[ad_1]
Η Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Εξωτερικών έστειλε έγγραφο προς τους διπλωματικούς υπαλλήλους για να αιτηθούν πού θέλουν να μετακινηθούν, κοινοποιώντας ταυτόχρονα στους αποδέκτες και την (προειλημμένη) μελλοντική απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που έδειχνε ποιους και πού θα μεταθέσουν!
Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Τι κι αν μιλάνε στην κυβέρνηση για αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες (όπως κι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να μην υπάρχει παρεξήγηση), τι κι αν προχωράει η ψηφιοποίηση του κράτους, οι παλιές κακές, κάκιστες πρακτικές εξακολουθούν να βασιλεύουν. Οι αποφάσεις μεταθέσεων (αλλά και προαγωγών) έχουν μαγειρευτεί καταλλήλως πολύ νωρίτερα και τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι για το θεαθήναι, καθώς έρχονται απλά να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις.
Στις 2 Ιουλίου, η Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Εξωτερικών έστειλε έγγραφο προς όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους με θέμα «Συμπληρωματικές μετακινήσεις υπαλλήλων Υπουργείου Εξωτερικών για το έτος 2020». Στο έγγραφο παρέθετε κατάσταση συμπληρωματικών θέσεων προς πλήρωση και ζητούσε να κατατεθούν αιτήσεις ενδιαφέροντος μέχρι τις 31 Ιουλίου, σημειώνοντας ότι «κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ληφθούν υπ’ όψιν οι υπηρεσιακές ανάγκες, η μέριμνα εναλλαγής σε θέσεις μεταξύ Αρχών ειδικών συνθηκών και λοιπών Αρχών, ο χρόνος συνολικής υπηρεσίας υπαλλήλων στην Κεντρική και Εξωτερική Υπηρεσία, η οικογενειακή κατάστασή τους, τυχόν ανθρωπιστικοί λόγοι, η γνώση ξένων γλωσσών και ιδιαίτερα της γλώσσας του τόπου διαπίστευσης».
Ομως, ο «δαίμων» του ΥΠΕΞ κοινοποίησε ταυτόχρονα στους αποδέκτες και την (προειλημμένη) μελλοντική απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, στο οποίο είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί η προαγωγή των ακολούθων πρεσβείας σε γραμματείς πρεσβείας Γ, αλλά και η μετακίνησή τους σε πρεσβείες. Πρόκειται ουσιαστικά για εμπαιγμό, καθώς ζητούν από τους διπλωμάτες να αιτηθούν πού θέλουν να μετακινηθούν, ενώ ταυτόχρονα έχουν ήδη αποφασίσει ποιους και πού θα μεταθέσουν.
Η πρακτική αυτή που αποκαλύπτεται με το λάθος της γραφειοκρατίας του ΥΠΕΞ δεν είναι μόνο καταδικαστέα, αλλά, δυστυχώς, δείχνει και στους νέους διπλωματικούς υπαλλήλους τον δρόμο ανέλιξης στη δημόσια διοίκηση.
Το ατόπημα της Διεύθυνσης Προσωπικού του υπουργείου Εξωτερικών κινητοποίησε άμεσα την Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) που εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις προαποφασισμένες τοποθετήσεις των νέων διπλωματών: «Με αφορμή αυτό το εξόχως ατυχές γεγονός, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τα μέλη μας ότι η ΕΔΥ για θεσμικούς λόγους σταθερά αντιτίθεται σε πρακτικές που αφενός διαμορφώνουν όρους έλλειψης εμπιστοσύνης των συναδέλφων προς τη διοίκηση και αφετέρου υποσκάπτουν το κύρος και την αξιοπιστία του Υπουργείου Εξωτερικών. Περιστατικά σαν αυτό δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαφάνειας στη διαδικασία μεταθέσεων και δεν είναι δυνατόν να πάνε την Υπηρεσία μπροστά».
[ad_2]
Πηγή : EFSYN