Η Εφημερίδα των Συντακτών

[ad_1]

Αποφεύγει να συμμετάσχει ακόμα και σε διεπιστημονική ημερίδα του ΑΠΘ με τίτλο «Μετρό και αρχαιότητες στη Βενιζέλου: προκλήσεις και λύσεις» φοβούμενη τον… αντίλογο.

Μπορεί κυβέρνηση και «Αττικό Μετρό» (Α.Μ.) να διαλαλούν ότι δεν θέλουν «κολοβό» μετρό, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι κολοβός κάθε διάλογος, αφού δεν προσέρχονται ούτε σε αυτόν που οργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Ο διάλογος εμπεριέχει, ως γνωστόν, και αντίλογο. Αυτό προφανώς δεν ενθουσιάζει διόλου την Α.Μ. Η απάντησή της στην πρόσκληση για συμμετοχή στη διεπιστημονική ημερίδα που οργανώνουν κοσμητείες οκτώ σχολών του πανεπιστημίου στις 2 Ιουλίου, ημέρα απελευθέρωσης των συνεδριακών εκδηλώσεων από τα μέτρα για τον κορονοϊό, ήταν αρνητική. Παρά ταύτα είναι ευγενείς οι διοργανωτές και -έστω κι αν όπως φαίνεται ματαιοπονούν- απευθύνουν έκκληση για να υπάρξει αλλαγή διαθέσεων…

Η διεθνής ημερίδα με τίτλο «Μετρό και αρχαιότητες στη Βενιζέλου: προκλήσεις και λύσεις» βασίστηκε στο ψήφισμα της Συγκλήτου που καλούσε για τεκμηριωμένη τοποθέτηση σχετικά με τις αρχαιότητες στη Βενιζέλου και καλούσε εμπειρογνώμονες και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να πάρουν θέση.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, είπε χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ότι απηύθυναν πρόσκληση στην Αττικό Μετρό και στην Ελλάκτωρ Α.Ε., διότι η ανάδειξη των κατασκευαστικών πτυχών είναι σημαντική, για την ώρα έχουν λάβει αρνητική απάντηση, αλλά δεν έχουν πάρει απάντηση και από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Και ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, εξέφραζε παράλληλα τη λύπη του, ενώ ο κ. Μαυροσκούφης σημείωνε ότι δεν μπορεί να μιλάνε μόνο ξένα πανεπιστήμια και «θα ήταν μεγάλο έλλειμμα να μην τοποθετηθεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας».

Στο ίδιο κλίμα, η κ. Καστανίδου-Συμεωνίδου, παρατηρώντας ότι η ανάδειξη εφαρμόσιμων λύσεων δεν σημαίνει καθυστέρηση του έργου, ενώ ο ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αριστείδης Μέντζος τόνισε ότι η ημερίδα «δεν είναι μια παρέμβαση με χαρακτήρα πολεμικό, αλλά μια παρέμβαση που έχει ως στόχο τη διαφώτιση του προβλήματος». Κατά τα φαινόμενα η ημερίδα δεν θα έχει τέσσερις θεματικές, αφού η τρίτη -«Κατασκευαστικές και τεχνικοοικονομικές πτυχές των εναλλακτικών λύσεων»- προϋπέθετε τη συμμετοχή της Α.Μ. Απομένουν οι άξονες για τη σημασία των αρχαιοτήτων, τη συγκοινωνιακή διάσταση των εναλλακτικών λύσεων και την οικονομική διάσταση του έργου.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί ως εισηγητές/τριες οι: Μαρία Αρακαδάκη, Μελίνα Παϊσίδου, Μαρία Παναγιωτίδου Κεσίσογλου, Ναταλία Πούλου, Γεώργιος Ζωίδης, Σπύρος Βούγιας, Αριστοτέλης Νανόπουλος, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Στυλιανή Κωστοπούλου και Απόστολος Σοφιαλίδης.

● (Πέμπτη 2 Ιουλίου, 10.00 π.μ., Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS).

[ad_2]

Πηγή : EFSYN