lt;p>Λίγες μόλις ώρες απομένουν για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και στη συνέχεια των αρμόδιων υπουργών αναφορικά με την επόμενη μέρα και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Ωστόσο, το γεγονός ότι θα αρθούν μέτρα, όπως αυτό της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και του κλεισίματος διαφόρων καταστημάτων, επιχειρήσεων και χώρων εστίασης, δεν σημαίνει ότι η επόμενη ημέρα δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα που θα έχουν σκοπό να μην επιτρέψουν στον φονικό ιό να εξαπλωθεί και πάλι.

Το διάγγελμα Μητσοτάκη, οι ανακοινώσεις των υφυπουργών και το χρονοδιάγραμμα

Σε αυτά ακριβώς θα αναφερθούν σήμερα, από τις 18:00 και μετά, ο πρωθυπουργός, έξι υφυπουργοί, καθώς και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όλα θα ξεκινήσουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ανακοινώσει το σχέδιο για επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι υφυπουργοί Ακης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) όπως επίσης και ο Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό).

Ο καθένας θα αναλύσει στον τομέα του για τις διαδικασίες άρσης των περιοριστικών μέτρων και πως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην επόμενη μέρα, η οποία θα έχει τεράστιες διαφορές σε σχέση με ό,τι ζούσαμε στην προ κοροναϊού εποχή.

Με μάσκες η επόμενη μέρα

Δεδομένου λοιπόν ότι πρέπει να ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε στην προ κοροναϊού εποχή, η επόμενη ημέρα θα φέρει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο που ζούσαμε.

Πρώτα από όλα, οι προστατευτικές μάσκες και τα γάντια, μετά από εβδομάδες συζητήσεων και αντικρουόμενων απόψεων θα πρέπει να γίνουν εξάρτημα της καθημερινότητάς μας.

Αυτό διότι, σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, η Επιτροπή απεφάνθη υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε δημόσιους κλειστούς χώρους, π.χ σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, κουρεία και γενικά όλους τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Μάλιστα, αυτό αποτελεί και ένα μέτρο το οποίο θα αφορά τόσο τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το πώς θα διασφαλιστεί η χρήση της μάσκας, καθώς και αν θα υπάρχει πρόστιμο στη μη χρήση της.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και τα πλαστικά γάντια μιας χρήσης.

Αλλάζουν όλα και στην εστίαση

Ακόμα μια συνήθεια που αναμένεται να αλλάξει ριζικά στην καθημερινότητά μας είναι η έξοδος για καφέ, φαγητό ή ποτό.

Αυτό διότι, ενώ τα καταστήματα εστίασης αναμένεται να ανοίξουν σε φάσεις μέσα στον Μάιο, η επαναλειτουργία τους θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού των αποστάσεων, όσο και για την αποφυγή του συγχρωτισμού πελατών.

Τα καφέ θα είναι δεύτερα ή τρίτα στη σειρά των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν εντός του Μαΐου, ενώ προτεραιότητα θα έχουν όσες καφετέριες διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

Αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα της απόστασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα με την ελάχιστη απόσταση να καθορίζεται στο ένα μέτρο, καθώς και συγκεκριμένου αριθμού πελατών, με πιθανότερο αριθμό αυτό του ενός πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Πλέξιγκλας και διαχωριστικά, αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, όριο πελατών, αντισηπτικά και προστατευτικά γάντια και μάσκες για προσωπικό και πελάτες είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όλα θα γίνουν σταδιακά με πρωταρχικό γνώμονα την δημόσια υγεία.

Λίγα τραπεζοκαθίσματα και με αποστάσεις

Δεδομένη θεωρείται η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων για να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των πελατών, η οποία ωστόσο αναμένεται να φέρει και μείωση του τζίρου.

Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 4 τραπέζια και θα χωρούσαν 16 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 8 άτομα.

Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 8 τραπέζια και θα χωρούσαν 32 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 16 άτομα.

Μελετάται ακόμα αν θα υπάρχουν 2 ή 4 καρέκλες ανά τραπέζι – το σίγουρο πάντως είναι ότι μεγάλες παρέες και οικογενειακά τραπέζια σε εστιατόρια θα αποτελούν παρελθόν.

Είδος προς εξαφάνιση το… πλέξιγκλας

Ακόμα, προκειμένου να εξοικονομήσουν χώρο οι καταστηματάρχες σχεδιάζουν χωρίσματα ανάμεσα στα τραπέζια, ξύλινα ή πλεξιγκλάς, παρότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις για τη χωροθέτηση των καταστημάτων.

Θα υπάρχει αντισηπτικό υγρό στη διάθεση των πελατών, ενώ παράλληλα έχουν παραγγείλει μάσκες και γάντια για το προσωπικό.

Μάλιστα, είδος προς… εξαφάνιση τείνει να καταστεί το πλεξιγκλάς, αφού από φαρμακεία και ταξί έως κρεοπωλεία και ινστιτούτα αισθητικής τοποθετούν διαχωριστικά.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μπέλλος, εκ των εισαγωγέων του υλικού και ιδιοκτήτης εταιρείας χονδρικής πώλησης στη Θεσσαλονίκη, οι πωλήσεις έχουν εκτιναχθεί και οι αποθήκες έχουν αδειάσει. «Κάθε μέρα έχουμε πάνω από εκατό παραγγελίες για τα πλεξιγκλάς που δίνονται σε διατάσεις 2×3 μέτρα. Είναι μια κατάσταση που έχει ήδη έχει φέρει μπροστά μας το θέμα της έλλειψης υλικού, καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της παράδοσης», λέει ο κ. Μπέλλος.

Μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον στους χώρους εστίασης. Πριν από λίγες ημέρες, εστιατόριο στη Χαλκιδική ζήτησε ειδικά χωρίσματα από τραπέζι σε τραπέζι ώστε η κάθε παρέα να τρώει απομονωμένη από τους διπλανούς της, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρίμπα, μέλος του Συνδέσμου Υαλοπινάκων και Υαλωθετών Θεσσαλονίκης.

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας – το οποίος έχει αρχίσει να υιοθετείται και στην Κίνα – για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης.

Μια πρώτη δοκιμή έκανε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Il Ciak στην περιοχή Τραστέβερε της Ρώμης, όπου δοκίμασε μια πιθανή νέα εγκατάσταση: την τοποθέτηση πλέξιγκλας στη μέση του τραπεζιού ως διαχωριστικό.

Το ζευγάρι κάθισε σε ένα τραπέζι δύο ατόμων και στο μέσο του τραπεζιού και κατά μήκος τοποθετήθηκε ένα κομμάτι πλέξιγκλας.

Παρόλα αυτά, δεν έχει διευκρινιστεί πώς τα διαχωριστικά θα επηρεάσουν τις συνομιλίες των καθήμενων, ειδικά αν πρέπει να φορούν και μάσκα.

«Θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος στην άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά προς το παρόν είναι η μόνη λύση» εξηγεί ο Βαλέριο Καλντερόνι, δοκιμάζοντας το πάνελ.

Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης σημειώνει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. «Θα μειώσω τις θέσεις στο εστιατόριό μου κατά 50%. Μειώνοντας τις θέσεις, μειώνω και το προσωπικό μου» τονίζει στη συνέχεια.

Αλλαγές και στα ΜΜΜ

Ακόμα, κυλιόμενο ωράριο εργασίας φαίνεται να υιοθετεί και το δημόσιο, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός των υπαλλήλων στην είσοδο των κτιρίων και κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα δρομολόγια θα αυξηθούν, ενώ ελεγκτές θα επιβλέπουν αν τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.

Έτσι, από τις 15 Μαΐου τα δρομολόγια θα είναι πυκνότερα για να επιβιβάζονται οι μισοί από όσους χωράνε στον κάθε συρμό ή το κάθε όχημα. Ήδη ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, εξήγγειλε ότι ο στόλος των λεωφορείων αναμένεται να αυξηθεί στα 950 με 1100.

Παράλληλα υπάρχει η σκέψη να μπουν ελεγκτές, όχι για τα εισιτήρια αλλά για το αν οι επιβάτες συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας ή όχι.

Πώς θα γίνονται οι αγορές στα καταστήματα

Επιπλέον και ενώ δεν υπάρχει καμία πληροφορία αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων, πέραν του ότι θα επιτρέπεται μέσα συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων, ανάλογα με τα τετραγωνικά του, υπάρχουν διάφορες προτάσεις από το εξωτερικό που μας δίνουν το «στίγμα» του πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα του… αύριο.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες λιανικής πώλησης στη Βρετανία, έλαβαν εντολές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση σε τουαλέτες και δοκιμαστήρια, να περιορίσουν τον αριθμό των αγοραστών και να περιορίσουν ή να αφαιρέσουν τα καθίσματα για τους πελάτες εντός των καταστημάτων τους.

Επίσης, οι συμβουλές προς τα καταστήματα αναφέρουν να διατηρήσουν κλειστά τα καφέ και τα εστιατόριά τους μέχρι νεωτέρας, να βάλουν διαχωριστικά στα ταμεία και να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης συστημάτων μονής κατεύθυνσης γύρω από τα καταστήματα για την διατήρηση της κοινωνικής απόστασης.

Μεταξύ άλλων μέτρων που εξετάζονται, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστές είσοδοι και έξοδοι, με τις πόρτες να μπορούν να παραμένουν ανοιχτές όπου είναι δυνατόν.

Η πληρωμή με μετρητά, επίσης, θα αποθαρρυνθεί. Θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σταθμοί καθαρισμού για την παροχή απολυμαντικών χεριών και άλλου εξοπλισμού υγιεινής και self-service ταμεία, ενώ οι λαβές των θυρών, τα κουμπιά στα ασανσέρ και οι χειρολαβές θα καθαρίζονται τακτικά.

Το μεγάλο δίλημμα του τουρισμού

Στο δίλημμα καθόλου διακοπές ή διακοπές με κανόνες βρίσκονται κυβερνήσεις και φορείς με το καλοκαίρι προ των πυλών και το τομέα του τουρισμού να προσπαθεί να σωθεί στο παρά πέντε.

Η εφημερίδα Guardian σε ειδικό αφιέρωμα της διευκρίνισε ότι χρειάζονται «νέα μέτρα» για τα ταξίδια.

Η εφημερίδα αναφέρει η τουριστική σεζόν θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούλιο, αργότερα απ’ ό,τι συνήθως αλλά έγκαιρα για τις περιόδους αιχμής. Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι όλες οι πιθανές και απίθανες ιδέες που έχουν ακουστεί.

Μία από τις προτάσεις είναι τα «πιστοποιητικά ανοσίας», οι έλεγχοι επιβατών με θερμομέτρηση ή εξετάσεις αίματος πριν ταξιδέψουν με προορισμό άλλη χώρα.

Οι Ιταλοί σκέφτονται ακόμα και τη δημιουργία κύβων από πλεξιγκλάς στις παραλίες, ώστε οι λουόμενοι να μην έχουν άμεση επαφή μεταξύ τους.

Μάλιστα, μια εταιρεία προτείνει ατελείωτες σειρές από ομπρέλες και ξαπλώστρες πάνω στην άμμο. Κάθε τέτοιο διάφανο κουτί θα βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον τριών μέτρων από τα παρακείμενα.

Οι «ένοικοι» του κάθε κουβουκλίου θα κάνουν την παραγγελία τους μέσω κινητού τηλεφώνου και ένας σερβιτόρος με μάσκα και γάντια θα τους παραδίδει τους καφέδες, τα αναψυκτικά και τα σνακ.

Οι Ισπανοί από την πλευρά τους έχουν σκεφτεί να επεκτείνουν τα διαχωριστικά στα εστιατόρια και τα μπαρ για να εξασφαλίζουν την προστασία του τουρίστα.

Οι Ευρωπαίοι προσβλέπουν προς την Ουχάν ακόμα και για τη χρήση ρομπότ στα ξενοδοχεία.

Το ρομπότ μεταφέρει φαγητά και κινείται από πόρτα σε πόρτα, προσφέροντας φαγητό σε όσους διαμένουν στο ξενοδοχείο.

Μία τέτοια λύση είναι αρκετά πιο ακριβή και θέλει χρόνο που δε φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον για τη φετινή τουριστική σεζόν με τους τουριστικούς πράκτορες να κάνουν ύστατη έκκληση για ένα ρεαλιστικό πιο ουσιαστικό πακέτο διάσωσης.

Τα πάνω – κάτω και στις εξετάσεις οδήγησης

Μέτρα προστασίας και υγιεινής θα λαμβάνονται από δω και στο εξής για τα μαθήματα και τις εξετάσεις οδήγησης, οι οποίες και αναμένεται να ξεκινήσουν, εφόσον βέβαια δοθεί το «πράσινο φως» από τον ΕΟΔΥ, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στα μέτρα προβλέπεται ο αριθμός των υποψηφίων στις αίθουσες να είναι μειωμένος κατά 50%, ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα (είτε πρόκειται για μάθημα, είτε για εξέταση) θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά γάντια και μάσκες.

Δείτε επίσης: «Tα μαλλιά της κεφαλής του» θα πληρώσει κουρέας που παραβίασε τα μέτρα
Τα καθίσματα θα έχουν κενά μεταξύ τους, προκειμένου να διατηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Τόσο στην πρακτική εξέταση, όσο και στα μαθήματα που γίνονται, υποψήφιοι και εκπαιδευτές θα είναι εξοπλισμένοι με τα μέτρα ατομικής υγιεινής (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά), ενώ θα έχουν ανοιχτά παράθυρα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, όταν αρχίσει η λειτουργία των σχολών οδήγησης, θα λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:

  • Τα θεωρητικά μαθήματα θα πραγματοποιούνται εντός των Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών (ΚΕ.Θ.Ε.Υ.) με την φυσική παρουσία των εκπαιδευομένων, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης που προβλέπει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (μάσκα, γάντια, αντισηπτικά, κλπ) και στο 50% της δύναμης της χωρητικότητας του κέντρου, δηλαδή ουσιαστικά διπλασιάζοντας τα τετραγωνικά που χρειάζεται να έχει το κέντρο ανά εκπαιδευόμενο άτομο.
  • Οι θεωρητικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στις αίθουσες εξετάσεων των διευθύνσεων Μεταφορών των Περιφερειών, με μείωση των εξεταζόμενων στο 50% της χωρητικότητάς τους και με τη χρήση όλων των αναγκαίων μέτρων.
  • Τα πρακτικά μαθήματα θα γίνονται με τα εκπαιδευτικά οχήματα των σχολών οδήγησης με την τήρηση και χρήση όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά).
  • Οι πρακτικές εξετάσεις θα γίνονται με τον ίδιο τρόπο, τηρώντας και σε αυτές όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.
  • Όσον αφορά στις πρακτικές εξετάσεις για απόκτηση άδειας οδήγησης δικύκλου, δεδομένου ότι αυτές γίνονται σε εξωτερικό χώρο, δεν τίθεται ζήτημα υγειονομικής προστασίας, ούτε στην πρώτη, ούτε στη δεύτερη φάση κατά την οποία ο υποψήφιος ακολουθείται από τον εκπαιδευτή με άλλο όχημα.

Ειδικά για τη θεωρητική εκπαίδευση, επί του παρόντος δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνεται εξ αποστάσεως. Ωστόσο εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση.

Στις ανανεώσεις διπλωμάτων, προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί το πρώτο διάστημα λειτουργίας των υπηρεσιών στις κατηγορίες C, D, και CE και στη συνέχεια στις άδειες οδήγησης άνω των 65 ετών.

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Η δημοσίευση για τα γενέθλια του γιου της

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM