Η ανάγκη για μια πιο επιθετική πολιτική της Ελλάδας σχετικά με την ΑΟΖ αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου για τη Σοσιαλδημοκρατία – InSocial, που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ.

Στη συζήτηση με τίτλο «ΑΟΖ, Εξωτερική Πολιτική & Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της προστασίας των ελληνικών συμφερόντων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή ΑΟΖ.

Ο Θόδωρος Καρυώτης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε οριοθέτηση με τα έξι γειτονικά κράτη, προκειμένου να αποφευχθούν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις. Υπογράμμισε ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» που επικαλείται η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αναγνωρίζει την ΑΟΖ των νησιών.

Διεθνές Δίκαιο και ΑΟΖ

Ο Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής και πρώην υπουργός, αναφέρθηκε στο νόμο 4001/2011 που αναγνωρίζει το δικαίωμα των νησιών στην ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν το αποδέχεται. «Δεν είμαστε Ελληναράδες που διεκδικούν την ΑΟΖ», τόνισε, «είμαστε ακόλουθοι του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Μανιάτης παρουσίασε δεδομένα σχετικά με περιοχές έντονου ενεργειακού ενδιαφέροντος εντός της ήδη οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ και επισήμανε ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου, εκτός από την Ελλάδα, προχωρούν σε γεωτρήσεις.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο Δημήτρης Κούρκουλας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η νέα αντίληψη του Αμερικανού προεδρου θα μπορούσε να εντείνει την αστάθεια στην περιοχή.

Η Βιβή Κεφαλά, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων, ανέλυσε την κατάσταση στο Παλαιστινιακό, τονίζοντας ότι η πλήρης καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου στη Γάζα δημιουργεί επικίνδυνες προοπτικές και ενδέχεται να προκαλέσει νέα προβλήματα στις αραβικές χώρες.