Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη 

Η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά και η άνοιξη είναι εδώ με αποτέλεσμα πολλά άνθη στη φύση να έχουν ανοίξει τα πέταλα τους και να προσφέρουν απλόχερα στις μέλισσες και σε άλλα έντομα και ζωύφια την πολύτιμη γύρη τους για να συνεχίσουν τον κύκλο της ζωής.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πόσο πολύτιμες είναι οι μέλισσες για το περιβάλλον αλλά και για τον άνθρωπο τον ίδιο. Αν τα μικρά ζωύφια αυτά εξαφανιστούν, ο πλανήτης σαν συνέπεια αυτής της έλλειψης θα καταστραφεί.
Η μέλισσα είναι ωφέλιμη για το οικοσύστημα καθώς εκτός από το μέλι και την κηρήθρα που παράγει για τον άνθρωπο, αυτό που πραγματικά κάνει και αποτελεί τη συνέχιση της ζωής στη φύση είναι η γονιμοποίηση.

Το πρώτο βήμα για την αναπαραγωγή ενός φυτού είναι η επικονίαση. Χωρίς αυτήν τα φυτά δεν μπορούν να υπάρξουν. Η διαδικασία αυτή γίνεται με την μεταφορά της γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο με τη βοήθεια της μέλισσας. Ένα τεράστιο ποσοστό των φυτών στον πλανήτη μας εξαρτάται από τις μέλισσες και χωρίς αυτές θα μαραθούν για πάντα. Η μέλισσα είναι ο πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός γονιμοποιητής.

Στην Ευρώπη η μέλισσα είναι ικανή να πετάξει για εύρεση τροφής έως και 14 φορές την ημέρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, μια αποικία με 25000 εργάτριες που ταξιδεύουν κατά μέσο όρο 10 διαδρομές την ημέρα μπορούν να γονιμοποιήσουν έως 250 εκ. άνθη την ημέρα.
Οι βασικοί λόγοι σήμερα που σκοτώνουν τις μέλισσες, είναι η μόλυνση της ατμόσφαιρας, τα φυτοφάρμακα καθώς και άλλες απειλές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Συνεπώς πρέπει να προστατέψουμε τις μέλισσες αλλά και τον πλανήτη μας για να μην βρεθούμε «ξαφνικά» προ εκπλήξεως.