Η Εφημερίδα των Συντακτών

[ad_1]

Λίγες μόλις μέρες μετά την πρωτοφανή άσκηση ποινικής δίωξης κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και το πόρισμα της Ν.Δ. για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου, απαλλάχθηκε και ο δικηγόρος και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, αναφερόμενος στα Panama Papers και στη λίστα Λαγκάρντ, Σταύρος Παπασταύρου, από την ποινική δίωξη που του είχε ασκηθεί για απόπειρα απάτης.

Ο ίδιος σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «βάναυση στοχοποίησή του», καταφέρθηκε ανοιχτά εναντίον της κ. Τουλουπάκη, ενώ ισχυρίστηκε πως «πρόκειται για ξεκάθαρη κατάχρηση εξουσίας με μόνο στόχο την ηθική μου εξόντωση. Δυστυχώς, μου κλέψατε πέντε χρόνια από τη ζωή μου».

Την είδηση της απαλλαγής του έσπευσε να χαιρετίσει μέσω twitter ο Αδωνις Γεωργιάδης, κάτι αναμενόμενο καθώς, όπως είναι γνωστό, στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει το αμίμητο «να ’χαμε δέκα Παπασταύρου».

Ανακρίτρια

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακρίτρια που ανέλαβε την υπόθεση δεν έκρινε σκόπιμο καν να καλέσει τον Παπασταύρου να καταθέσει. Η ίδια προέβη σε τυπικές κλήσεις και, σε αντίθεση με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Καλούδη, έκρινε αξιόπιστη την αμφιλεγόμενη από τον Καλούδη δήλωση δικαστικής συνδρομής από την Κύπρο και όχι τα αποτελέσματα της δικαστικής συνδρομής από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Ως εκ τούτου, όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Στ. Παπασταύρου, στις 14 Ιουλίου η εισαγγελική πρόταση ήταν απαλλακτική, με τον πρώην σύμβουλο του Αντ. Σαμαρά να κάνει λόγο για «ήττα του παρακράτους».

Υπενθυμίζεται πως η δικογραφία για την οποία ασκήθηκε η δίωξη Καλούδη εναντίον Παπασταύρου και Μιωνή ήταν αποτέλεσμα παραγγελιών του τότε οικονομικού εισαγγελέα και νυν όψιμου μάρτυρα κατά Παπαγγελόπουλου Π. Αθανασίου, ύστερα μάλιστα από δικό του αίτημα δικαστικής συνδρομής με τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Ο Παπασταύρου στη χθεσινή ανακοίνωσή του κατηγόρησε τους αρμόδιους για τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης εισαγγελείς με επικεφαλής την κ. Τουλουπάκη ότι «έθαψαν καταλυτικής αξίας έγγραφο δικαστικής συνδρομής το οποίο με αθώωνε». Η απαλλακτική για τον Παπασταύρου εισαγγελική πρόταση αναφέρει ότι «δυστυχώς αυτό το έγγραφο δικαστικής συνδρομής δεν ελήφθη υπόψιν καθόλου ούτε από τον Εισαγγελέα που προέβη στην άσκηση δίωξης».

Αξιόποινες πράξεις

Στο πόρισμα Καλούδη αναφερόταν πως υπήρχαν «βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων εκ μέρους του Σταύρου Παπασταύρου και του Σάμπυ Μιωνή στην Αθήνα και κατά το χρονικό διάστημα των μηνών Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του έτους 2014 και δη της απόπειρας απάτης με σκοπούμενο περιουσιακό όφελος και ζημία που υπερβαίνει τα 120.000 αλλά και τα 150.000 ευρώ (ο πρώτος) και άμεσης συνέργειας στην πράξη αυτή (ο δεύτερος)».

Η απαλλαγή Παπασταύρου δεν προκαλεί καμία έκπληξη και αποτελεί μια αναμενόμενη κατάληξη από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε όχι μόνο να βάλει στο στόχαστρο τους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά και όσους δικαστικούς λειτουργούς αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με το ξεκαθάρισμα μεγάλων σκανδάλων της χώρας.

[ad_2]

Πηγή : EFSYN