Η εισαγγελέας στη δίκη για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη υπερασπίστηκε το περιεχόμενο της αγόρευσής της, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες για «συναισθηματική φόρτιση και έλλειψη αμεροληψίας» και υπογράμμισε ότι δεν την ενδιαφέρουν οι έπαινοι από χιλιάδες πολίτες.
Η Αριστοτέλεια Δόγκα παραχώρησε συνέντευξη, στην οποία υπεραμύνθηκε της αγόρευσής της, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν υπήρχε η παρέμβασή της, η δίκη θα είχε «τιναχθεί στον αέρα». Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρεται στις επικρίσεις που δέχθηκε ενώ κάνει λόγο για πιέσεις που της ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης.
«Αυτά που άκουσα για την αγόρευσή μου είναι τραγικά. Λυπάμαι πάρα πολύ. Υπάρχει τεράστιο θέμα για τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακη Σκέρτσο, και αυτά που δήλωσε. Το δικό μου το δικαστήριο δεν έγινε ποτέ “λαϊκή απογευματινή”. Θα πρέπει να ήταν πρώτα εκεί να ακούει και ύστερα να εκφέρει άποψη. Εμένα με νοιάζει να καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται. Εγώ είμαι τέτοιου ήθους που αν πίστευα ότι ο ένας τουλάχιστον από τους κατηγορουμένους στη δίκη Τοπαλούδη έπρεπε να πάρει ένα ελαφρυντικό για μειωμένο καταλογισμό, σε κόντρα όλων, θα το πρότεινα. Δεν δικάζω με τον κόσμο.
Ετυχε ο κόσμος να ταυτιστεί μαζί μου. Δεν το προκάλεσα, δεν το επεδίωξα. Η αγόρευση του εισαγγελέα αλίμονο αν δεν προκαλέσει. Πώς θα πείσω εγώ τους ενόρκους; Πού ξέρω ότι ένας από αυτούς (σ.σ.: τους ενόρκους), θλιμμένος, και επειδή τα παιδιά αυτά – οι κατηγορούμενοι – είναι νεότατα, δεν θα τους αναγνωρίσει και κάποιο ελαφρυντικό; Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου. Ο εισαγγελέας πρέπει να στηρίξει την κατηγορία να πείσει τους ενόρκους. Τι να πω; Τι καλά παιδιά που ήταν και τι ωραία που φέρθηκαν; Οταν άκουσα τα απίστευτα ψέματα, είπα στους ίδιους – και όχι στους δικηγόρους όπως μνημονεύτηκε – ότι συσκοτίσατε την υπόθεση. Ακόμη και αυτό που αναφέρατε για το δάκρυ μου, αυτό δεν είχε σχέση με την υπόθεση Τοπαλούδη, αλλά με σημαντικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζα εκείνες τις ημέρες και υπέφερα πραγματικά», τονίζει η εισαγγελέας.
Στη συνέντευξη που έδωσε, υπεραμύνθηκε της αγόρευσής της, λέγοντας ότι απλά «έπραξα μόνο το καθήκον μου ως εισαγγελέας» και επεσήμανε ότι «αν δεν υπήρχε η παρέμβασή μου, η δίκη Τοπαλούδη θα τιναζόταν στον αέρα». Ύστερα από τους μύδρους που εξαπέλυσαν διάφοροι κατά της ίδιας, τόνισε ότι «έχω μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο τα επόμενα 24ωρα να δηλώσω την παραίτησή μου από το Δικαστικό Σώμα, όμως προσπαθούν να με αποτρέψουν άνθρωποι από το περιβάλλον μου».
Αναφερόμενη στις επικρίσεις από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρη Βερβεσού, όταν κατά την αγόρευσή της και απευθυνόμενη προς τους δικηγόρους υπεράσπισης τόνισε ότι δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της αλήθειας. «Τα σχόλιά μου αφορούσαν τους ανίκανους νομικούς και όχι το σύνολο αφού ήμουν κι εγώ δικηγόρος». «Στη διάρκεια της δίκης έχω μιλήσει πολλές φορές για τον θετικό ρόλο που είχε άλλος δικηγόρος, νομικός εκπρόσωπος των κατηγορουμένων που έκανε σημαντικές προσπάθειες να λάμψει η αλήθεια, ο οποίος τελικώς αποχώρησε από την υπεράσπιση» συμπληρώνει. Η κυρία Δόγκα επισημαίνει ότι μετά την αγόρευσή της υπήρξε αιφνιδιαστική παρουσία στο δικαστήριο δύο δικηγόρων, εκπροσώπων του δικηγορικού συλλόγου, οι οποίοι την τρόμαξαν, όπως χαρακτηριστικά ομολογεί, με αποτέλεσμα να ζητήσει τη βοήθεια συναδέλφων της.
Έστειλε δε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας ότι: «Δεν θα μου απαγορεύσει κανείς να είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Στο facebook μιλώ για τη Δικαιοσύνη, τη Φιλοσοφία και τα ζώα, ποτέ όμως για πολιτικά. Εχω ζητήσει, μάλιστα, να τοποθετηθώ ως εισαγγελέας για την προστασία των ζώων. Πολλοί συνάδελφοί μου δικαστικοί κι από ανώτατες βαθμίδες έχουν “προφίλ” σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κι αυτή είναι η επαφή τους με τον έξω κόσμο. Μπορώ να μείνω και σπίτι μου, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ευτυχώς έχω χρήματα λόγω του συζύγου μου για να επιβιώσω. Γιατί, αν μου πείτε να γυρίσω στη δικηγορία, καλύτερα να πάω να κάνω άλλη δουλειά με μικρό εισόδημα. Δεν μπορώ τα ψέματα και τις διαπλοκές. Βεβαίως, υπάρχουν και δικηγόροι εντιμότατοι κι έχω πολλούς φίλους δικηγόρους» υποστηρίζει η κυρία Δόγκα.
Πηγή: Το Βήμα