Στην πολιτική οι εκλογές κερδίζονται από την οικονομία και οι συμμαχίες χτίζονται μέσα σε κρίσιμες συγκυρίες. «Δεν θα συμπορευόμασταν ποτέ με τους ΑΝΕΛ, αν δεν υπήρχε το μνημόνιο. Σε βάθος χρόνου θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με το ΚΙΝΑΛ», τόνιζε στέλεχος της Κουμουνδούρου στην «Κ», βλέποντας πως η εξαιρετικά ειδική συνθήκη του κορωνοϊού μπορεί να ρίξει γέφυρες μέχρι τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο δρόμος είναι μακρύς, αφού όλοι συμφωνούν ότι η περιπέτεια της πανδημίας δεν είναι απλώς θέμα κάποιων μηνών και σίγουρα προσπερνάει κομματικές στρατηγικές αλλάζοντας παράλληλα τις πολιτικές προτεραιότητες. Στα δύο στρατόπεδα, πάντως, γνωρίζουν πως αν η κρίση του κορωνοϊού παραταθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, το κλίμα ανησυχίας και φόβου θα οδηγήσει την κοινωνία στην «αγκαλιά» της κυβέρνησης. Αυτό δείχνουν, άλλωστε, όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η κόντρα για τη Novartis ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που είχε βαρύνει αρκετά το κλίμα, ξεχάστηκε πολύ γρήγορα, και την τελευταία εβδομάδα τα δύο κόμματα ταυτίστηκαν σε μια σειρά από θέσεις – προτάσεις για τη θωράκιση από τον κορωνοϊό. Η υπόθεση του ευρωομολόγου βρήκε Αλ. Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά στο ίδιο στρατόπεδο, ζητώντας από την κυβέρνηση να πιέσει την Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της. Στα εργασιακά, η Χαρ. Τρικούπη έδειξε πως ήθελε να τραβήξει το «αριστερό μανίκι» του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε εμφατικά την κατάργηση της ΠΝΠ για την εκ περιτροπής εργασία για δύο εβδομάδες. Οι τομεάρχες των δύο κομμάτων έβγαλαν πολλές ανακοινώσεις, ενώ τα στελέχη τους είχαν εκφράσει προβληματισμό τόσο για την καθυστέρηση στο δώρο του Πάσχα όσο και για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ την Κυριακή.

Η τροπολογία 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση ένταξη του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά κατατέθηκε στη Βουλή ακριβώς μία εβδομάδα μετά την αντίστοιχη πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε σκέψη να προχωρήσουν σε μια συντονισμένη κίνηση δείχνει πως το έδαφος δεν είναι ακόμα ώριμο. Προτού η τραγωδία της πανδημίας απλωθεί στη χώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποδεχθεί την πρόταση της κ. Γεννηματά για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην Κουμουνδούρου ήταν πάντα αρκετά βήματα μπροστά στην προσέγγιση με το ΚΙΝΑΛ, ενώ στη Χαρ. Τρικούπη ακόμα και σήμερα σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ επιλέγοντας μια αυτόνομη αντιπολιτευτική πορεία.

Οπως τονίζουν οι «γεφυροποιοί» της Κουμουνδούρου στην «Κ», πριν η Βουλή ερημώσει, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές της Χαρ. Τρικούπη έδειχναν ξεκάθαρα από τις κατ’ ιδίαν τοποθετήσεις τους πως περιμένουν από τη Φώφη Γεννηματά να κάνει μια ξεκάθαρη αντιδεξιά στροφή το επόμενο διάστημα. Στον ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές και μετά έχουν επιλέξει να τοποθετήσουν κορυφαία τους στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ σε θέσεις-κλειδιά, προκειμένου να διεισδύσουν μέσω των επαφών τους στις τοπικές κοινωνίες. Η σύγκρουση ανάμεσα στα δύο κόμματα κρύβει μια αγωνία για την ηγεμονία του μεσαίου χώρου. Η καχυποψία του ΚΙΝΑΛ είναι έκδηλη από τη στιγμή που στην Κουμουνδούρου αναζητούν ρωγμές για να διεισδύσουν, εκτός από τον χώρο των πανεπιστημίων, και στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπου «κληρονομικώ δικαίω» το παλαιό ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM