Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχολίασε την παραίτηση του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθώς και τις αιχμές που άφησε ο καθηγητής σχετικά με κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Τσελέντης είχε υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Επιτροπής, Ευθύμιο Λέκκα, και στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, δημοσιοποιώντας την επιστολή του μέσω κοινωνικών δικτύων.

Στην επιστολή του, ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την αυθαίρετη επιβολή συμμετοχής επιπλέον μελών στις συνεδριάσεις της Επιτροπής χωρίς τη σχετική έγκριση (ΦΕΚ). Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι εκλεγμένη με επιστημονικά κριτήρια και οι πολιτικές παρεμβάσεις υποβαθμίζουν τον ρόλο της.

«Οι προσωπικές ατζέντες του καθενός, τέτοιες στιγμές, δεν πρέπει να αφορούν κανέναν»

Πηγές του υπουργείου επισήμαναν ότι η λειτουργία της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου είναι απολύτως νόμιμη και βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια. Ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να σχολιάσουν περαιτέρω, τονίζοντας ότι οι προσωπικές ατζέντες δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις κρίσιμες στιγμές.

Άκης Τσελέντης: Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης

Στην επιστολή του, ο Άκης Τσελέντης εξέφρασε την αδυναμία του να αποδεχτεί την επιβολή συμμετοχής χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια και νομιμότητα στην Επιτροπή.

Τα «καρφιά» Τσελέντη για «φυτευτό» της κυβέρνησης στην επιτροπή

Η παραίτηση του Άκη Τσελέντη δεν ήταν αναπάντεχη, καθώς είχε ήδη εκφράσει την αντίθεσή του για την παρουσία κυβερνητικών στελεχών στην Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «μπασταρδεμένη» και αναρωτώμενος για την έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων.

«Αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες, φτύνουμε σιωπές»

Ο καθηγητής, πριν την παραίτησή του, είχε αφήσει αιχμές κατά πολιτικών που μιλούν για ύφεση των σεισμικών φαινομένων, τονίζοντας ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι πιο σημαντικές από τα τουριστικά συμφέροντα. Ανέφερε ότι οι μετρήσεις δείχνουν ότι η σεισμική ενέργεια που έχει απελευθερωθεί πλησιάζει την ενέργεια ενός σεισμού έξι Ρίχτερ.