[ad_1]
Τέλη του 2018 και αρχές του 2019 απολύθηκαν από τα κεντρικά γραφεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τέσσερις εργαζόμενοι και αργότερα απομακρύνθηκαν και άλλοι, επειδή είχαν υπογράψει κείμενο με σοβαρές καταγγελίες κατά του γενικού διευθυντή ● Ενάμιση χρόνο μετά το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι η απόλυση έγινε «για λόγους εμπάθειας και εκδίκησης εκ μέρους του καταγγελλόμενου».
Πλήρη δικαίωση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών βρήκε απολυμένη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), περίπου ενάμιση χρόνο από την «καταχρηστική», όπως τη χαρακτηρίζει το δικαστήριο, απόλυσή της «για λόγους εμπάθειας και εκδίκησης εκ μέρους του γενικού διευθυντή» και όχι «για οικονομοτεχνικούς λόγους στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης», όπως ισχυριζόταν η οργάνωση.
Πρόκειται για την πρώτη δικαίωση απολυμένου από τους τέσσερις εργαζομένους στα κεντρικά γραφεία, οι οποίοι απολύθηκαν στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, και αρκετούς άλλους που έχασαν τη δουλειά τους στη συνέχεια. Η υπόθεση έχει κλονίσει βαθιά το ελληνικό τμήμα και τη διεθνή οργάνωση, αναδεικνύοντας ένα εξαιρετικά κακοποιητικό και εκδικητικό εργασιακό περιβάλλον.
Στα τέλη Ιουλίου του 2018, 19 από τους 34 εργαζομένους στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα έστειλαν επιστολή στο Δ.Σ. με σοβαρές καταγγελίες κατά του τότε γενικού διευθυντή για κατάχρηση εξουσίας, παρενόχληση και διακρίσεις. «Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», σημείωνε τότε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Χρήστου, σήμερα διεθνής πρόεδρος της οργάνωσης. Οπως φάνηκε, η υπόσχεση μη ατιμωρησίας αφορούσε όχι μόνο τον γενικό διευθυντή, αλλά και όσους εργαζομένους τον κατήγγειλαν.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, έκθεση εταιρείας την οποία προσέλαβε η οργάνωση για να διερευνήσει τις καταγγελίες δεν επιβεβαίωνε τα καταγγελλόμενα.
Αλλά το Πρωτοδικείο κρίνει ότι η έκθεση αυτή «δεν είναι δυνατό να οδηγήσει σε ασφαλές συμπέρασμα […] καθώς η ανάθεση της διεξαγωγής της […] έγινε σε εξωτερικό φορέα από το Δ.Σ. […], που συμφέρον είχε να μην επιβεβαιωθεί η καταγγελία σε βάρος του γενικού διευθυντή που είχε επιλέξει το ίδιο».
Στάση εργασίας
Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2018, ενώ ο γενικός διευθυντής είχε παραιτηθεί, η οργάνωση απέλυσε 4 εργαζομένους και έκανε γνωστό ότι θα απολύσει άλλους δύο. Ολοι τους είχαν υπογράψει την επιστολή. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις με στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά στην Ξενίας. Οι εργαζόμενοι μιλούσαν για εκδικητικές πρακτικές, κλίμα τρομοκρατίας και μεθοδεύσεις συγκάλυψης.
Ο κ. Χρήστου, μιλώντας πάλι στην «Εφ.Συν.», απέδιδε τις απολύσεις στην ανάγκη εξορθολογισμού και μείωσης του κόστους και διέψευδε το κλίμα τρομοκρατίας.
Επισήμαινε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες απολύσεις και προανήγγελλε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών («Απολύσεις και κινητοποιήσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», «Εφ.Συν.», 10/12/2018).
Στο μεταξύ, το Επιχειρησιακό Κέντρο Βαρκελώνης-Αθήνας, εσωτερική επιτροπή αρμόδια για διερεύνηση ζητημάτων συμπεριφοράς, κατέληξε σε έκθεση, «αξιόπιστη», σύμφωνα με το δικαστήριο, ότι ο πρώην γενικός διευθυντής παραβίαζε την πρέπουσα επαγγελματική συμπεριφορά σε δύο σημεία. Αφ’ ενός, κακή διαχείριση εργαζομένων, που οδηγεί σε επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών. Αφ’ ετέρου, ηθική και ψυχολογική παρενόχληση, δηλαδή εκφοβισμό με σκοπό την παραίτηση, εξευτελισμό, συκοφαντία, παραμερισμό, λεκτική βία.
Η έκτακτη γενική συνέλευση επικύρωσε τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς του Δ.Σ. Τους επόμενους μήνες ακολούθησαν αποχωρήσεις άλλων 10 εργαζομένων από τους 19 της επιστολής. Είχαν τη μορφή παραίτησης ή μη ανανέωσης της σύμβασης. Οι έξι συνοδεύονταν όμως από αποζημίωση και ρήτρα μη περαιτέρω αξίωσης από την οργάνωση. Σε μια περίοδο που η οργάνωση επικαλείται την ανάγκη μείωσης κόστους, ακούγεται περίεργα γενναιόδωρη η προσφορά αποζημίωσης σε «παραιτημένους».
Πρώην εργαζόμενος, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, μιλά στην «Εφ.Συν.» για «ασφυκτικό κλίμα και ακραία συμπεριφορά που έκανε τον βίο αβίωτο στους συγκεκριμένους εργαζομένους». «Πρόκειται για ψυχρές εκτελέσεις χωρίς νόμιμο πλαίσιο, για εκδικητικές απολύσεις χωρίς προειδοποίηση, όπως και αυτές του Δεκεμβρίου του 2018, που φέρουν μάλιστα την υπογραφή του ίδιου του προέδρου του Δ.Σ. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο εκδικητικό μένος στον εργασιακό μου βίο», αναφέρει.
Ως προς τους περίφημους «οικονομοτεχνικούς λόγους στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης» που επικαλούνταν η οργάνωση, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αποδείχτηκαν. Ποια αναδιοργάνωση; Η διοίκηση πρότεινε να αντικατασταθεί η απολυμένη από νέο συνεργάτη με όμοιες αρμοδιότητες. Ομως για τις σοβαρές δυσλειτουργίες δεν έφταιγε η απολυμένη, αλλά ο τρόπος διοίκησης.
Το δικαστήριο έκρινε καταχρηστική την απόλυση και επιδίκασε χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη. «Η οριστική αυτή απόφαση αποτελεί το πρώτο βήμα νομικής και ηθικής δικαίωσης της εντολέως μου, καθώς κρίθηκε καταχρηστική και συνεπώς άκυρη η απόλυσή της, οφειλόμενη σε λόγους εμπάθειας και εκδίκησης εκ μέρους τού τότε γενικού διευθυντή αλλά και προσβλητική για την προσωπικότητά της από -μεταξύ άλλων- τον απαξιωτικό και εκφοβιστικό τρόπο διοίκησης.
»Απορρίφθηκε μάλιστα κάθε αντίθετος σχετικός ισχυρισμός του αντιδίκου. Η απόφαση αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς κρίνει βάσιμη την καταγγελία των 19 τότε εργαζομένων στο σωματείο για τις συνθήκες εργασίας υπό τη διοίκησή του», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορος της απολυμένης, Ελπίδα Παπουλίδου.
Εσωτερικές κινήσεις
Ο σημερινός γενικός διευθυντής Βασίλης Στραβαρίδης τονίζει ότι από τον Ιανουάριο του 2019, όταν ανέλαβε, έγιναν εσωτερικές κινήσεις για τη διερεύνηση των καταγγελιών και υπήρξαν κινήσεις αποκατάστασης των εργαζομένων, τόσο αυτών που έφυγαν όσο και αυτών που παρέμειναν: ψυχική υποστήριξη, δυνατότητα για μεταπτυχιακό ή άλλη επιλογή, συμβουλευτική για το επόμενο επαγγελματικό βήμα, δυνατότητα αποζημίωσης σε όσους ήθελαν να φύγουν, ως τρόπος ανάληψης του μεριδίου της ευθύνης της οργάνωσης.
Εγιναν επίσης κινήσεις διασφάλισης των διαδικασιών: νέοι μηχανισμοί αξιολόγησης, διαδικασίες παραπόνων, καταγραφή αρμοδιοτήτων των θέσεων, όλα είχαν παρουσιαστεί στα μέλη τον Ιούλιο του 2019. «Πήραμε το μάθημα. Δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πριν», σημειώνει.
Δεν διευκρινίζει όμως πώς το επιχείρημα ότι είχε πάρει το μάθημά της η οργάνωση το αργότερο πέρσι τον Ιούλιο συμβαδίζει με τη στάση της οργάνωσης στο δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο. Εκεί η οργάνωση υποστήριζε ότι η απόλυση δεν ήταν εκδικητική, αλλά οφειλόταν σε οικονομικούς λόγους. Το αντίθετο δηλαδή από την απόφαση του δικαστηρίου και από το μάθημα που υποτίθεται ότι είχε πάρει.
[ad_2]
Πηγή : EFSYN