Η πολιτική σκηνή της χώρας μεταβάλλεται ραγδαία μετά τα μαζικά συλλαλητήρια για το δυστύχημα στα Τέμπη, γεγονός που οδηγεί σε έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος αρχικά είχε προγραμματιστεί για το τέλος του καλοκαιριού.

Αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πιθανότατα μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του μήνα. Οι αλλαγές αυτές θεωρούνται αναγκαίες μετά την αντίκτυπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Παρά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του, πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί επιτακτική την ανάγκη για αλλαγές, ιδίως μετά τα νέα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για τις 28 Φεβρουαρίου, συμπληρώνοντας δύο χρόνια από την τραγωδία.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί και νωρίτερα, αμέσως μετά την τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προεδρου.

Ενίσχυση του επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να ενισχύσει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, με την επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στη λειτουργία της κυβέρνησης.

Η αντικατάσταση του Γεραπετρίτη στο Υπουργείο Εξωτερικών θεωρείται πιθανή, με την υφυπουργό Εξωτερικών Μαρία Παπαδοπούλου να είναι ο επικρατέστερος διάδοχος, καθώς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και είναι καλή γνώστης των ελληνοτουρκικών θεμάτων.

Ωστόσο, η αντικατάσταση θα εξαρτηθεί και από την απόφαση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος φημολογείται ότι έχει τεταμένες σχέσεις με τον Γεραπετρίτη. Η συνεργασία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας είναι κρίσιμη και δεν μπορεί να συνεχιστεί σε κλίμα έντασης.

Εξελίξεις γύρω από τον Δένδια

Η κατάσταση γύρω από τον Νίκο Δένδια είναι περίπλοκη. Αν ο πρωθυπουργός του ζητήσει να αλλάξει πόστο, υπάρχει πιθανότητα ο Δένδιας να επιλέξει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει τις φιλοδοξίες του για τη ηγεσία της ΝΔ.

Επιπλέον, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναμένεται να «σπάσει» σε δύο τμήματα για να δοθεί η απαραίτητη προσοχή στις μεταφορές, με τον νυν υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να είναι πιθανός αντικαταστάτης.

Άλλα υπουργεία, όπως αυτό της Ενέργειας και της Ναυτιλίας, αναμένονται επίσης να υποστούν αλλαγές, καθώς οι υπουργοί Θ. Σκυλακάκης και Χρ. Στυλιανίδης φέρονται να επιθυμούν να αποχωρήσουν για προσωπικούς λόγους.

Αντίθετα, οι υπουργοί Οικονομίας και Πολιτισμού, Κωστής Χατζηδάκης και Λίνα Μενδώνη, φαίνεται να παραμένουν στα πόστα τους λόγω της επιτυχίας τους στην οικονομική πολιτική και την προώθηση του φακέλου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αντίστοιχα.

Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης παραμένει αμφίβολος, καθώς οι πρόσφατες αντιδράσεις του δημιούργησαν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά μια πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό φαίνεται να έχει βελτιώσει το κλίμα.

Στον επικείμενο ανασχηματισμό, αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, με τον κ. Μητσοτάκη να επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία εκπροσώπων της λαϊκής δεξιάς στο κυβερνητικό σχήμα.