Με την ελπίδα ότι η δεύτερη θητεία του Ντόναλτ Τραμπ θα φέρει θετικές εξελίξεις για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, η Αθήνα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα εποχή που ανοίγει με την επιστροφή του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να συγχαρεί τον κ. Τραμπ αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως 47ου προεδρού των ΗΠΑ. Σε ανάρτησή του, επισήμανε την δέσμευση της Ελλάδας για ισχυρή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσβλέποντας σε κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας.
Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, γεγονός που επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, θα παραμείνουν σταθερές και στις νέες συνθήκες που προκύπτουν με την προεδρία Τραμπ.
Επιπλέον, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει σημαντικά στην Ελλάδα, ιδίως μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας με την Τουρκία. Η στρατηγική σχέση της Αθήνας με το Τελ Αβίβ ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου στην περιοχή. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Αθήνα έχει καταρτίσει ένα 10ετές σχέδιο αγορών, το οποίο περιλαμβάνει την προμήθεια έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ.
Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παραμένουν σε εγρήγορση, περιμένοντας τις πρώτες ενδείξεις από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος είναι γνωστός για την απρόβλεπτη φύση του. Για παράδειγμα, στη χθεσινή ομιλία του στο Καπιτώλιο, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις σχετικά με την πολιτική του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στον οποίο η Ελλάδα έχει εκφράσει έντονη στήριξη στον πρόεδρο Ζελένσκι, προσβλέποντας σε πολιτικά και διπλωματικά οφέλη που πλέον είναι αβέβαια.
Στη μεγάλη εικόνα, η αλλαγή σελίδας στις ΗΠΑ θέτει κρίσιμα ερωτήματα, όπως το τι θα σημαίνει ενδεχόμενη «διπλωματική απομάκρυνση» των ΗΠΑ από την Ευρώπη. Η Αθήνα αναζητά κοινό βηματισμό με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.