παπαγεωργίου