Σημαντική παρέμβαση έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία θέτει ένα ψευδοδίλημμα στην Ελλάδα, το οποίο είναι «υποχωρήσεις ή πόλεμος». Ο Καραμανλής υπογράμμισε ότι και άλλοι πολιτικοί, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Προκόπης Παυλόπουλος, έχουν διατυπώσει παρόμοιες απόψεις για τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρευρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαληνάκη, με τίτλο «Για μια νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία – Πώς θα ακυρώσουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα”». Στη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις τουρκικές επιδιώξεις να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς στην περιοχή, με στόχο την υλοποίηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο προωθεί διεκδικήσεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και τη Θράκη.

Ο Καραμανλής τόνισε ότι η σωστή ανάγνωση της Τουρκίας είναι ότι πρόκειται για μια αναθεωρητική χώρα, η οποία επιδιώκει την ηγεμονία στην περιοχή. Αναφέρθηκε στην επικίνδυνη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα διεθνώς, με την Τουρκία να κλιμακώνει τις προσπάθειές της, εκμεταλλευόμενη ένα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός σχολίασε ότι η Τουρκία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει βία και να παραβιάσει διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης και το Δίκαιο της Θάλασσας, προκειμένου να επιβάλει τον ηγεμονικό της ρόλο στην περιοχή. Ο Καραμανλής αναφέρθηκε σε άλλες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Καραμανλής επεσήμανε ότι η στρατηγική του Βαληνάκη προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας. Ο Καραμανλής τόνισε τη σημασία της αμυντικής θωράκισης της χώρας και της ανάγκης να διαφυλαχθούν τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο Καραμανλής κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να προτάξει την εθνική της στρατηγική απέναντι στις προκλήσεις που προέρχονται από την Τουρκία, για να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.