![9a5adb53a2e01895d6198a391eb94668_XL.jpg](https://speedynews.gr/wp-content/uploads/2025/02/9a5adb53a2e01895d6198a391eb94668_XL-696x464.jpg)
Στο 6ο Φόρουμ των Δελφών που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, υπογράμμισε τη σημασία των επιλογών των ΗΠΑ σχετικά με τους συμμάχους τους. Στην κεντρική του ομιλία, με θέμα «Ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο», ανέφερε ότι η μετάβαση από μια διπολική σε μια πολυπολική τάξη πραγμάτων δεν έχει οδηγήσει στην επιθυμητή αισιόδοξη προοπτική.
Ο κ. Δένδιας αναγνώρισε ότι υπήρξε λανθασμένη εκτίμηση ως προς την ενσωμάτωση της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, κάτι που έχει οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα, όπου οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μεμονωμένα κράτη. Τόνισε την ανάγκη για κοινή δράση στον δυτικό κόσμο και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην προσπάθεια σταθεροποίησης του κόσμου.
Περιγράφοντας τις προκλήσεις, ο Δένδιας αναφέρθηκε σε μια αυταρχική χώρα που δεν τηρεί τους διεθνείς νόμους και διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία, σε αντίθεση με μια δημοκρατική χώρα που υποστηρίζει τις διεθνείς αξίες και την Ουκρανία, καθώς και τις βαλκανικές χώρες στην ένταξή τους στην ΕΕ.
Δένδιας: Το νέο αμυντικό οικοσύστημα της Ελλάδας
Ο υπουργός παρουσίασε πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας, επισημαίνοντας τη σημασία του σεβασμού των διεθνών κανόνων και της εδαφικής ακεραιότητας. Αναφέρθηκε στις πολυμερείς συνεργασίες της χώρας με άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Γαλλίας, Σαουδικής Αραβίας, Ιταλίας και Αιγύπτου, καθώς και στην εμβάθυνση των σχέσεων με την Ινδία.
Υπογράμμισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τη συμβολή της στην ασφάλεια των γειτονικών κρατών, ενώ αναφέρθηκε σε ανθρωπιστικές αποστολές και ναυτικές αποστολές σε Λιβύη και Ερυθρά Θάλασσα. Επίσης, τόνισε την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού αμυντικού πλαισίου.
Ο Δένδιας παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου, την ανάπτυξη συστημάτων αντι-drone και αντιπυραυλικής άμυνας, καθώς και την αναδιοργάνωση της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία της ήπιας ισχύος της Ελλάδας και της βαθύτερης κατανόησης των χωρών της περιοχής, όπως οι ορθόδοξες κοινότητες και η γεωπολιτική της Αιγύπτου.
Συμπερασματικά, ο Δένδιας τόνισε ότι οι Έλληνες, με τις σωστές πολιτικές, μπορούν να διαμορφώσουν ισχυρές αμυντικές δυνατότητες και να λειτουργούν ως γέφυρα σταθερότητας. Κλείνοντας, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν τους συμμάχους τους για τη σταθερότητα του κόσμου.