
[ad_1]
Οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο να οφείλονται σε κάποια τοξίνη ή σε ασθένεια
Καταστροφή για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος χαρακτήρισαν οι επιστήμονες τον μυστηριώδη ομαδικό θάνατο πάνω από 350 ελεφάντων στην Μποτσουάνα μέσα σε ελάχιστες χρονικό διάστημα.
Οι πρώτοι 169 ελέφαντες εντοπίστηκαν νεκροί στις αρχές Μαΐου στο Δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο ενώ οι υπόλοιποι εντοπίστηκαν στα μέσα Ιουνίου. Το μόνο κοινό στοιχείο είναι ότι το 70% των νεκρών ελεφάντων εντοπίστηκαν κοντά σε πηγές νερού, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας.
Ο επικεφαλής του Εθνικού Πάρκου Διάσωσης, φιλανθρωπικού οργανισμού, Δρ Νάιαλ ΜακΚαν, δήλωσε ότι «αυτοί οι ομαδικοί θάνατοι σε τέτοιο βαθμό, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Έχει συμβεί με μεγάλη ξηρασία, αλλά ποτέ σε τέτοιο βαθμό».
Η κυβέρνηση της Μποτσουάνα δεν έχει ακόμη κάνει εργαστηριακές εξετάσεις στα νεκρά ζώα και προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει αν η αιτία θανάτου τους μπορεί να συνιστά κίνδυνο και για τους ανθρώπους. Εξετάζονται ως πιθανές εξηγήσεις η δηλητηρίαση ή κάποιος άγνωστος παθογόνος οργανισμός.
Σύμφωνα με τον ΜακΚαν, «όταν βλέπουμε ομαδικούς θανάτους ελεφάντων κοντά σε οικισμούς ανθρώπων, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι μια ζωονόσος, αλλά είναι εξαιρετικά παράξενο που ακόμη δεν έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις».
Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι είχαν δει ελέφαντες να κάνουν κύκλους γύρω από τον εαυτό τους, πράγμα που μπορεί να δείχνει κάποια νευρολογική κατάσταση. Όπως αναφέρει ο ΜακΚαν, «πολλοί από τους ελέφαντες είναι πεσμένοι μπρούμυτα με το κεφάλι κάτω, πράγμα που δείχνει ότι πέθαναν πολύ γρήγορα. Άλλοι φαίνεται ότι κατέληξαν πιο αργά, αυτοί που περιπλανήθηκαν περισσότερο. Αλλά ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε για τι είδους τοξίνη πρόκειται».
Οι νεκροί ελέφαντες είναι αρσενικοί και θηλυκοί και διαφόρων ηλικιών, ενώ υπάρχουν πολλά ζώα που εμφανίζονται αδύναμα και υποσιτισμένα και οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα πεθάνουν και αυτά τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι νεκροί ελέφαντες είναι περισσότεροι από όσους γνωρίζουν, γιατί είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τα πτώματα των νεκρών ζώων.
Πάντως, εκφράζοντα φόβοι ότι μπορεί να είναι δηλητηρίαση από κυάνιο, δηλητήριο που χρησιμοποιούν συχνά οι λαθροθήρες. Επίσης, οι ντόπιο αναφέρουν ότι στα πτώματα των ελεφάντων πάνε λιγότερα αρπακτικά από το αναμενόμενο, ωστόσο αυτά δεν παρουσιάζουν κάτι παράξενο στη συμπεριφορά τους.
Στο Δέλτα του Οκαβάνγκο ζουν περίποθ 15.000 ελέφαντες, το 10% του συνόλου των ζώων αυτών στην Μποτσουάνα και είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες, με τον οικολογικό τουρισμό να προσφέρει 10-12% στο ΑΕΠ της χώρας, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την αδαμαντωρυχία.
Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ελεφάντων στις γειτονικές χώρες και οι επιστήμονες καλούν την Μποτσουάνα να προχωρήσει το ταχύτερο σε εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να αναγνωριστεί το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί. Η Μέρι Ράις, της Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Ερευνών στο Λονδίνο, δήλωσε ότι «αυτή η αδιαφορία και η καθυστέρηση δείχνει ανευθυνότητα. Έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσφορές και δωρεές ακόμη και από ιδιώτες για να γίνουν οι εξετάσεις αυτές, αλλά οι εκκλήσεις μας γίνονται σε ώτα μη ακουόντων».
Από την πλευρά του, ο Δρ Σίριλ Ταόλο, διευθυντής της Υπηρεσία Άγριας Ζωής και Πάρκων στην Μποτσουάνα, υποστήριξε ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος μόνο 280 ελεφάντων και όχι 350, και πως «δείγματα έχουν σταλεί σε εργαστήρια» διεθνώς, αλλά λόγω της πανδημίας «υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά δειγμάτων διεθνώς».
Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον αριθμό των δειγμάτων και σε ποια εργαστήρια έχουν σταλεί.
[ad_2]
Πηγή : EFSYN