Κείμενο: Γεωργία Σκονδράνη
Συνεχίζεται ο λυπηρός απολογισμός των σκοτωμένων φλαμίνγκο με 30 νεκρά πουλιά αυτή τη φορά να βρίσκονται στους υδροβιότους της Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα στους υγροτόπους του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής, της Επανομής και του Αγγελοχωρίου με εμφανή συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο, εξαιτίας της κατάποσης μολύβδινων σκαγιών βρέθηκαν νεκρά 30 φοινικόπτερα.
«Συσσωρεύεται η κατάσταση. Οι υδροβιότοποι επικοινωνούν μεταξύ τους και τα πουλιά μετακινούνται. Τα περιστατικά αυτά μπορεί να έγιναν τώρα αλλά τα σκάγια μπορεί να είναι και προηγούμενων ετών » δήλωσε στο speedynews η Υπεύθυνη Επικοινωνίας Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου Λία Παπαδράγκα. «Στον Άγιο Μαμά συναντώνται τα περισσότερα περιστατικά. Τα 30 φλαμίνγκο είναι συνολικά όσα έχουμε βρει αλλά προφανώς θα υπάρχουν και άλλα» συμπλήρωσε.
Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Δράση για την Άγρια Ζωή, απευθύνουν με επιστολή τους αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές για ανάληψη άμεσης δράσης για την πάταξη της παράνομης χρήσης μολύβδινων σκαγιών για τη θήρα στους υγροτόπους.
«Σημειώνουμε ότι στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα, ο οποίος αποτελεί σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας, κατέστη πέρυσι δυνατή για πρώτη φορά στην Ελλάδα η αναπαραγωγή φοινικόπτερων. Πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια μετά από επανειλημμένες προσπάθειες σε διάφορους υγροτόπους που απέτυχαν κυρίως λόγω ανθρωπογενών οχλήσεων στην αποικία. Είναι πραγματικά απογοητευτικό να ματαιωθεί μια τέτοια θετική εξέλιξη, από την επιμονή μιας μερίδας συμπολιτών μας να περιφρονεί την περιβαλλοντική νομοθεσία και να δρα κατά βούληση», ανέφερε η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου.
«Τα φοινικόπτερα μετακινούνται συνεχώς. Και τα βρίσκουμε στις γύρω περιοχές. Στη Νέα Φώκαια στον υγρότοπο βρήκαμε ένα κοπάδι και ένα νεκρό πουλί. Και πάλι τα περιστατικά που βρήκαμε δεν ήταν πυροβολημένα» είπε στο speedynews o ο πρόεδρος του σωματείου «Δράση για την Άγρια Ζωή», Σταύρος Καλπάκης. Τόνισε επίσης πως τα σκάγια βρέθηκαν μέσα στα στομάχια των πουλιών, έπειτα από εξέταση που έγινε από τους κτηνιάτρους της Δράσης.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού, ο μόλυβδος χρησιμοποιείται σε σκάγια και αλιευτικά εργαλεία εδώ και δεκαετίες, παρά τη γνωστή σοβαρή επίπτωση που έχει στην ανθρώπινη υγεία, τη φύση και την άγρια ζωή. Τα μολύβδινα σκάγια είναι ουσιαστικά μικρά σφαιρίδια που κατά την εκπυρσοκρότηση διασπείρονται. Εξαιτίας αυτού, μόνο ένας μικρός αριθμός σκαγιών εισέρχεται στο σώμα του θηράματος, με τα υπόλοιπα να καταλήγουν στο έδαφος ή τις υδάτινες επιφάνειες. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) περίπου 21.000-27.000 τόνοι μολύβδου καταλήγουν στο περιβάλλον ετησίως από αυτή τη χρήση.
Τα σκάγια αυτά, που καταλήγουν στον πυθμένα των υγροτόπων ή στην επιφάνεια του εδάφους, καταναλώνονται στη συνέχεια από υδρόβια πουλιά, όπως οι κύκνοι, οι πάπιες, οι χήνες και τα φοινικόπτερα. Αυτό συμβαίνει διότι τα μπερδεύουν με χαλίκια, τα οποία συνηθίζουν να καταναλώνουν για τη διευκόλυνση της πέψης, ή με σπόρους. Ο ECHA εκτιμά ότι πάνω από ένα εκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν ετησίως από την πρόσληψη μολύβδου.
Ο κ. Καλπάκης δήλωσε πως η κατάσταση δυσκολεύει καθώς «Δεν έχουμε χρηματοδότηση. Και αυτά που περιθάλπουμε είμαστε δύσκολα. Στα πουλιά έγιναν και εξετάσεις για την γρίπη των πτηνών αλλά και για τον ιό του Δυτικού Νείλου και βρέθηκαν όλα αρνητικά» πρόσθεσε.
Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής τρία πουλιά βρίσκονται σε νοσηλεία, και παλεύουν με την μολυβδίαση για τη ζωή τους. Δυστυχώς τα νεκρά φλαμίνγκο θα είναι πολλά περισσότερα από 30» είπε ο κ. Καλπάκης.
Παρακολουθήστε εκτενέστερα το θέμα μέσα από το speedynews εδώ.