Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι το τοπίο της αυθαίρετης δόμησης θα ξεκαθαρίσει οριστικά μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, καθώς θα διευκρινιστεί πού είναι νόμιμο να χτίσει κάποιος και πού όχι.

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος μέσω νέας τεχνολογίας θα συμβάλλει στην εξάλειψη της αυθαίρετης δόμησης στη χώρα. Υπογράμμισε ότι η ευθύνη για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης μεταφέρεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κεντρική Διοίκηση.

Αναφερόμενος στην αυξημένη αυθαιρεσία που παρατηρείται τελευταία στη Μύκονο, ανέφερε ότι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν ήδη ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους, μετά από εντολή του.

«Όσοι αυθαιρετούν στη Μύκονο να γνωρίζουν ότι έχουμε ήδη δορυφορικές φωτογραφίες από το καλοκαίρι του 2023 και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση. Όλοι οι αυθαίρετοι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, που μπορεί να οδηγήσουν σε κατεδάφιση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει κοντά 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη πολεοδομικού σχεδιασμού σε περιοχές που δεν είχαν ποτέ. Το νέο δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης της αυθαίρετης δόμησης αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.

«Μέχρι να εφαρμοστεί η τεχνητή νοημοσύνη, θα χρησιμοποιήσουμε ανθρώπινη νοημοσύνη για να ελέγξουμε την κατάσταση. Όσοι χτίζουν αυθαίρετα στη Μύκονο θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες», υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφορικά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ο υπουργός εξήγησε ότι με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», θα αποσαφηνιστεί το καθεστώς δόμησης σε όλη τη χώρα, κάτι που δεν υπήρχε ποτέ για το 80% της.

Τέλος, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται αυτεπάγγελτος έλεγχος των οικοδομικών αδειών από μικτά κλιμάκια, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, όπου κρίνεται απαραίτητο.