[ad_1]
«Τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη έχουν επιπτώσεις τις οποίες υφίστανται χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι», επισημαίνει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Φλαμπουράρης
Ο ίδιος τεκμηριώνοντας το γεγονός ότι η ύφεση ξεκίνησε πριν την πανδημική κρίση, σημείωσε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»
«Υπάρχουν μια σειρά οικονομικών στοιχείων που απαντούν στο ερώτημά σας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τον Ιούλιο του ’19 το ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή η ανάπτυξη, έτρεχε με ανοδικό ρυθμό 2,8%, ενώ κινήθηκε πτωτικά κι έκλεισε στο 1% το τελευταίο τρίμηνο. Το δε πρώτο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε αρνητικό πρόσημο, δηλαδή ύφεση 0,9% με μόλις 10 μέρες καραντίνας.
Η βιομηχανική παραγωγή κινούνταν αυξητικά, σε μέσα επίπεδα 3,5% τονΙούνιοτου ’19και το φετινό Απρίλη φτάσαμε σε εκρηκτική μείωση της τάξης του 9,9%.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν οριακά 0,3% το α’ τρίμηνο του 2020 όταν το αντίστοιχο περσινό είχαν αλματώδη πορεία ύψους 8,5%.
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έκλεισε με 700 εκ. λιγότερα και ο αριθμός των ανέργων, πριν την καραντίνα, είχε αυξηθεί κατά 40 χιλιάδες άτομα.
Κι επειδή τα στατιστικά στοιχεία δεν λένε πολλά στον κόσμο παραθέτω κι ένα πρακτικό παράδειγμα: η αγορά του λιανεμπορίου έπεσε τα Χριστούγεννα στο 60% του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς, μόνο και μόνο από την κατάργηση της 13ης σύνταξης και του πολύ μεωμένου κοινωνικού μερίσματος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, υπηρετεί από την πρώτη μέρα, μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα αφήνοντας στη δίνη της οικονομικής κρίσης τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα λουκέτα, ανέργους και περιστασιακά εργαζόμενους».
Για τις ευθύνες τις κυβέρνησης στη δεύτερη φάση της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και για τη στάση συναίνεσης που επέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρώτη φάση, ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε « Μπροστά στον κίνδυνο που διέτρεχε και διατρέχει η ανθρώπινη ζωή, τι να λέγαμε; «δεν μένουμε σπίτι», επειδή το λέει η Κυβέρνηση; Aλλά ως εκεί. Δεν συναινέσαμε ποτέ στην πολιτική της κυβέρνησης για την Υγεία, δεν συναινέσαμε στα vouchers της ντροπής, δεν συναινέσαμε στις διάφορες «δουλίτσες» που προέκυψαν επ’ευκαιρία της πανδημίας και γενικώς δεν συναινούμε στην νεοφιλελεύθερη και πελατειακή αξιοποίηση της πανδημίας. Να είμαστε καθαροί σε αυτό.
Ταυτόχρονα επιμέναμε στην αναβάθμιση και ισχυροποίηση του ΕΣΥ με διπλασιασμό των ΜΕΘ, με πλήρη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με θωράκιση των νησιών και απομακρυσμένων περιοχών, με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού.
Κατηγορούμε την Κυβέρνηση γιατί ενώ δεν έκανε σχεδόν τίποτα απ’ αυτά, επαναφέρει το σχέδιο εκχώρησης υποδομών και υπηρεσιών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, πιστή στην ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και πολιτική της».
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε «Η ειρηνική συνύπαρξη είναι και παραμένει το ζητούμενο. Προϋπόθεση όμως για να οικοδομηθεί , είναι πρώτα απ’ όλα η σταθερότητα των συνόρων και υπ’ αυτή την έννοια η ειρηνική συνύπαρξη γίνεται δύσκολη, αν εγείρονται θέματα διεκδικήσεων. Η συνύπαρξη είναι κατάσταση αμφίδρομη και απαιτεί την αντίστοιχη πρόθεση από τους γείτονες. Συνεπώς, πρέπει να έχεις μία πολιτική που η συνετή διπλωματία και ο συσχετισμός ισχύος πρέπει αναγκαστικά να συνυπάρχουν. Μιλώ για μία πολιτική αρχών, ανοιχτού διαλόγου, στη βάση σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, της σταθερότητας των συνόρων και την απόκρουση κάθε είδους εθνικισμών. Και φυσικά να σταματήσει η εργαλειοποίηση του προσφυγικού/μεταναστευτικού»
Απαντώντας στο ερώτημα αν αποτελεί εμπόδιο μια λογική αριστερής καθαρότητας σε μια λογική ανοίγματος, με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του Π. Σκουρλέτη στην εφημερίδα «Εποχή», ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε «Για την Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά τα θέματα δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας, αλλά και συλλογικής ηγεσίας με διακριτό ρόλο του επικεφαλής, είναι λυμένα. Δεν υπάρχει θέμα και δε νομίζω ότι πρέπει να τίθεται. Εξ άλλου είμαστε όλοι μπολιασμένοι μ’ αυτές τις αξίες, από τον πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος.
Οι ηγεσίες των αριστερών κομμάτων δίνουν – ή και αφαιρούν – προστιθέμενη αξία στο συλλογικό όραμα και κυρίως διευκολύνουν – ή όχι – την επικοινωνία του οράματος με την κοινωνία. Ο Τσίπρας είναι πρόσωπο που έδωσε και δίνει αυτήν την προστιθέμενη αξία.
Όσο για την «αριστερή καθαρότητα» που με ρωτάτε, αυτό που ξέρω από εμπειρία, είναι ότι καμιά πολιτική δεν επιβάλλεται στον κόσμο μόνο με σχεδιασμούς κομματικών επιτελείων, όσο ευρηματικοί κι αν είναι, αν αυτή δε συναντάται με τα κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα της εποχής».
[ad_2]
Πηγή : AVGI