lt;p>Οι Πανελλήνιες 2020 ξεκινούν σήμερα με σημαντικές αλλαγές, αλλά και μέτρα λόγω του κορωνοϊού.
Συνολικά, περίπου 100.000 μαθητές θα είναι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με 8 στους 10 να εισάγονται σε αυτήν, καθώς θα διεκδικήσουν συνολικά 77.970 θέσεις.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πανελλήνιες 2020: Πώς το άγχος επηρεάζει τους υποψηφίους -Συμβουλές για εφήβους και γονείς
08|06|2020 | 09:18
Πανελλήνιες 2020: Αυτά είναι τα ποσοστά εισακτέων που θα δώσουν με το παλιό σύστημα -Η ΚΥΑ του υπουργείου Παιδείας
02|06|2020 | 16:01
Για φέτος οι εξεταζόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν με ποιο σύστημα θέλουν να δώσουν τις εξετάσεις φέτος, μεταξύ αυτού που ίσχυε μέχρι πέρυσι και του νέου συστήματος. Για όσους επιλέξουν να εξεταστούν με το νέο σύστημα (σύστημα Γαβρόγλου), τα μαθήματα δεν θα έχουν συντελεστή βαρύτητας. Επιπλέον, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών.
Πανελλήνιες 2020: Το πρόγραμμα των μαθημάτων με το νέο σύστημα
Στην πρώτη ημέρα των Πανελλήνιων, οι μαθητές των ΓΕΛ θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).
Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, θα εξεταστούν αναλυτικά:
- 17/6: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
- 19/6: Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).
- 22/6: Φυσική (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας)
- 24/6: Ιστορία και Πληροφορική, (Ομάδες Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
- 26/6: Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Πανελλήνιες 2020: Το πρόγραμμα με το παλαιό σύστημα
Οσοι
δώσουν τις εξετάσεις με το παλαιό
σύστημα, θα έχουν το ίδιο πρόγραμμα,
κατά βάση, με αυτούς που θα δώσουν με το
νέο. Οι διαφορές είναι οι εξής:
- 22/6: Λατινικά: (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών),
- 24/6: «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
- 26/6: «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Για όλους τους μαθητές η ώρα εξέτασης είναι στις 8:30 το πρωί, ενώ θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες ως τις 8. Η διάρκεια εξέτασης σε κάθε μάθημα είναι τρεις ώρες με εξαίρεση το μάθημα ειδικότητας «αρχιτεκτονικό Σχέδιο» (ΕΠΑΛ), που διαρκεί τέσσερις ώρες.
Πανελλήνιες 2020: Ξεκινούν οι εξετάσεις και στα ΕΠΑΛ
Αύριο
θα πάρουν σειρά οι μαθητές των ΕΠΑΛ που
θα ξεκινήσουν κι αυτοί τις πανελλήνιες.
Πρώτο μάθημα την Τρίτη θα είναι τα
Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας), ενώ
θα ακολουθήσουν στις 18
Ιουνίου τα Μαθηματικά (Άλγεβρα) και
από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου, οι
εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.
Πανελλήνιες 2020: Πως γίνεται η μοριοδότηση τα μαθήματα
Οι πανελλήνιες 2020 φέτος έχουν μία σημαντική διαφορά στην μοριοδότηση, καθώς καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας. Οπως εξήγησε ο καθηγητής Στράτος Στρατηγάκης, «δεν υπάρχουν μαθήματα που δίνουν περισσότερα μόρια, όπως υπήρχαν μέχρι και το 2019 τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Έτσι κάθε μάθημα δίνει τώρα 250 μόρια σε αντίθεση με το 2019».
Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει το συνολικό αριθμό μορίων που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές 2020, καθώς δεν γράφουν σε όλα τα μαθήματα τον ίδιο βαθμό. «Αν, δηλαδή, ένας υποψήφιος έγραφε και στα 4 μαθήματα 15, τότε θα συγκέντρωνε 15.000 μόρια είτε με το ένα σύστημα, είτε με το άλλο. Όμως αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη» είπε χαρακτηριστικά.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πανελλήνιες 2020: Τι μέτρα θα ληφθούν για την αποτροπή διασποράς κορωνοϊού -Ξεκινά η επιχείρηση «αντισηπτικά»
11|06|2020 | 17:20
Πανελλήνιες 2020: Αυτά είναι τα ποσοστά εισακτέων που θα δώσουν με το παλιό σύστημα -Η ΚΥΑ του υπουργείου Παιδείας
02|06|2020 | 16:01
Σύμφωνα με τη βάση των μετεγγραφών, καταλήγει ο κ. Στρατηγάκης, «για να διεκδικήσει κάποιος υποψήφιος μετεγγραφή σε ένα τμήμα πρέπει να έχει συγκεντρώσει τα μόρια της βάσης της σχολής μείον 2750 μόρια. Αυτό πιθανόν να αποτρέψει κάποιους υποψηφίους με λίγα μόρια να δηλώσουν σχολές που έχουν υψηλές βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ελπίζοντας ότι θα πάρουν μετεγγραφή σ’ αυτές. Το μόνο που γνωρίζουμε, λοιπόν, για τη διαμόρφωση των βάσεων είναι ότι ο αριθμός των εισακτέων δεν θα επηρεάσει τη διαμόρφωση των φετινών βάσεων σε σχέση με τις περσινές.»
Πανελλήνιες 2020: Αποστάσεις, αντισηπτικά και προαιρετικά χρήση μάσκας
Οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις θα γίνουν κάτω από συγκεκριμένα μέτρα εξαιτίας του κορωνοϊού. Σε όλες τις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου. Η μάσκα είναι προαιρετική για τους υποψηφίους, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές, ενώ απαγορεύεται η χρήση air condition ή ανεμιστήρων, κάτι που σημαίνει πως οι αίθουσες θα «δροσίζονται» μόνο με φυσικό αερισμό.
Πηγή: