[ad_1]
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε -μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τρίπολη- μπαίνει στη λίστα των αξιωματούχων που συζητά με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ για επιχειρηματικές δραστηριότητες στην αφρικανική χώρα εν μέσω κρίσης και τη διπλωματική οδό να προκρίνεται έναντι μιας γενικευμένης σύρραξης.
Στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης Παλάτσο Κίτζι υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το μέλλον της πολύπαθης χώρας εν μέσω έντονης διπλωματικής κινητικότητας με σκοπό την κατάπαυση του πυρός και της ειρήνευσης στην περιοχή.
Τις τελευταίες ημέρες οι ένοπλες δυνάμεις του GNA έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες εναντίον των στρατευμάτων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες.
Ο Σάρατζ αντιλαμβανόμενος το ευνοϊκό μομέντουμ πυκνώνει τις διπλωματικές επαφές και λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τρίπολη, συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του από θέση ισχύος.
Το ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης μετά το πέρας των συνομιλιών των δύο ανδρών αναφέρει πως «κατά την διάρκεια της συνάντησης εκφράσθηκε και πάλι η βεβαιότητα ότι η λύση δεν μπορεί να βρεθεί σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά μόνον με μια κοινή προσπάθεια, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην πολιτική διαδικασία που στοχεύει στην σταθεροποίηση της χώρας».
Επίσης, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα διευκολύνει την επιστροφή των ιταλικών εταιρειών στην αφρικανική χώρα.
Δέκα ημέρες νωρίτερα, η κυβέρνηση Σάρατζ έκλεινε συμφωνίες για την επανέναρξη εργασιών από τουρκικές εταιρείες στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα έρχονται λίγες ώρες μετά την έκκληση για εκεχειρία στη Λιβύη και επιστροφή στο διάλογο που απεύθυναν οι Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντίμιρ Πούτιν και λίγες ημέρες από το έγγραφο με μια σειρά προτάσεων, για την τροποποίηση του ιταλο-λιβυκού μνημονίου (2017), που παρουσίασε η κυβέρνηση της Τρίπολης στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.
[ad_2]
Πηγή : EFSYN