Η Γαλλία δεν συμμετέχει στην πιθανή πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Η Άγκυρα σκοπεύει να εντάξει αυτούς τους προηγμένους πυραύλους στο οπλοστάσιό της, στο πλαίσιο των σχεδίων της για την προμήθεια αεροσκαφών Eurofighter Typhoon. Παράλληλα, το Παρίσι φαίνεται να προχωρά στην υποστήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αν και οι δηλώσεις του Λεκορνί παραμένουν ασαφείς.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα, που το 2020 προχώρησε σε αγορές αεροσκαφών Rafale και φρεγατών Belharra από τη Γαλλία, αναρωτιέται για τη δική της στρατηγική.

Ο Λεκορνί τόνισε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση ότι η Γαλλία δεν έχει ρόλο στην πώληση των Meteor, προσθέτοντας ότι αυτοί οι πύραυλοι είναι ενσωματωμένοι στα Eurofighter και δεν θα πωληθούν στην Τουρκία από το Παρίσι.

«Δεν έχουμε τον έλεγχο των βρετανικών εξαγωγών όπλων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, αναφερόμενος στη συνεργασία της κοινοπραξίας Eurofighter, που περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε επίσης ενημερώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι μια συμφωνία με την Τουρκία για τους Meteor «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Συνάντηση του Γάλλου υπουργού στην Αθήνα

Οι δηλώσεις του Λεκορνί ήρθαν μετά από δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ που σχετίζονται με την αντίδραση της Αθήνας στα σχέδια της Τουρκίας για τους πυραύλους.

Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα για να συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα ομόλογό του, επισημαίνοντας την ανάγκη για διπλωματία και πειθώ.

Ο Δένδιας στο Λονδίνο με θέμα τους Meteor

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ταξίδεψε στο Λονδίνο με φόντο τους πυραύλους Meteor, όπου θα συναντηθεί με Βρετανούς αξιωματούχους για να συζητήσει τη διμερή αμυντική συνεργασία.

Η σημασία των Meteor

Οι Meteor είναι πύραυλοι αέρος-αέρος που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και είναι ικανοί να καταρρίπτουν εχθρικά αεροσκάφη πέρα από την οπτική εμβέλεια.

Η Ελλάδα απέκτησε 24 μαχητικά Rafale, αλλά η πιθανή απόκτηση των Meteor από την Τουρκία μέσω των Eurofighter θα μπορούσε να επηρεάσει την επιχειρησιακή της ικανότητα.

Η Γαλλία, η οποία έχει μερίδιο στην παραγωγή των Meteor, θα μπορούσε να αντιταχθεί στις πωλήσεις τους στην Τουρκία, όπως είχε πράξει στο παρελθόν η Γερμανία.