Η ώρα των εξηγήσεων μόλις τώρα αρχίζει και αφορά προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένας χρόνος μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Μητσοτάκη, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παρατηρείται σημαντική αύξηση της αμερικανικής παρουσίας. Οι πρώτες συζητήσεις για «διευκολύνσεις» από την Ελλάδα είχαν ξεκινήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά από το 2020, με την αλλαγή της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, η αμερικανική δραστηριότητα απέκτησε έντονο στρατιωτικό χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδίασε πόλεμο διά αντιπροσώπων με τη Ρωσία, γνωρίζοντας ότι ο Πούτιν δεν θα παρέμενε αδρανής αν προχωρούσε η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρά τις προηγούμενες αμερικανικές δεσμεύσεις. Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος παραβίασε τα σύνορα της Ουκρανίας, η οποία έπρεπε να αμυνθεί με έναν πρόεδρο που θεωρείτο μαριονέτα των Αμερικανών.

Η Δύση, με αμερικανική προπαγάνδα, παρουσίασε τη στήριξη της Ουκρανίας και την απομόνωση της Ρωσίας ως συλλογικό καθήκον, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να στηρίξουν τον Ζελένσκι με όπλα και πολιτική αναγνώριση, παρά τις καταγγελίες για διαφθορά. Η στρατηγική αυτή οδήγησε σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και σε πολιτική απομόνωσης, η οποία τελικά βλάπτει τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η πολιτική των Ευρωπαίων ηγετών, υπό την πίεση των ΗΠΑ, οδήγησε σε έναν πόλεμο που η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ιδρυθεί για να αποφύγει. Η εξωτερική πολιτική και η οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών ουκρανοποιήθηκαν, με κάποιους ηγέτες να προχωρούν σε ακραίες ενέργειες.

Η Γερμανία, μετά την Μέρκελ, συνέχισε να ενισχύει το ουκρανικό κατεστημένο, καταστρέφοντας τη δική της οικονομία και επιβαρύνοντας την ακροδεξιά. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε την Κομισιόν στην υπηρεσία του Ζελένσκι, υποστηρίζοντας τη δήθεν ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, παρά την πραγματικότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ταυτίστηκε πλήρως με το καθεστώς του Κιέβου, παρέχοντας περισσότερα από όσα μπορούσε. Η πολιτική του Μητσοτάκη οδήγησε σε αποδυνάμωση της άμυνας των νησιών και σε ρήξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων.

Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία, ενώ η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, διατήρησε τις σχέσεις της με τη Ρωσία και έπαιξε ρόλο μεσολαβητή. Η αλλαγή πολιτικής στις ΗΠΑ έχει ήδη επιφέρει συνέπειες, με την αμερικανική διοίκηση να αποκαθιστά σχέσεις με τη Μόσχα.

Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, μένοντας με τον «μουτζούρη» στο χέρι, θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους λαούς τους για τις επιλογές τους. Η ελληνική κυβέρνηση, που υποτάχθηκε πλήρως στα αμερικανικά συμφέροντα, αντιμετωπίζει τώρα τις συνέπειες της πολιτικής της.

Η ώρα των εξηγήσεων μόλις τώρα αρχίζει και αφορά προσωπικά τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα φέρει την ευθύνη για το «σκάνδαλο Ζελένσκι». Η πολιτική του έχει αποδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας διεθνώς, και η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση απέναντι στην Τουρκία.

Η Ελλάδα έχει υποστεί σημαντική διπλωματική ήττα, με συνέπειες στην εθνική άμυνα και στις σχέσεις με ισχυρές δυνάμεις. Οι πολίτες απαιτούν εξηγήσεις και λογοδοσία για τις πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη χώρα τους.