Σφοδρές επιθέσεις κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχουν εξαπολυθεί από κυβερνητικά στελέχη, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού προοδευτικού μετώπου. Αυτή η κίνηση έχει δώσει στο Μέγαρο Μαξίμου την ευκαιρία να απαντήσει στις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τις επιλογές του Κ. Τασούλα και του Νικ. Κακλαμάνη για τις θέσεις της προεδρίας της Δημοκρατίας και της Βουλής αντίστοιχα.
Η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται να κλιμακώνει την προσπάθεια να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς, στοχεύοντας να διατηρήσει την κυριαρχία της στον χώρο του Κέντρου, ειδικά μετά τη συζήτηση που δεν άνοιξε ποτέ σχετικά με τις συναινέσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, χρησιμοποίησε πρόσφατη δήλωση του Π. Γερουλάνου, ο οποίος ανέφερε ότι το κυβερνητικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ προϋποθέτει συνεργασία με κόμματα της κεντροαριστεράς. Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη συνεργασία πολιτικά πρόσωπα όπως ο Κασσελάκης, ο Βαρουφάκης και η Κωνσταντοπούλου, η απάντηση ήταν θετική.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε μια χαρακτηριστική δήλωση, σημειώνοντας ότι «ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, παίρνει πακέτο είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε το ΚΚΕ, είτε και τη Νέα Αριστερά», υπονοώντας ότι η κύρια επιδίωξη αυτών που στηρίζουν αυτή τη σύγκλιση είναι η ανατροπή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Προτού, είχε προηγηθεί δήλωση του Μιχάλη Κατρίνη ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά για την δημιουργία κυβέρνησης. Επίσης, οι θετικές αναφορές του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τσουκαλά, για το ΜέΡΑ 25 και την Πλεύση Ελευθερίας δείχνουν μια τάση αναγνώρισης των Βαρουφάκη και Κωνσταντούλου ως προοδευτικών πολιτικών.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, οι εκτιμήσεις είναι ότι η συζήτηση στον χώρο της κεντροαριστεράς δεν θα έχει αποτέλεσμα, καθώς δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ούτε καν για τον υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, η νέα στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται ότι θα ωφελήσει περισσότερο τα σχέδια της ΝΔ παρά του ΠΑΣΟΚ.