Η Εφημερίδα των Συντακτών

[ad_1]

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, καραντίνα, τεστ και «μπλόκο» σε ταξίδια προς περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο επιστρατεύουν ξανά αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και ολόκληρες χώρες καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλάει για ένα μεγάλο πρώτο κύμα του ιού.

Μάσκα υποχρεωτικά και σε εξωτερικούς χώρους στη Μαδρίτη

AP Photo/Felipe Dana

Σε αυστηρά μέτρα προχωρούν οι ισπανικές αρχές, καθώς καταγράφεται σημαντική έξαρση του ιού κυρίως σε Καταλονία,  Αραγονία και Μαδρίτη.

Στη Μαδρίτη θα είναι υποχρεωτική η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους από την Πέμπτη, με εξαίρεση τα παιδιά κάτω των έξι ετών. 

Επίσης, θα περιοριστούν τα άτομα στους αίθριους χώρους καταστημάτων εστίασης σε ομάδες το πολύ δέκα ατόμων. Το μέτρο θα ισχύσει σε πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Τα μπαρ, οι ντισκοτέκ και οι εξωτερικοί χώροι εστιατορίων θα δέχονται πελάτες μέχρι τη 1 τη νύχτα και θα κλείνουν στη 1:30.

Όμως στην είσοδο θα πρέπει να αφήνουν αριθμό ταυτότητας και στοιχεία επικοινωνίας για τυχόν ιχνηλάτηση σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα.

AP Photo/Manu Fernandez

Επιπλέον, θεσμοθετείται βιβλιάριο Covid που θα τεθεί σε ισχύ από Σεπτέμβριο σε πειραματική βάση. Με αυτό θα μπορούν να μπαίνουν σε μουσεία, γυμναστήρια, κινηματογράφους κι άλλους κλειστούς χώρους όσοι έχουν αντισώματα.

Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μια αλλαγή στην εξέλιξη της νόσου. Όπως έκανε γνωστό, ο μέσος όρος ηλικίας των φορέων του ιού από τα 55 έχει πέσει στα 35 έτη, πράγμα που σημαίνει ότι μεταδίδεται πιο εύκολα σε χώρους διασκέδασης όπου εξακολουθούν να συχνάζουν οι νεότεροι, ενώ οι πιο μεγάλοι φαίνεται να κρατούν περισσότερο τις αποστάσεις.

Σήμερα στην περιοχή της Μαδρίτης εντοπίστηκαν 11 θύλακες με 70 κρούσματα και 319 επαφές τους τέθηκαν υπό παρακολούθηση.

H Ισπανία ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο  905 νέα κρούσματα, που συνολικά πια ανέρχονται σε 280.610.

Και ενώ η σαφής αναζωπύρωση της επιδημίας οδήγησε τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία να συστήσουν στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια σε ορισμένες περιοχές ή στην επαναφορά τοπικών lockdown, η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα πως η χώρα είναι «ασφαλής» για τους τουρίστες.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο. Η Ισπανία είναι «ένας ασφαλής προορισμός που έχει προετοιμαστεί και έχει ενισχυθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό και τις νέες εστίες», πρόσθεσε, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Όσοι επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας γνωρίζουν πως μια από τις δυνάμεις μας είναι η ποιότητα του συστήματος υγείας μας», δήλωσε η Μοντέρο.

Λίστα με 130 χώρες – «περιοχές κινδύνου» κατήρτισε το Βερολίνο

Ως «περιοχές κινδύνου» για τον κορονοϊό χαρακτηρίζει 130 χώρες η γερμανική κυβέρνηση και επιβάλλει κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών από αυτές είτε τεστ (το οποίο διενεργείται δωρεάν) είτε καραντίνα 14 ημερών. Από τον κατάλογο εξαιρούνται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός του Λουξεμβούργου), οι συνδεδεμένες με την περιοχή Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία) και ακόμη η Βρετανία, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο, η Ανδόρρα και το Βατικανό.

Στη λίστα των περιοχών κινδύνου, η οποία καταρτίστηκε με συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Εξωτερικών με βάση την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα κορονοϊού, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Αλβανία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο. Προς τις 130 χώρες της λίστας το Βερολίνο συνιστά να αποφεύγονται τα «μη απαραίτητα» ταξίδια, διατηρώντας σε ισχύ την σχετική ταξιδιωτική οδηγία του, σε πρώτη φάση έως το τέλος Αυγούστου.

Ταυτόχρονα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους πολίτες να μην κάνουν μη αναγκαία ταξίδια στις ισπανικές περιοχές της Αραγονίας, της Καταλονίας και της Ναβάρας, λόγω των υψηλού αριθμού κρουσμάτων και της επιβολής lockdown στις περιοχές αυτές.

Στο μεταξύ το γερμανικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Robert-Koch (RKI) σήμανε συναγερμό για την αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία εδώ και πολλές ημέρες, γεγονός που χαρακτηρίζει πηγή «μεγάλων ανησυχιών».

«Η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 αποτελεί πηγή μεγάλη ανησυχίας για μένα και για όλους μας στο RKI», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert-Koch Λόταρ Βίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το τελευταίο 24ωρο τέσσερις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, ενώ εντοπίστηκαν άλλα 633 κρούσματα, με τον συνολικό απολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 9.122 νεκρούς επί συνόλου 206.242 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Προς παράταση κατάστασης έκτακτης ανάγκης η Ιταλία

AP Photo/Luca Bruno

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στην Γερουσία επιβεβαίωσε οτι η κυβέρνησή του θέλει να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

«Με τον τρόπο αυτό η χώρα θα είναι ασφαλέστερη, διότι ο συναγερμός του κορονοϊού είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί οι επιπτώσεις της», τόνισε ο Κόντε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι «η κυβέρνησή του δεν εννοεί να δραματοποιήσει την κατάσταση ή να προκαλέσει αβάσιμο φόβο στους πολίτες».

Με την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση της Ρώμης θα μπορεί να δημιουργήσει νέες κόκκινες ζώνες, αν καταστεί αναγκαίο, να ορίσει ότι η επαναλειτουργία των σχολείων θα πρέπει να γίνει με τήρηση αυστηρών κανόνων ασφαλείας, να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δομές και ξενοδοχεία, σε περίπτωση δεύτερου κύματος του κορονοϊού και να αποφασίσει την αναστολή αεροπορικών πτήσεων από και προς χώρες οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

14 νέοι θύλακες στη Γαλλία

Στη Γαλλία οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν 725 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα την Τρίτη, κάτω από τον ημερήσιο μέσο όρο των 924 την περασμένη εβδομάδα, αλλά χωρίς αυτό να μειώνει τους φόβους για δεύτερο κύμα.

Η Γαλλία ανέφερε επίσης 14 νέους θανάτους από τον ιό, φτάνοντας τους 30.223, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων μειώθηκε κατά 104 σε 5.551, συνεχίζοντας μια πτωτική τάση δύο μηνών.

Σε ανακοίνωση τονίζουν ότι συνεχίζεται η κυκλοφορία του ιού και ότι ο ρυθμός μετάδοσης ήταν σταθερός στο 1,3.

Σήμερα έγινε γνωστό επίσης ότι εντοπίστηκαν 14 νέοι θύλακες κρουσμάτων, εκ των οποίων οι περισσότεροι στη Μαγιέν.

Από τις 20 Ιουλίου οι γαλλικές αρχές έχουν κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε καταστήματα και εσωτερικούς χώρους και επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Για επιπλέον μέτρα προειδοποιεί ο Τζόνσον

Pippa Fowles / 10 Downing Street via AP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα προβεί σε ενέργειες και θα επιβάλει καραντίνα και σε άλλες χώρες αν τα κρούσματα του κορονοϊού αυξηθούν εκεί και αν αυτά τα μέτρα κριθούν απαραίτητα έπειτα από την απόφαση του Λονδίνου για επιβολής καραντίνας 14 ημερών σε όσους ταξιδεύουν από την Ισπανία.

«Φοβάμαι ότι αν υπάρξουν ενδείξεις για ένα δεύτερο κύμα (της πανδημίας) σε άλλες χώρες, είναι πράγματι χρέος μας να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά και να σταματήσουμε τους ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες από το να μεταδώσουν την νόσο εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Τζόνσον.

Νωρίτερα  η Βρετανία  απέρριψε την κριτική που δέχτηκε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του Λονδίνου «σφάλμα» και παράλληλα σχολίασε ότι οι τουρίστες στις περισσότερες περιοχές της Ισπανίας θα ήταν πιο ασφαλείς από τον κορονοϊό παρά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα, Τρίτη, στη Βρετανία καταγράφηκαν άλλοι 119 θάνατοι από Covid-19 και 581 νέα κρούσματα, μια μικρή πτώση σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες.

ΠΟΥ: Ο ιός δεν συμπεριφέρεται εποχικά όπως η γρίπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα κατά του εφησυχασμού αναφορικά με τη μετάδοση του νέου κορονοϊού κατά τη θερινή περίοδο του βόρειου ημισφαιρίου, λέγοντας ότι ο ιός δεν συμπεριφέρεται σαν τη γρίπη που συνηθίζει να ακολουθεί εποχικές τάσεις.

«Ο κόσμος συνεχίζει να σκέφτεται για τις εποχές. Αυτό που χρειάζεται όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι αυτός είναι ένας νέος ιός και… ότι αυτός συμπεριφέρεται διαφορετικά», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη, ζητώντας να υπάρξει επαγρύπνηση στην εφαρμογή των μέτρων προκειμένου να επιβραδυνθεί η μετάδοση που εξαπλώνεται μέσω μεγάλων συναθροίσεων.

Προειδοποίησε επίσης να μη σκέφτεται κανείς με όρους κυμάτων του κορονοϊού, λέγοντας: «Πρόκειται να είναι ένα μεγάλο κύμα. Πρόκειται να έχει κάποιες διακυμάνσεις», συμπληρώνοντας ότι το καλύτερο είναι να αμβλυνθεί και να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα σημειώνοντας μικρές διακυμάνσεις.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον κόσμο

– Η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους θα είναι υποχρεωτική για όλους, παντού, στο νησί της Μαδέρας από την 1η Αυγούστου, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Η Μαδέρα είναι η πρώτη περιοχή της Πορτογαλίας που υιοθετεί ένα τέτοιο γενικό μέτρο για να αντιμετωπίσει την πανδημία της Covid-19.

– Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό χωρίς να έχει συμπτώματα και έχει ήδη αναρρώσει, μετέδωσε το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BELTA επικαλούμενο δήλωσή του.

– Η Ρωσία κατέγραψε 5.395 νέα κρούσματα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 823.515 .Παράλληλα μέσα στο τελευταίο 24ωρο, 150 άνθρωποι πέθαναν από την COVID-19, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών από την νόσο σε 13.504.

– Για πρώτη φορά έπειτα από μία εβδομάδα τα νέα κρούσματα στην Σερβία ήταν λιγότερα από 400. Το τελευταίο 24ωρο βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό 379 άνθρωποι, κάτι που εκτιμάται από τους επιδημιολόγους ως ενθαρρυντικό στοιχείο για την εξέλιξη της νόσου. Μικρή μείωση παρατηρείται επίσης και στον αριθμό των ασθενών των οποίων η αναπνοή υποστηρίζεται μηχανικά. Σήμερα, 156 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι ενώ συνολικά 4.531 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό. Από εχθές κατέληξαν άλλοι οχτώ ασθενείς.

 

[ad_2]

Πηγή : EFSYN