
[ad_1]
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν στην αρχή της πανδημίας του νέου κορονοϊού επαναφέρουν αρκετές πόλεις και κράτη ανά τον κόσμο, καθώς τελευταία καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και πολλοί πια λένε πως το δεύτερο κύμα είναι ήδη εδώ ή πλησιάζει.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως έχει ξεπεράσει πια τα 13 εκατομμύρια και σε πολλές περιοχές η κατάσταση είναι ανησυχητική, χωρίς καλά -καλά να έχουν προλάβει να άρουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα της πρώτης φάσης.
Στην Καλιφόρνια, την πολιτεία που αρχικά επικροτούσαν για τους χειρισμούς της στην πανδημία, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε σκληρά περιοριστικά μέτρα, μετά την τεράστια αύξηση κρουσμάτων. Εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, μουσεία και ζωολογικοί κήποι θα κλείσουν καθώς καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες νέα περιστατικά.
Στη Βρετανία και τη Γαλλία η χρήση μάσκας θα γίνει υποχρεωτική για κλειστούς χώρους, πέρα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αλλού στον κόσμο επιστρέφει το καθολικό lockdown.
«Έχουμε ενδείξεις» πως η μόλυνση «ξαναρχίζει και πάλι λίγο» στη Γαλλία, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος.
Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, αυτή «γίνεται στις μεταφορές, πηγαίνει πολύ καλά, αλλά δεν είναι συστηματική στους κλειστούς δημόσιους χώρους (…) αυτό σημαίνει ότι πρέπει να οργανωθούν τα πράγματα», εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν και συμπλήρωσε: «Εύχομαι να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους», αναφέροντας την 1η Αυγούστου ως ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αυτού.
Ξανά lockdown για 13 εκατ. Ινδούς στη Μπανγκαλόρ
Περισσότερα από 13 εκατομμύρια κάτοικοι της μεγάλης πόλης και της επαρχίας Μπανγκαλόρ, στη νότια Ινδία, εισέρχονται από απόψε το βράδυ εκ νέου σε lockdown σχεδόν δέκα ημερών.
Αφού επέβαλε ένα αυστηρό lockdown σε εθνική κλίμακα στα τέλη Μαρτίου, η Ινδία ήρε τα μέτρα περιορισμού στις αρχές Ιουνίου, όμως τα νέα τοπικά lockdown πολλαπλασιάζονται σε όλη τη χώρα.
Η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο καταμετρά μέχρι σήμερα 23.727 θανάτους για 906.752 δηλωμένα κρούσματα της ασθένειας Covid-19, αριθμοί που αυξάνονται γρήγορα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν έχει ακόμη φτάσει η κορύφωση της επιδημίας.
Το Μουμπάι και το Νέο Δελχί ήταν μέχρι τώρα οι πλέον πληγείσες από την πανδημία περιοχές, όμως η Μπανγκαλόρ, έδρα ινδικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, αναδύεται ως μια νέα εστία του ιού, με 19.702 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι χθες το βράδυ.
Η κυκλοφορία των δημόσιων μέσων μεταφοράς θα ανασταλεί και μόνο οι βασικές υπηρεσίες και τα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Νέο lockdown ισχύει επίσης στην πόλη Πούνε (Μαχαράστρα, δυτικά). Πολλά κρατίδια, μεταξύ των οποίων τα Ούταρ Πραντές, Ταμίλ Ναντού, Κεράλα και Άσαμ, ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες επιπλέον περιορισμούς προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού.
Στο μεταξύ η πρωτεύουσα Νέο Δελχί, όπου η δραστηριότητα έχει επανέλθει περίπου σε κανονικά επίπεδα, κατέγραψε «μόνο» 1.246 νέα κρούσματα χθες, τον πιο χαμηλό ημερήσιο απολογισμό της εδώ και 35 ημέρες.
Αυστηρά μέτρα στο Χονγκ Κονγκ
Από απόψε τα μεσάνυχτα θα ισχύουν τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλει οι αρχές του Χονγκ Κονγκ από τότε που ξέσπασε η πανδημία, καθώς υπάρχει ανησυχία για νέο κύμα του κορονοϊού μεγάλης κλίμακας.
Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε σήμερα 48 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 40 προέρχονται από μετάδοση στην κοινότητα, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Τα νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα εστιατόρια, ενώ μετά τις 18:00 δεν θα επιτρέπεται στα εστιατόρια να σερβίρουν, αλλά μόνο να κάνουν διανομή.
Αν κάποιος δεν φοράει μάσκα μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα τιμωρείται με πρόστιμο 645 δολαρίων.
Η επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων.
Επιπλέον, για μια εβδομάδα θα κλείσουν γυμναστήρια, χώροι διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις.
Ενόψει της επιβολής των νέων μέτρων κάποια σούπερ μάρκετ επέβαλαν περιορισμό στον αριθμό των προϊόντων–περιλαμβανομένων ρυζιού, μασκών και χαρτιού υγείας– που επιτρέπεται να αγοράζουν οι καταναλωτές, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Από τα τέλη Ιανουαρίου, η πρώην βρετανική αποικία έχει καταγράψει περισσότερα από 1.500 κρούσματα και οκτώ θανάτους.
Επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Ιράν
Το Ιράν, η πλέον πληγείσα χώρα της Μέσης Ανατολής, επανέφερε περιορισμούς στην Τεχεράνη, για την καταπολέμηση της αναζωπύρωσης του Covid-19.
Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν αργά τη Δευτέρα ότι πανεπιστήμια, σχολεία, σεμινάρια, βιβλιοθήκες, χώροι γάμου, σαλόνια ομορφιάς, τζαμιά, κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία θα κλείσουν για μία εβδομάδα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Οι κοινωνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές τελετές απαγορεύτηκαν επίσης προσωρινά.
Ο αριθμός των νέων μολύνσεων και των θανάτων έχει αυξηθεί σταθερά από τις αρχές Μαΐου, αφού η κυβέρνηση επέτρεψε να ανοίξουν ξανά επιχειρήσεις, σχολεία και θρησκευτικοί χώροι.
Το υπουργείο Υγείας ανέφερε 203 νέα θύματα τη Δευτέρα, ανεβάζοντας το συνολικό σύνολο σε 13.032. Στο μεταξύ, άλλα 2.349 άτομα διαγνώστηκαν με τον ιό.
Άλλες περιοχές που μπαίνουν ξανά σε lockdown
Η βόρεια πόλη Ταγγέρη του Μαρόκου επέστρεψε σε lockdown χθες, Δευτέρα, ενώ η Νότια Αφρική επανέφερε μια νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Στη Λατινική Αμερική, περιοχές της Μπογκοτά στην Κολομβία, που ήταν το επίκεντρο της επιδημίας, μπήκαν χθες σε lockdown δύο εβδομάδων.
Από την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 5 εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες. Η πολιτεία της Βικτόρια, όπου βρίσκεται η Μελβούρνη, έχει κλείσει τα σύνορά της με τη Νέα Νότια Ουαλία.
Τα περιοριστικά μέτρα επέστρεψαν επίσης στο Ισραήλ, ενώ σε δεύτερο lockdown αναμένεται να μπει για δύο εβδομάδες και η πρωτεύουσα των Φιλιππινών, Μανίλα.
[ad_2]
Πηγή : EFSYN