[ad_1]
ΣΥΡΙΖΑ. Αγκάθια στον δρόμο προς το συνέδριο το φθινόπωρο ● Συνάντηση Τσίπρα με τους ευρωβουλευτές του κόμματος για να ξεπεραστεί το θέμα Παπαδημούλη ● Αρθρο του Χρ. Σπίρτζη στέκεται απέναντι στην «παλαιά φρουρά» και τους 53+.
Ο δρόμος για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία πριν από λίγες μέρες, με ορίζοντα το συνέδριο -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το φθινόπωρο, δείχνει πως δεν θα είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα.
Τα όσα συνέβησαν χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωβουλευτές του κόμματος, αλλά κι ένα άρθρο του Χρήστου Σπίρτζη στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα στελέχη της Κουμουνδούρου. Tαυτόχρονα όμως έδειξαν για άλλη μία φορά τις προβληματικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο κόμμα και που σίγουρα δεν βοηθούν την όποια κοινή προσπάθεια για επανεκκίνηση.
Σε πρώτη φάση, η σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωβουλευτές είχε κριθεί απαραίτητη μετά τα όσα έχουν συμβεί μεταξύ των δύο στελεχών, του επικεφαλής της ευρωομάδας Δημήτρη Παπαδημούλη και του Στέλιου Κούλογλου, με αφορμή τα σπίτια που δήλωσε στο «πόθεν έσχες» του ο πρώτος. Το κλίμα στις Βρυξέλλες εδώ κι έναν μήνα δεν ήταν καλό και ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα ώστε να προχωρήσει το έργο της ομάδας.
Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» αρχικά τον ευρωβουλευτή, τονίζοντας πως ήταν «λάθος» η επένδυση που έκανε σε διαμερίσματα και στη συνέχεια τον κάλυψε, επικαλούμενος τη δέσμευση του Δημήτρη Παπαδημούλη πως «δεν θα εισπράττει ούτε ένα ευρώ από ακίνητα όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες και θα δίνει το σύνολο των χρημάτων αυτών σε κοινωνικές δράσεις».
Κατόπιν αυτής της δέσμευσης το θέμα θεωρείται «λήξαν», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Βέβαια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί με κολακευτικά λόγια για τον ευρωβουλευτή του, λέγοντας πως «ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πολυετή προσφορά και χωρίς ψεγάδια στη διαδρομή του». Συν τοις άλλοις σημείωσε ότι τα χρήματα της επένδυσης του ευρωβουλευτή ήταν «νόμιμα».
Εντάσεις
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν έλειψε σε κάποια σημεία η ένταση, σε σημείο που ο Δημήτρης Παπαδημούλης έθεσε έμμεσα την παραίτησή του στον Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του επικεφαλής της ευρωομάδας, λέγοντας ότι ο Τσίπρας τον έβαλε σε αυτή τη θέση και ο Τσίπρας μπορεί να τον βγάλει.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, θέλοντας προφανώς να μην οξύνει περισσότερο την κατάσταση, και περιορίστηκε στην ανακοίνωση που αναφέραμε πιο πάνω. Από εκεί και πέρα βέβαια αποτελεί ερώτημα τι θα γίνει στο μέλλον στην ευρωομάδα και σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των ευρωβουλευτών.
Την ίδια ώρα ένα άρθρο του Χρήστου Σπίρτζη στα χθεσινά «Νέα» με τίτλο «Κυβερνώσα Αριστερά χωρίς Αλέξη δεν υπάρχει» αναμενόταν να προκαλέσει αντιδράσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τη λεγόμενη «παλαιά φρουρά» αλλά και την τάση των 53+.
Ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το άρθρο του, που θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει και «μανιφέστο», πρότεινε συγκεκριμένες αλλαγές στην εσωκομματική λειτουργία του κόμματος, τονίζοντας πως σήμερα η χώρα «χρειάζεται ένα κόμμα νέου τύπου».
Ο -μεγάλος- επίλογος του άρθρου αφορούσε τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, με τον αρθρογράφο να σημειώνει ότι δεν θα τοποθετηθεί με βάση «την τεράστια αντοχή και ανοχή του Αλέξη Τσίπρα σε διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος» και να τονίζει (διευκρινίζοντας ότι καταθέτει την προσωπική του στάση), «που εκφράζει πάρα πάρα πολλά μέλη και μη μέλη μας: ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κυβερνώσα Αριστερά, Προοδευτική Παράταξη χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει και είναι πολλές δεκαετίες μακριά η μετά Αλέξη εποχή».
«Ειλικρίνεια»
Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Σπίρτζης βρίσκεται στην ίδια πλευρά (στην εσωκομματική γεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ) με στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, η Ρένα Δούρου, αλλά και στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Είναι η πλευρά που εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς ενστάσεις στο πώς αντιπολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα και ειδικά στην περίοδο της καραντίνας.
Με δεδομένο ότι στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πριν από λίγες μέρες ειπώθηκαν πολλά πράγματα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, του Πάνου Σκουρλέτη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και άλλων στελεχών -«ήταν μια ειλικρινής συνεδρίαση», όπως ανέφεραν στελέχη στην «Εφ.Συν.»-, φαίνεται πλέον πως η ειλικρίνεια διακατέχει κι άλλα στελέχη τα οποία βγαίνουν και καταθέτουν την άποψή τους για τον ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος. Και προφανώςι η συγκεκριμένη διαδικασία θα έχει πολύ ενδιαφέρον ώς το συνέδριο.
[ad_2]
Πηγή : EFSYN