Η Εφημερίδα των Συντακτών

[ad_1]

Βουλευτικές εκλογές σε δέκα μέρες με την πανδημία να έχει επηρεάσει αρνητικά την έτσι κι αλλιώς εύθραυστη οικονομία της χώρας και τους πολίτες να δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον • Στο 3,6% η διαφορά του συνασπισμού του Ζόραν Ζάεφ με τον αντίστοιχο των εθνικιστών.

Δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία δημοσκόπηση του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου (NDI) φέρει τον συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ να προηγείται του συνασπισμού των εθνικιστών με 3,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 12 και 21 Ιουνίου, και το 24,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον συνασπισμό του κυβερνώντος κόμματος SDSM και του αλβανικού Besa «Μπορούμε», (ένα σύνθημα που είχε χρησιμοποιήσει ο Μπαράκ Ομπάμα), ενώ το 21,2% θα ψηφίσει τον συνασπισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.

Το 7,2% στηρίζει το αλβανικό κόμμα DUI, το 5,2% τη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και το «Alternativa». Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «σίγουρα θα ψηφίσει» στις εκλογές της 15ης Ιουλίου, ενώ το 29% ότι «μάλλον θα ψηφίσει». Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες που απάντησαν ότι δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές επικαλέστηκαν ως λόγο τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Συμφωνία των Πρεσπών και η στάση των κομμάτων απέναντί της δεν αποτελεί βασικό διακύβευμα στις εκλογές, αντίθετα, προτεραιότητες των ψηφοφόρων είναι η οικονομία, η δημόσια υγεία και η πάταξη της διαφθοράς. Πάντως, το 58% υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ή την κρίνει απαραίτητη, λόγω της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ένταξης στο ΝΑΤΟ και το 33% είναι αντίθετο στη Συμφωνία.

Η πανδημία, η αντιμετώπιση της οποίας αποτελεί προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους, έχει επηρεάσει σημαντικά την εύθραυστη οικονομία της χώρας και οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον. Το 44% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση, ενώ σε προηγούμενη έρευνα του NDI (Μάρτιος 2020) το ποσοστό αυτό ήταν 33%.

Aβεβαιότητα

Η άποψη των ψηφοφόρων για τα δύο κορυφαία κόμματα που ηγούνται των συνασπισμών, SDSM/Besa και VMRO-DPMNE, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού. Οι εκλογές της 15ης Ιουνίου θα διεξαχθούν εν μέσω έξαρσης της πανδημίας στη χώρα και η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης δεν μπορεί να προβλεφθεί. Υπάρχει ένας βαθμός αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί ο βαθμός συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες λόγω του κορονοϊού.

Ο ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και πρώην πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ζητούσε να διεξαχθούν οι εκλογές αυτές το αργότερο μέχρι τις 5 Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό κυβέρνηση με πλήρη πολιτική νομιμοποίηση, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Το εθνικιστικό VMRO-DPMNE ήθελε να καθυστερήσουν οι εκλογές και είχε προτείνει να διεξαχθούν αρχές Σεπτεμβρίου, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει φθαρεί η κυβέρνηση λόγω της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων της πανδημίας.

Το SDSM προτάσσει στην προεκλογική καμπάνια του τα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε σχέση με την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση της χώρας και ιδίως την απόφαση της Ε.Ε. για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ οι εθνικιστές θέτουν κυρίως ζητήματα για την οικονομία και τη διαφθορά.

[ad_2]

Πηγή : EFSYN