[ad_1]
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σε διαδικτυακή εκδήλωση για ένα Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό και Προοδευτικό Μέτωπο, στη βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το σχετικό «Κείμενο Πρόσκλησης για ένα ευρωπαϊκό Δημοκρατικό και Προοδευτικό Μέτωπο», το οποίο υπογράφουν διανοούμενοι, καθηγητές Πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης και Ευρωπαίοι πολιτικοί.
Με βάση αυτό, θα ξεκινήσει ένας ευρύς δημόσιος διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, τις πολιτικές δυνάμεις, τα κοινωνικά κινήματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των κρατών-μελών, προτείνοντας ένα πανευρωπαϊκό Κοινωνικό Συμβόλαιο, βασισμένο στις θεμελιακές αξίες της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κόστος της ανοικοδόμησης, μετά την πανδημία, για την προστασία της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, θα κατανεμηθεί δίκαια ανάμεσα στον Βορρά και στο Νότο, ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Θεωρώ και τη σημερινή εκδήλωση αλλά και το ίδιο το κείμενο για τη διαμόρφωση ενός πλατιού προοδευτικού μετώπου, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα επίκαιρη. Συνυπογράφεται αυτό το κείμενο και από πολλούς Ευρωβουλευτές, που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές πολιτικές ομάδες, την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, και σχεδόν όλοι από τους συνυπογράφοντες, έχουμε συγκροτήσει εδώ και κάποια χρόνια, το Progressive Caucus, την Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Είναι μια προσπάθεια, Ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και προελεύσεις, να ενώσουμε δυνάμεις, για τη διαμόρφωση ενός τέτοιου προοδευτικού μετώπου.
Οι παρατηρήσεις και οι αναλύσεις των ακαδημαϊκών που προηγήθηκαν, με βρίσκουν σύμφωνο και νομίζω ότι υπογραμμίζουν μια ανάγκη: Η Αριστερά να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών και γύρω από αυτό τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες – όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε πλανητικό επίπεδο.
Τα προβλήματα που ανέδειξε η παρατεταμένη λιτότητα, η εκρηκτική αύξηση των ανισοτήτων, η κλιματική κρίση, η ίδια η κρίση του κορονοϊού και η αδυναμία της παγκόσμιας συνεργασίας να αντιμετωπίσει την πανδημία, υπογραμμίζουν την ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Και ειδικά για την Ευρώπη, επειδή η λιτότητα και η αύξηση των ανισοτήτων, γέννησαν την επικίνδυνη υποχώρηση της Δημοκρατίας και την επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς, όπως σημείωσε και ο Paul Mason, έχουμε πια την υποχρέωση να εμβαθύνουμε στην παράδοση που μας θύμισε, της δεκαετίας του ’30 και των μετώπων του Δημητρόφ.
Δεν έχουμε μόνο την άνοδο της παραδοσιακής άκρας δεξιάς – Λεπέν, Σαλβίνι κ.λπ., έχουμε και τη βαθμιαία “Ορμπανοποίηση” του ΕΛΚ, δηλαδή την άνοδο της ακροδεξιάς πτέρυγας μέσα στην παραδοσιακή δεξιά.
Για να μπορέσουμε όμως να δημιουργήσουμε αυτό το μέτωπο, νομίζω ότι πρέπει να θέσουμε στόχους. Στόχους που να υπηρετούν τη δημοκρατική εμβάθυνση της ΕΕ. Για να εγκαταλείψουμε τη λιτότητα, όπως ειπώθηκε πριν, και να έχουμε περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, χρειαζόμαστε έναν ισχυρό Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό, με ενίσχυση των ίδιων πόρων και των μεταβιβαστικών πληρωμών. Για να γίνει η Ευρώπη πρωτοστάτης σε μια παγκόσμια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, επειδή έχουμε στη διάθεσή μας, το πολύ 10 χρόνια, οφείλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Και αυτά απαιτούν και αλλαγή πολιτικών και περισσότερα χρήματα – για να ενισχύοσυμε επίσης και το κοινωνικό κράτος: Για να μην μας πιάσει στον ύπνο η επόμενη πανδημία, πρέπει να επενδύσουμε στα συστήματα υγείας και στην παγκόσμια συνεργασία.
Για να αντιμετωπίσουμε την υποχώρηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου μέσα στην Ευρώπη –και πολύ περισσότερο παντού στον πλανήτη, πρέπει το μέτωπό μας απέναντι στην ακροδεξιά, να γίνει όχι μόνο στο ιδεολογικό-πολιτικό επίπεδο, αλλά και με τη διαμόρφωση πλατειών κοινωνικών μετώπων.
Πρέπει οι Αριστερές δυνάμεις, να μετάσχουμε ενεργά, στο επίπεδο των πολιτών και της κοινωνίας και σε όλες τις δυνατότητες διαλόγου που μας δίνονται. Το επόμενο διάστημα θα γίνει ένας διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης (Future of Europe). Πρέπει να μετάσχουμε σε αυτό και να οικοδομήσουμε κοινές προτάσεις, κοινές πρωτοβουλίες και πλατειές συμμαχίες».
* Το κείμενο υπογράφουν μέχρι στιγμής
Οι ευρωβουλευτές από τις ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και της Αριστεράς:
Lalucq Aurore (S&D France), Αρβανίτης Κώστας GUE–NGL, Glucks mann Raphaël (S&D France), Barrena Pernando GUE–NGL (Spain), Κόκκαλης Πέτρος GUE–NGL , Köster Dietmar S&D (Germany), Κούλογλου Στέλιος GUE–NGL , Κουντουρά Ελενα GUE–NGL, MetzTilly Greens/EFA (Luxembourg), Michels Martina GUE–NGL (Germany), Παπαδημούλης Δημήτρης Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, GUE–NGL, Ruiz Idoia Villanueva GUE–NGL (Spain), Scholz Helmut GUE–NGL (Germany), Zimmer Gabi GUE–NGL (Germany).
Οι ακαδημαϊκοί :
Alcoff Linda CUNY, New York , Azmatova Albena Kent University, Bhargava Rajeev Centre for the Study of Developing Societies, Bourke Joanna Birkbeck, London, Bras Gérard Paris, Brown Wendy, Carens Joseph University of Toronto, Coyle Rosen Lauren Princeton University, Δουζίνας Κώστας, Gambetti Zeynep Istanbul, Guérot Ulrike European Democracy Lab, Κομπρίδης Νικόλαος University of Toronto, Kozłowski Michał University of Warsaw, Lowy Michael Paris, Maniglier Patrice Paris Nanterre, Marramao Giacomo University of Rome III, Mcmillan Fiona London, Mueller Axel Northwestern University, Νικολαΐδη Καλυψώ Oxford University, Pullano Teresa University of Basel, Riot–Sarcey Michèle Paris, Sardinha Diogo Collège International de Philosophie, Paris, Segal Lynne London University, Sintomer Yves Paris, Smith Steve Oxford University, Snafu Frieder Berlin, Σταματοπούλου Ελσα United Nations, Varica Eleni Paris, Weir Allison University of Toronto, Wolf Frieder Otto Kiel, Boa de Souza Santos Coimbra University, Zolkos Magdalena Goethe University Frankfurt, Γκίβαλος Μενέλαος, Καμτσίδου Ιφιγένεια, Κουζέλης Γεράσιμος, Μπαλτάς Αριστείδης.
Επίσης το κείμενο υπογράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Paul Mason.
[ad_2]
Πηγή : AVGI