Στις 17 και 18 Μαρτίου θα διεξαχθεί η πενταμερής συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν την Τρίτη (11/2).
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι για την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά, η επιλογή των δυο κρατών δεν είναι αποδεκτή.
Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι το διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ισχυρό αυτή τη στιγμή. Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στη Μέση Ανατολή και την Ινδία, οι διπλωμάτες τόνισαν τη σημασία της παρουσίας της χώρας στις εξελίξεις και τη δημιουργία στρατηγικών συμμαχιών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ρόλος της Ελλάδας είναι καθοριστικός στη διαμεσολάβηση στη Σύρια, με τη χώρα μας να συμφωνεί, υπό προϋποθέσεις, στην άρση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Δαμασκού. Οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ η άρση θα πρέπει να είναι σταδιακή και με συγκεκριμένες αιρεσιμότητες.
Διπλωματικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία για την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία, το οποίο θα προχωρήσει κανονικά με την καθορισμένη ατζέντα.
Τόνισαν ότι όσο παραμένει άλυτο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και του καθορισμού της ΑΟΖ, θα προκύπτουν προβλήματα με την Τουρκία, κάτι που συμβαίνει εδώ και πέντε δεκαετίες. Υπογράμμισαν επίσης ότι η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία.
Σημείωσαν, ωστόσο, ότι το διμερές κλίμα είναι καλό, με τις παραβιάσεις να είναι ελάχιστες, σε αντίθεση με τις 7.000 παραβιάσεις ετησίως μέχρι το 2022, ενώ οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία είναι σήμερα μηδενικές.
Τέλος, αναφερόμενοι στις εξελίξεις με τη Βόρεια Μακεδονία, οι διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι οι διατυπώσεις που αντιβαίνουν στη συμφωνία των Πρεσπών δεν προάγουν το πνεύμα καλής κατανόησης. Η Ελλάδα επιθυμεί να υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά η υπάρχουσα ρητορική δυσχεραίνει τη συμβολή της Αθήνας σε αυτή τη διαδικασία, με το βασικό ζητούμενο να είναι η τήρηση των δεσμεύσεων από τη Βόρεια Μακεδονία.