Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «περιφρονεί τους θεσμούς και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού». Η υποψηφιότητα του Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας φαίνεται να έχει ανατρέψει τις διακηρύξεις περί συναίνεσης, καθιστώντας την πολιτική σκηνή πεδίο σύγκρουσης, κυρίως λόγω της στάσης της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε μια παραταξιακή υποψηφιότητα, «δυναμιτίζοντας» τις δυνατότητες ευρύτερων συναινέσεων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που δεν παρατηρείται για πολλά χρόνια.

Αντίθετα, η υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανήκει στον μεταρρυθμιστικό χώρο, αντικατοπτρίζει μια σαφή διάθεση για συνεννόηση και συνεργασία στον θεσμό της Προεδρίας.

Η Χαριλάου Τρικούπη, μέσω αυτής της υποψηφιότητας, επικρίνει την επιλογή του Μητσοτάκη, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο το εσωτερικό της ΝΔ, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του για την πολιτική του πορεία.

Η ένταση στη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εμφανής, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τάσου Γιαννίτση. Ο Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «η επιλογή του κ. Τασούλα είναι μια μονοκομματική επιλογή» και τόνισε την «αυτοκρατορική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη».

Ο Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για αναξιοπιστία, σημειώνοντας ότι η συναίνεση έχει μετατραπεί σε μονοκομματική επιλογή και ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019 δεν προοριζόταν για τέτοιες καταστάσεις.

Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Τάσου Γιαννίτση, ο Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «στο πρόσωπό του συμβολίζουμε την Ελλάδα της προόδου και της ευθύνης», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υπευθυνότητα στην πολιτική.

Ο Τάσος Γιαννίτσης, αποδεχόμενος την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την πολιτική ανάγκη για αξιοπιστία και προνοητικότητα στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων.