Της Κατερίνας Νοτοπούλου, βουλετή ΣΥΡΙΖΑ Α΄Θεσσαλονίκης και επικεφαλή της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ


Η εξάπλωση του κορωνοϊού δοκιμάζει την κοινωνία της Θεσσαλονίκης όπως και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Τη συνοχή της, τους συνεκτικούς δεσμούς, τις υφιστάμενες δομές, την όποια ανθεκτικότητά της, τις προνοιακές της δομές. Την καθημερινότητά της, τους ανθρώπους της αλλά και τις υφιστάμενες πολιτικές.

Ένα είναι σίγουρο: η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να γίνει η ασπίδα των πολιτών της Θεσσαλονίκης απέναντι στην εξάπλωση του ιού και απέναντι σε κάθε απειλή για τους πολίτες. Είτε λέγεται «μνημονιακή πολιτική», είτε «φυσική καταστροφή», είτε «έκτακτη ανάγκη», είτε «φτώχεια», είτε «θανατηφόρος κορωνοιός». 

Είναι στη φύση της Τοπικής αυτοδιοίκησης, στο ρόλο της , στην ουσία της ύπαρξης της. Η πρώτη βαθμίδα διακυβέρνησης δίπλα στους πολίτες. 

Έτσι λοιπόν, μπροστά σε μία τόσο μεγάλη κρίση δεν μπορούμε παρά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Οφείλουμε να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία.  Από την πρώτη στιγμή εμείς στην παράταξη Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ, δηλώσαμε ΠΑΡΟΝΤΕΣ στην προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης. Αντιληφθήκαμε, εγκαίρως, από το πρώτο κρούσμα,  την ανάγκη να διαμορφωθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα ένα μέτωπο στην αναχαίτιση της επέλασης του ιού στην πόλη μας. Ζητήσαμε από τον Δήμαρχο ενημέρωση και συνεργασία. Δυστυχώς δεν είχαμε θετική ανταπόκριση και αυτό δείχνει πολλά, αλλά δεν είναι-ακόμα-η ώρα για να κάνουμε λογαριασμό.

Τούτη την ώρα, η ευθύνη όλων των δημοτικών παρατάξεων είναι μία: να συνεισφέρουμε στη Διοίκηση του Δήμου με προτάσεις ρεαλιστικές, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και να είμαστε διαθέσιμοι να συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε στην αντιμετώπιση του κοινού εχθρού: του κορονοϊού. Τούτη την ώρα τη μάχη τη δίνουμε ΜΑΖΙ, καθώς αυτό επιτάσσει η πολιτική μας προσέγγιση αλλά και η Λογική. 

Το ΜΑΖΙ για εμάς σημαίνει διάθεση και διαθεσιμότητα .

Το ΜΑΖΙ σημαίνει προτάσεις και λύσεις.

Το ΜΑΖΙ σημαίνει η περιορισμός προσωρινός της ατομικής ελευθερίας για το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ και τη Δημόσια Υγεία.

Το ΜΑΖΙ σημαίνει κοινούς αγώνες από απόσταση για τη στήριξη του ΕΣΥ, για πίεση στην Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Και κατά αντιστοιχία στην Τοπική αυτοδιοίκηση να ενισχύσει τις δομές Υγείας της και τις κοινωνικές προνοιακές της δομές. 

Το ΜΑΖΙ σημαίνει μαζί με κάθε έναν εργαζόμενο στο Δήμο και κάθε μία εργαζόμενη στο Δήμο. Στην καθαριότη

τα και τις δομές κοινωνικής πολιτικής, το Υπνωτήριο, το κέντρο Ημέρας Αστέγων, τα συσσίτιά, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.  Μαζί με τις ανάγκες τους. Για εξοπλισμό, είδη ατομικής προστασίας, προσωπικό, και πληρωμή των δεδουλευμένων τους με αξιοπρεπής μισθούς. 

Το ΜΑΖΙ σημαίνει με κάθε έναν συμπολίτη μας που νοιώθει μόναξιά, ή είναι μόνος παρέχοντας ότι μπορούμε: διαδικτυακή συντροφιά ή τα απαραίτητα.

Το ΜΑΖΙ σημαίνει πρόληψη κάθε μορφής βίας ενδοοικογενειακής και άλλης, καθώς σε συνθήκες εγκλεισμού τα κρούσματα εντείνονται. 

Το ΜΑΖΙ σημαίνει αυτά και άλλα τόσα, το ΜΑΖΙ σημαίνει ΜΑΖΙ. 

Με αίσθημα ευθύνης, με νοιάξιμο και ειλικρινή αγωνία για τους συμπολίτες μας και την πόλη μας αύριο θα καταθέσουμε ξανά προτάσεις ρεαλιστικές και εφικτές με την ελπίδα να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής διαχείρισης της κρίσης από τη Διοίκηση του Δήμου. Μιας στρατηγικής που έπρεπε να είχε εκπονηθεί ήδη «προχθές», γιατί το χθες είναι αργά και μπορεί να αποβεί μοιραίο. 

Με αισιοδοξία και βιωματική εμπειρία οι προτάσεις που θα καταθέσουμε αφορούν προτάσεις για την οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και των επιχειρήσεων, μέτρα προστασίας των εργαζομένων του Δήμου, μέτρα προστασίας των πολιτών μέσα από ένα δίχτυ κοινωνικής πολιτικής, μέτρα Διοικητικά και διαχειριστικά. 

Γιατί τώρα είναι η ώρα: 

Ο Δήμος να γίνει ασπίδα απέναντι στον Κορωνοϊό ή αλλιώς η Θεσσαλονίκη να γίνει η πόλη που χρειαζόμαστε στην κρίση. 

Κατερίνα Νοτοπούλου
Bουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄Θεσσαλονίκης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ