Κυβερνητικές πηγές αναφέρονται σε δημοσιεύματα που αφορούν τις επιστροφές προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τα ως παραπλανητικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα δημοσιεύματα αυτά προέρχονται κυρίως από τον γερμανικό Τύπο και το Der Spiegel, τα οποία αναφέρουν την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε τον Ιανουάριο στη Γερμανία. Το πρόγραμμα αυτό αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει εκ νέου αίτημα ασύλου στη Γερμανία.

Παρά την ύπαρξη του προγράμματος για αρκετούς μήνες, μόνο 9 πρόσφυγες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επιστροφή στην Ελλάδα.

Για την αποφυγή παρερμηνειών, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα εξής:

  • Το πρόγραμμα αφορά συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων.

Αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε πρόσφυγες που έχουν ήδη αναγνωριστεί και έχουν λάβει άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα στην Ελλάδα, μεταβαίνοντας στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν αφορά τις χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στη Γερμανία και έχουν αναγνωριστεί από την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια, ειδικά μετά την κρίση του 2015.

  • Η συμμετοχή είναι εθελοντική.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα βασίζεται στη συναίνεση των προσφύγων και δεν επιβάλλεται από τη γερμανική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια ενταξιακή πρωτοβουλία που σχετίζεται με την κάλυψη κενών στην αγορά εργασίας και δεν συνιστά «αναγκαστική επιστροφή», όπως αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα.

  • Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, μόλις εννέα άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή. Αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς τα κοινωνικά προνόμια που προσφέρει η Γερμανία στους πρόσφυγες είναι σημαντικά υψηλότερα από αυτά της Ελλάδας (εγγυημένο εισόδημα, στέγαση, εργασία, υποχρεωτική εκμάθηση γλώσσας).

  • Οι επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα δεν είναι νέα πρακτική.

Οι επιστροφές προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα δεν έχουν σταματήσει ποτέ, καθώς υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που το επιτρέπει. Αυτό περιλαμβάνει τις επιστροφές αναγνωρισμένων προσφύγων που έχουν εξαντλήσει το 90ήμερο της νόμιμης παραμονής τους στη Γερμανία, καθώς και επιστροφές αιτούντων άσυλο που έχουν μεταβεί παράνομα στη Γερμανία, σύμφωνα με τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙΙ». Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές, λόγω διοικητικών δυσκολιών στην εύρεση των παραπάνω μεταναστών και των αποφάσεων των γερμανικών δικαστηρίων, έχουν καταφέρει να επιστρέψουν μόλις 189 άτομα τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.