Στη διάρκεια της συμμετοχής του στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε άρθρο στους Financial Times, όπου προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών και τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Ο πρωθυπουργός προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες συλλογικής ασφάλειας της Ευρώπης, πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αυτή η πρόταση βασίζεται στην επιτυχημένη εμπειρία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ενώ εισηγείται και την αύξηση της ευελιξίας στους δημοσιονομικούς κανόνες για να δοθεί χώρος στα κράτη-μέλη να επενδύσουν στην άμυνα.
Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, οι στρατιωτικές δαπάνες θα πρέπει να εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια απαιτεί συλλογική δράση, καθώς η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της, ειδικά εν μέσω της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας και άλλων γεωπολιτικών προκλήσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις 500 δισ. ευρώ στον τομέα της άμυνας την επόμενη δεκαετία. Ο Μητσοτάκης τονίζει ότι η χρηματοδότηση για τις αμυντικές δαπάνες πρέπει να είναι βιώσιμη και προτείνει την εξαγωγή των δαπανών αυτών από τους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να διευκολυνθεί η αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων.
Η συμπερίληψη της ασφάλειας και της άμυνας στις στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η δημιουργία ενός νέου εργαλείου χρηματοδότησης θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία χρειάζεται ενοποίηση και εξειδίκευση.
Ο Μητσοτάκης καλεί για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη σύγχρονων αμυντικών συστημάτων απαιτεί συνεργασία και επενδύσεις που ξεπερνούν τις δυνατότητες μεμονωμένων κρατών. Η χρηματοδότηση τέτοιων πρωτοβουλιών θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, στην τεχνολογική και βιομηχανική της βάση, καθώς και στη διατλαντική συνεργασία.
Η Ελλάδα, ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζει τη σημασία των επενδύσεων στην άμυνα, ειδικά εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μητσοτάκης καταλήγει ότι η Ένωση πρέπει να αποκτήσει μια ισχυρή και αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, χωρίς καθυστέρηση.