
[ad_1]
Μ. Χρυσοχοΐδης: Ο νόμος θα εφαρμοστεί
Σφοδρή κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και στο νομοσχέδιο που θέτει αυστηρούς περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις, έκανε στη Βουλή ο Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. «Ούτε η χούντα δεν προέβλεπε φυλάκιση ενός έτους για συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση», τόνισε.
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε δημόσιο διάλογο με τους δικούς του όρους για το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε επί της αρχής από την επιτροπή με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
«Αφού είστε τόσο περήφανος γι’ αυτό το νομοσχέδιο κ. Χρυσοχοΐδη, δεχτείτε να διεξαχθεί με τους δικούς σας όρους και με του δημοσιογράφους που εσείς θα επιλέξετε μια δημόσια συζήτηση -επιπλέον των Κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων-σε οποιοδήποτε κανάλι και να δει ο ελληνικός λαός ποια είναι η πραγματικότητα, ποια είναι η αλήθεια γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Τολμάτε; Αποδείξτε ότι δεν έχει γίνει απλή μεταφορά στη δημοτική γλώσσα του νομοθετικού διατάγματος της χούντας μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο. Δε μπορείτε γιατί δώσαμε στη δημοσιότητα λέξη προς λέξη την αντιγραφή σε καθοριστικά άρθρα του νομοσχεδίου», είπε μεταξύ άλλων.
Τόνισε ότι με το σχέδιο νόμου η αστυνομία αποκτά το δικαίωμα να απαγορεύει συγκεντρώσεις και πως «εδώ και ένα χρόνο κυβέρνησης Μητσοτάκη στη χώρα τη γενικευμένη ανομία εσείς τη συνδέεται αποκλειστικά με τις πορείες. Αναρωτιέται κανείς, όταν ξυπνάμε με ένα δελτίο καμένων αυτοκινήτων σε κάποια πόλη κάθε μέρα, αυτό είναι αποτέλεσμα των διαδηλώσεων;»
Σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση, ο συλλογισμός της κυβέρνησης είναι ότι «συγκεντρώσεις, πορείες, κινητοποιήσεις σημαίνουν ανομία, βία, καταστροφές και καμιά φορά και δολοφονίες», τονίζοντας ότι αυτό «είναι απαράδεκτο γιατί γενικεύετε σαν ιδέα ότι κάθε πολίτης που ασκεί το συνταγματικό του δικαίωμα αυτομάτως είναι ύποπτος για διάπραξη αδικημάτων».
Πρόσθεσε ότι σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι «να ποινικοποιηθεί για πρώτη φορά το συνταγματικά αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων να συνέρχονται, να διεκδικούν ότι εκείνοι νομίζουν ότι πρέπει να διεκδικήσουν. Αφοπλίζει τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους νέους από το μόνο όπλο τους παρέχει το Σύνταγμα και είναι η δυνατότητα τους να διαδηλώνουν, να κινητοποιούνται, να λένε ελεύθερα και δημοκρατικά τη γνώμη τους».
Πεδίο δόξης λαμπρό για αστυνομική αυθαιρεσία χαρακτήρισε επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα εκτιμά ο αστυνομικός διοικητής τον αριθμό των συμμετεχόντων σε μια συγκέντρωση, αν είναι πολύ μικρός ή πολύ μεγάλος, έτσι ώστε να την απαγορεύσει.
Και τόνισε: «Δεν γνωστοποιείς τη συγκέντρωση και τον οργανωτή; Η συγκέντρωση πρέπει να διαλυθεί κατ’ εσάς. Δηλαδή π.χ. μια εργατική συγκέντρωση των 10 χιλιάδων που είναι ειρηνική, θα είναι μετά από αυτό το νομοσχέδιο παράνομη! Θα βάζετε την ΕΛ.ΑΣ. να συλλάβουν εργαζόμενους που διαδηλώνουν ειρηνικά για τα συμφέροντά τους!»
Όσον αφορά τη διάταξη που λέει πως θα ζητάται η γνώμη των δημάρχων, αναρωτήθηκε: «Τι είναι οι Δήμαρχοι, γλάστρες; Δηλαδή θα διαλύετε συγκεντρώσεις και θα βάζετε συνυπεύθυνη και την τοπική αυτοδιοίκηση;»
Ο Γιάννης Ραγκούσης επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κύρωση στον αστυνομικό διοικητή που έχει παρανόμως απαγορεύσει ή διαλύσει μια συγκέντρωση, ενώ αναφερόμενος στη ρύθμιση που προβλέπει ότι για την καταστροφή παίρνει την αστική ευθύνη ο οργανωτής της διαδήλωσης, σημείωσε: «Δηλαδή άλλος να καταστρέφει και άλλος να πληρώνει!»
Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη φράση περί «ριζοσπαστικοποίησης». «Αυτό σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία είναι εντελώς απαράδεκτο. Πώς θα ποινικοποιήσετε τη ριζοσπαστικοποίηση;», ρώτησε.
Χρυσοχοΐδης: Ο νόμος «θα εφαρμοστεί»
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στον Γιάννη Ραγκούση για την αντιγραφή χουντικών διατάξεων, είπε: «Μέχρι σήμερα, αυτό που ισχύει είναι χουντικοί νόμοι και βασιλικά διατάγματα, που κι εσείς (με αυτά) απαγορεύατε συγκεντρώσεις».
Όσο για την κριτική που σχετίζεται με τον όρο της «ριζοσπαστικοποίησης» και τη συγκρότηση διεύθυνσης βίας στην Αστυνομία, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν έχει να κάνει με την ποινικοποίηση των ιδεών: «Δεν έχουμε πρόβλημα με τις ιδέες, ούτε με τους νέους που θέλουν έναν άλλο κόσμο. Αφορά στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία».
Ο Γιάννη Ραγκούσης τότε απάντησε ότι οι περιπτώσεις απαγόρευσης συγκεντρώσεων στα Εξάρχεια ή λόγω επισκέψεων ξένων ηγετών δεν βασίστηκαν σε χουντικούς νόμους αλλά σε Προεδρικό Διάταγμα του 1991, ενώ η δυνατότητα της αστυνομίας να τοποθετεί μικρές ομάδες διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο, βασίστηκε σε Προεδρικό Διάταγμα του 2013.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στην επιτροπή, πρόσθεσε ότι ο νόμος που θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις «θα εφαρμοστεί» προσθέτοντας ότι η υπόθεση της ρύθμισης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δεν αφορά το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, ούτε τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις ομοσπονδίες, αλλά «αυτές τις μικρές συγκεντρώσεις, που καθημερινά δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην πόλη, που με τις ευθύνες και της αστυνομίας – που πράγματι κλείνει πολλούς δρόμους, πολύ γρήγορα – γίνονται όλα αυτά που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους».
Επίσης, σημείωσε ότι πλην του ΚΙΝΑΛ, δεν κατατίθενται από τα άλλα κόμματα προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αναφερόμενος μάλιστα στην υποχρέωση – όπως είπε – της αστυνομίας να ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, είπε ότι είναι ανοιχτός στην πρόταση «να βάλουμε δίπλα στην αστυνομία τον πρόεδρο των πρωτοδικών, τον εισαγγελέα».
Με ψήφους της Ν.Δ.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις» υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην επιτροπή και προγραμματίζεται να εισαχθεί για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου ώστε να ψηφιστεί στις 9 Ιουλίου, όπου το ΚΚΕ αναμένεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Στην επιτροπή υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.
[ad_2]
Πηγή : EFSYN