[ad_1]
Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η γαλλική οικονομία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της, με άμεσες συνέπειες επιχειρήσεις να κλείνουν ή να συρρικνώνονται και χιλιάδες άνθρωποι να χάνουν τη δουλειά τους
Αφήνοντας πίσω την πανδημία του κορονοϊού και τα επίσημα διαγγέλματα με τους αυτοεπαίνους για τη διαχείριση της κρίσης, το μόνο σίγουρο που έχει μπροστά του ο Εμανουέλ Μακρόν, είναι η κοινωνική οργή η οποία δεν λέει να κοπάσει και εξακολουθεί να εκδηλώνεται με μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα που διοργανώνουν δυσαρεστημένοι επαγγελματικοί κλάδοι κι όχι μόνο.
Την Τρίτη, κουρασμένοι και αποκαρδιωμένοι βγήκαν στους δρόμους χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές, ζητώντας όχι περισσότερα χειροκροτήματα, μετάλλια και τιμητικές τελετές, αλλά όσα τους είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ο Γάλλος πρόεδρος και η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ. Μαζί τους διαδήλωσαν και πολλά «κίτρινα γιλέκα» που αναδιοργανώνονται και υπόσχονται δυναμική επιστροφή από το φθινόπωρο.
Εκείνο που εισέπραξαν οι διαδηλωτές ήταν ξύλο, δακρυγόνα και αστυνομική καταστολή που τείνει να γίνει συνήθης πρακτική σε κάθε διαδήλωση και καταλήγει σε ιδιαίτερα βίαιες προσαγωγές, οι οποίες προκαλούν έντονες αντιδράσεις, όπως ήταν η σύλληψη της νοσοκόμας Φαρίντα.
Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, φαίνονται αστυνομικοί να την τραβούν από τα μαλλιά και να τη σέρνουν στο χώμα, ενώ η αιματοβαμμένη γυναίκα εκλιπαρεί να της δώσουν το εισπνεόμενο φάρμακό της για το άσθμα, ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει. Σε άλλο βίντεο ωστόσο, που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, η Φαρίντα φαίνεται να λιθοβολεί αστυνομικούς που πετούν δακρυγόνα στους διαδηλωτές.
Σαν τα παραπάνω επεισόδια να συμβαίνουν σε άλλη χώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μόνο ένα πράγμα στο μυαλό του, την πολιτική του επιβίωση και μια δεύτερη προεδρική θητεία, την ώρα που εκτός από την κοινωνική δυσαρέσκεια επιδεινώνεται και η κατάσταση της οικονομίας. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η γαλλική οικονομία κατέγραψε τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, με άμεσες συνέπειες επιχειρήσεις να κλείνουν ή να συρρικνώνονται και χιλιάδες άνθρωποι να χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους και να βγαίνουν στην ανεργία.
Εχοντας κατά νου τις προεδρικές εκλογές του 2022, αλλά και το ενδεχόμενο παραίτησης και προκήρυξης πρόωρων εκλογών, για να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους με σκοπό να παραμείνει για άλλη μια πενταετία στο προεδρικό μέγαρο (σύμφωνα με διαρροές από συνεργάτες του Μακρόν, τις οποίες όμως διαψεύδει το Ελιζέ), ο Γάλλος πρόεδρος άρχισε τους… εκβιασμούς!
Οπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να παγώσει την οικονομική βοήθεια στις περιφέρειες που είναι να δοθεί το φθινόπωρο στο πλαίσιο εφαρμογής ενός σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο αφορά όλους τους τομείς που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.
Πάρε – δώσε
Σε γεύμα που είχε με τον Ρενό Μουζελιέ, πρόεδρο των Περιφερειών της Γαλλίας, πρόσφερε την κρατική επιχορήγηση με αντάλλαγμα τη μετάθεση της ημερομηνίας των περιφερειακών εκλογών, που πρόκειται να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2021, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2022.
Το επόμενο διάστημα έως και τις προεδρικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, ο Μακρόν διευκρίνισε πως δεν είναι διατεθειμένος να δώσει χρήματα που θα ενισχύσουν πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι είναι επικεφαλής περιφερειών και δεν κρύβουν τις προεδρικές τους φιλοδοξίες, όπως είναι οι δεξιοί Ξαβιέ Μπετράν, Βαλερί Πεκρές ή Λοράν Βοκιέζ.
Μέσα σ’ αυτή την αβέβαιη ατμόσφαιρα, όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στη Γαλλία, ο ένοικος του Ελιζέ σχεδιάζει εκ νέου να επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και να αποσαφηνίσει το περίγραμμα των δύο τελευταίων ετών της προεδρικής του θητείας. Το φύλλο πορείας αναμένεται να αποκαλυφθεί το διάστημα από 28 Ιουνίου, που θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές, έως τη 14η Ιουλίου, ημερομηνία πτώσης της Βαστίλης, που είναι εθνική επέτειος για τους Γάλλους.
Είναι σχεδόν σίγουρο μετά και από δηλώσεις αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του προέδρου πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει ή κρίνονται απαραίτητες, όπως είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ή η κατάργηση των ειδικών ασφαλιστικών ταμείων, θα ολοκληρωθούν με οποιοδήποτε κόστος.
[ad_2]
Πηγή : EFSYN